Evde Kaliteli Zaman Geçirmek Adına Neler Yapabiliriz?

Yazar Eda Kocaman • 28 Mart 2024 • Yorumlar:

Çocuklarla sadece saatlerce oyun oynamak, etkinlik yapmak, istediklerini yapmak, kaliteli bir zaman için yeterli değildir. Yani verimli ve kaliteli vakit geçirmek, birlikte olmak ya da aynı ortam da bulunup farklı uğraşlarla meşgul olmak değildir. Verimli ve kaliteli vakit geçirmek, ebeveynlerin çocuklarıyla karşılıklı, sözel ya da sözel olmayan bir şekilde veya işbirliğine dayalı etkileşimde bulunması anlamına gelmektedir. Ebeveynler, çocuklarıyla sohbet ederek, duygu ve düşüncelerini ifade etmesine izin vererek, kitap, dergi, gazete okuyarak ailece paylaşımlarını arttırabilirler. Buradaki en önemli husus karşılıklı iletişimin olduğu, etkileşimin yaşandığı zamanın yaratılmasıdır. Çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimine katkı sağlayacak, eğitici ve öğretici bununla birlikte eğlendirici yaratıcılık içeren faaliyetler kaliteli zaman etkinliklerinin başında gelmektedir. Kaliteli zaman etkinlikleri içinde çocuğa yaşına uygun sorumluluklar da verilmelidir. Unutulmamalıdır ki kaliteli zaman kavramı, etkinliğin süresinden çok, aile ile gerçekleştirilen vaktin nitelik yönünden karşılığıdır.

Verimli ve kaliteli zaman geçirmeyi sağlayabilecek etkinlikler;

Yap-boz ve oyun hamurları ile oynamak, evcilik ve saklambaç oyunları, ailece düzenlediğiniz sohbet saatlerinde deneyimlerinizi paylaşmak, resim yapmak, dikkat güçlendirici oyunlar oynamak gibi faaliyetler, evde geçirdiğimiz bu dönemi daha keyifli hale getirebilir. Birlikte şarkı söylemek, dans etmek, çocuğunuzla, beraber yemek hazırlamak, yemek masasını beraber kurmak ve kaldırmak, çocuğunuzun odasını, oyuncaklarını beraber toplamak, yatmadan önce çocuğunuza hikâye okumak, hikâye anlatmak, çocuğunuzla anlatılan hikâye hakkında konuşmak veya canlandırmalar yapmak, önceden gittiğiniz yerler hakkında sohbet etmek gibi, etkinlikler de zamanı kaliteli geçirmek için değerli önerilerdir.

Kaliteli ve verimli geçirilen zaman; ebeveynlerin, çocuklarını daha iyi tanımasına, onları doğru yönlendirmesine, çocuğun ebeveynlerini model almasına ve çocuğun özellikle duygusal, sosyal gelişiminin desteklenmesine katkı sağlamaktadır. Bu dönemde, ailesi tarafından kendisine vakit ayrıldığını gören çocuk, sevildiğini, kendisine değer verildiğini hissetmekte, kendisine olan güvenini geliştirmektedir. Tüm bu etkiler göz önüne alınarak, ebeveynler, çocuklarıyla verimli ve kaliteli vakit geçirmeye özen göstermelidirler.

Klinik Psikolog Eda Kocaman

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Eda Kocaman

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al