Gebelikte Bel Fıtığı ve Bel Ağrısı

Yazar Mehmet Serdar BalkanBeyin Ve Sinir Cerrahı • 11 Aralık 2019 • Yorumlar:

Gebelikte bel fıtığı neden oluşur?

Bel omurgası arasında bulunan disklerin yıpranmasıyla birlikte sinirler sıkışır ve bel fıtığı ortaya çıkar. Kendiliğinden geçmeyen ve zaman zaman bacağa vuran ağrıların sebebi bel fıtığıdır. Bel fıtığının esas unsurlarından biri olan diskler esnek bir yapıda olduğundan ne kadar çok yük binerse o kadar çok dejenere olur. Hızlı kilo alımının yaşandığı gebelikte diskler, bu ağrıları dengeli bir şekilde iki bacağa iletir. Ancak bu dengeyi bozacak faktörler, disklere binen ağırlığın artmasına yol açarak fıtığın oluşmasına sebebiyet verir.

Gebelik fıtığı tetikler mi?

Hamilelikte aşırı kilo alımı, mevcut fıtık keselerinde artışa neden olarak bel bölgesinde ağrılara yol açabilir. Hızlı kilo alımının dışında progesteron hormonunun eklemlerde yol açtığı yumuşama ve esnemedir. Bu durum bel ağrılarının artmasına yol açabileceği gibi bel fıtığı oluşma riskini de arttırabilir.

Gebelikte bel fıtığının belirtileri nelerdir?

Bel ağrısı,

Bacak ağrısı,

Bacakta uyuşma,

Bacaklarda güçsüzlük,

İlerlemiş bel fıtığında ise;

İdrar kaçırma,

Büyük tuvaletini yapmakta zorlanma,

Kaslarda güçsüzlük.

Gebelikte bel fıtığının bebek için bir zararı var mı?

Gebe bir kadının bel fıtığı olması bebek için herhangi bir şikayet oluşturmaz. Anne karnında beslenme ve gelişimine devam eden bebekten ziyade anne için daha zordur. Çünkü bel fıtığı çok şiddetli ağrılara yol açabilir. Ağrı ve diğer şikayetleri azaltmak için bazı ilaçların bu dönemde kullanılmaması anne adayına zor bir gebelik süreci yaşatabilir.

İlaç kullanmak bebeğe zarar verir mi?

Anne ile bebek arasındaki en önemli bağ plasentadır. Dolayısıyla anne adayının bel fıtığı sebebiyle ağrı kesici veya diğer ilaçları kullanması, plasenta yoluyla bebeğe geçmesine yol açar. Bu durum ise bebeğin gelişimini olumsuz anlamda etkileyebilir. Bebeğin yeni yeni gelişmekte olan beyin, akciğer gibi organlarına zarar verebilir.

Gebelikte bel fıtığı nasıl tedavi edilir?

Gebelikte bel fıtığı tedavisinde ilk başvurulan yöntemlerin başında hafif ağrı kesiciler ve fizik tedavi gelmektedir. Bunun yanı sıra çok zorda kalınırsa epidural steroid enjeksiyonu da bel fıtığı tedavisinde tercih edilen yöntemler arasındadır. Ancak gebelik sırasında bel fıtığı ameliyatı önerilmez sadece çok acil durumlarda başvurulur.

Bel fıtığı olan gebeler nelere dikkat etmeli?

Uzun süre hareketsiz kalınmamalı, spor yapılmalı,

Yürüyüş ya da yüzmeye gidilmeli,

Ağır kaldırmaktan uzak durulmalı,

Çok yüksek yerlere uzanmaya çalışılmamalı,

Çok yumuşak ve derin koltuklarda oturulmamalı,

Yatarken aşırı yumuşak yastıklar tercih edilmemeli,

Az topuklu, ortopedik bir ayakkabı tercih edilmeli,

Ani hareketlerden kaçınılmalı,

En önemlisi de aşırı kilo almaktan kaçınılmalı.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)