Femur Başı Avasküler Nekrozu

 

Nedir?

Femur başını besleyen damarların tıkanması veya farklı nedenlerle femur başı kan desteğinden mahrum kaldığı zaman, o bölgedeki kemik hücreleri ölür ve bu da nekroza yol açar. Başlangıçta sağlam olan eklem kıkırdağı da nekroze olur ve artrit tablosu gelişir. Nekrotik süreci engellemek zor olduğundan hastalığın tedavisi oldukça güç ve sorunludur. 

Nedenleri: Travma, dolaşım sorunları, aşırı steroid kullanımı, alkolizm, orak hücreli anemi, dekompresyon hastalığı en sık karşılaşılan hastalık nedenleri arasındadır.

Klinik: Hastalık çoğunlukla iki taraflı tutulum gösterir. Başlangıç dönemi genellikle semptomsuzdur. Hastalarda görülen ilk bulgu ağrıdır. Ağrı genellikle kasık bölgesinde hissedilir. İlerleyen dönemlerde eklem hareketlerinde kısıtlama görülür. Daha ileri bulgularda bazı hareketlerde klik sesi şikayeti başlar. Son dönemlerdeyse ağrı şiddetlenir, eklem hareketleri bozulur. 

Tanı: Her iki kalçanın ön arka ve kurbağa bacağı pozisyonunda çekilen grafileri tanı açısından önemlidir. Grafi ile lezyon görülemiyorsa sintigrafi ve MR teknikleri yapılır. 

Tedavide ilk amaç erken tanı koyarak hastalığın nedenini tespit edip tedavi etmek ve mevcut anatomiyi koruyabilmektir. Hastalığın evresine göre sadece takip ve ilaç tedavisi yapılabileceği gibi, damarlı ve damarsız kemik grefti, osteotomi, parsiyel artroplasti, total artroplasti gibi farklı ameliyat teknikleri de kullanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)