Filizlendirilmiş Gıdalar Sağlık İçin Faydalı Mıdır?

Yazar Fatmagül Yılmaz Öztürk • 19 Aralık 2023 • Yorumlar:

Beslenme hayatın devamlılığı için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Sağlıklı beslenme bazen moda akımlar yüzünden algısal değişimlere uğrasa da bizler daima daha sağlıklısı için araştırmaya devam ediyoruz. Artan dünya nüfusu ile bu nüfusa yetecek miktarda sağlıklı gıdanın peşindeyiz. Gıdanın uzun süre saklanabilmesi, besin değerinin korunabilmesi hatta besin içeriğinin daha iyi düzeye yükseltilebilmesi için bir sürü yöntem bulunmaya çalışılırken fonksiyonel gıdalar (besleyici özelliği olan ve hastalığa karşı vücudu koruyucu etkili gıdalar) da ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu noktada birçok yerde karşımıza çıkmaya başlayan filizlendirilmiş gıdalar ve bunlardan yapılmış ürünler marketlerde ve restoran menülerinde karşımıza çıkmaya başlayanlar arasında yer almaya başladı.

Neden Gıdaları Filizlendirelim?

Her Gıdanın Filizlendirilerek Tüketilmesi Sağlıklı Mıdır?

Filizlendirme İşlemini Nasıl Yaparız?

Neden Gıdaları Filizlendirelim?

Filizlendirme işlemi tahıl, tohum ve bakliyata daha farklı bir doku ve tazelik vererek besin kalitesini daha üst düzeye çıkarır. Kurubaklagiller ve bazı tahıllar daha çok fitik asit içerikleri ile gaz yapma özellikleri nedeniyle çoğu insan aşırı rahatsız olup bu sağlıklı gıdaları yemeyi kesiyor. Fitik asitin insan sağlığına olumlu ve olumsuz etkileri vardır. Fitik asidin olumsuz etkilerini devre dışı bırakmak, sindirimini daha kolay hale getirmek ve besin kalitesini daha üst seviyeye taşımak için filizdirerek tüketme devreye girmiştir.

Her Gıdanın Filizlendirilerek Tüketilmesi Sağlıklı Mıdır?

Buna cevabım hayır, filizlenmiş haliyle tüketimi sağlıksız olan besinlerin başında patates gelir. Filizlenen patates sağlığı olumsuz etkiler.

Kurufasulye , soya, mercimek, nohut, buğday, susam, ayçekirdeği, börülce , kinoa, yulaf, arpa, brokoli filizlendirerek tüketilebilir.

Filizlendirme İşlemini Nasıl Yaparız?

  • Filizlendirme yapacağımız kurubaklagil, tahıl, sebze ya da tohumu iyice yıkadıktan sonra kapağına birkaç delik açılmış cam bir kavanoza alınız.

  • Filizlendirmek istediğiniz besinin üzerine çıkacak kadar biraz su ekleyip 24 saat ışık almayan bir ortamda bekletin.

  • Bir sonraki gün suyunu iyice süzüp temiz bir cam kavanoza alın üzerine tekrar su ekleyip, birkaç gün bu şekilde devam edin. 0,5- 1 cm boyunda filiz verene kadar bu şekilde devam edin. Filizlenme istenen şekilde olunca suyunu süzüp buz dolabına kaldırınız ve 2-3 içinde tüketiniz. Salatalarınızda, çorbalarda, yemeği yapılarak ve daha birçok ürünle tüketilebilir. 
     
  • ​Filizlendirilmiş tohumlar çiğ olarak da yenebilir veya kısa süre pişirilerek yemeklere, çorba ve birçok yemeğe farklı doku ve lezzet katar.

Bitkisel protein kaynağı olan kurubaklagillerin şifasını hayatımızda olmaya devam etmesi için lektini uzaklaştırmak adına filizlendirmenin dışında mutlaka bir gece önceden suda bekletilmesi, haşlanması size iyi gelecektir. Bunlara rağmen sindiriminde zorlandığımız noktada ise filizlendirilmiş / çimlendirilmiş şekilde tüketimi rahat olmasının dışında sağlık faydasını artırdığı için tavsiye ettiğim tüketim şeklidir.

Dyt. Fatmagül ÖZTÜRK

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)