Genital Estetik Nedir? Neden Yapılır? Türleri Nelerdir?

Yazar Alev Ö. Özdemir Karabağ • 1 Aralık 2023 • Yorumlar:

Kadında dış genital bölgenin tamamı vulva olarak adlandırılır; vulva bölgesi dış dudaklar, iç dudaklar, klitoris yapılarını içerir ve içeriye doğru vajen (vajina) ve çevrede komşu organlarla devam eder. Genital bölgede doğuştan gelen yapısal ve genetik faktörler sebebiyle veya doğumlar, ameliyatlar, yaş, beslenme şekli, bazı tıbbi hastalıklar gibi nedenlerle sonradan oluşabilecek fiziksel, anatomik ve işlevsel olarak istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Genital estetik genital bölge ile ilgili yapılan müdahalelerin bütününü kapsamaktadır.

İç ve dış genital bölgede doğuştan var olan şekil bozuklukları veya ileri yaşlarda sonradan ortaya çıkabilen olumsuz değişiklikler kadınlarda gerek görsel gerekse de işlevsel bazı sıkıntılara yol açmakta ve bölgenin doğası gereği hijyenik, cinsel ve estetik kaygılar oluşturabilmektedir. Bu kaygıların önemli bir kısmı uygun seçilmiş ve uygulanmış ameliyatlarla giderilebilmektedir. Günümüzde güzellik algısı vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi genital bölgeyi de içerecek şekilde değişmiş, dış genital organ görünüşü ile ilgili olarak da bir farkındalık gelişmiş ve bu tip ameliyat ve müdahaleler daha da popüler hale gelmiştir.

Genital estetik operasyonlara ihtiyaç duyulma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. İç dudakların normalden geniş, büyük veya sarkık olması. Bu durum cinsel bölge görünümüyle ilgili bir özgüven eksikliğine yol açabileceği gibi dar pantolon, mayo gibi kıyafetlerde dışarıdan belli olması endişesi yaratabilir; sürtünmeye bağlı rahatsızlık verebilir ve yine sürtünme kaynaklı, o bölge cildinde yara ve enfeksiyonlara, hijyenik sıkıntılara yol açabilir.

  2. Vajinal bölgede şekilsel anormallik, olması gerekenden geniş veya asimetrik olması; genital sarkmalar, dokuda meydana gelen bozulmalar. Bu durum ergenlik dönemindeki değişiklikler, genel beslenme şekli, fiziksel aktivite şekli ve düzeyi, çeşitli hormonal değişiklikler ve ilerleyen yaşla ilgili olabilir. Cinsel fonksiyonlarda tatminsizlik, idrar kaçırma, ilişki sırasında gaz kaçırma gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.

  3. Normal doğum sonrası oluşan vajinal tahribat, bebek çıkışını kolaylaştırmak ve derin yaralanmaları önlemek için açılan vajinal kesi ve sonrasında yapılan dikişlerin düzgün iyileşmemesi durumu da bazen kadında cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilir ve hem kadın hem de erkekte cinsel tatminsizliğe yol açabilir.

  4. Yaş, hızlı kilo verilmesi gibi nedenlere bağlı olarak genital bölgede cilt altı yağ dokusu azalabilir, deri incelip buruşmuş bir görünüm alabilir. Bu da genital bölge görünümü konusundaki özgüveni azaltabilen bir durumdur.

  5. Yukarıda saydığımız sebepler veya herhangi başka bir sebeple cinsel ilişkiden zevk alamama, orgazm olamama, vajina bölgedeki her türlü görsel veya fonksiyonel bozukluklar; eş/partner rahatsızlığı veya isteği

Sık Yapılan Genital Estetik Operasyonlar

  • Vajinoplasti (vajina daraltma, vajen estetiği).

  • Labioplasti (iç ve dış dudak küçültme, asimetri ve şekil bozukluğu tedavisi).

  • Kadınların orgazm olamama şikâyeti nedeniyle G noktasına yapılan dolgu uygulamaları

  • Klitoris bölgesine yapılan uygulamalar

  • Dış dudaklara kırışıklıkların giderilmesi ve görünümün gençleştirilmesi amacıyla yapılan bazı dolgu enjeksiyonları.

  • İdrar torbası ve rahim sarkması operasyonları

Bu operasyonlar konuyla ilgilenen plastik cerrahi uzmanları veya bölgenin anatomisine hakimiyeti en yüksek branş olan kadın-doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Labioplasti

Küçük dudakların büyük dudaklara göre önde ve dışarıya sarkmış şekilde olması durumunda yapılır; en sık yapılan genital estetik ameliyattır denebilir. Genellikle dudakların küçültülmesi ve iki dudağın birbiriyle simetrik hale getirilmesi şeklinde uygulanır. Çoğu zaman estetik kaygılarla veya belirgin büyümelerde genital kuruluk, çamaşıra sürtünme ile oluşan tahriş ve enfeksiyonlar, ilişkide zorlanma veya ağrı gibi fonksiyonel nedenlerle yapılabilir.

Vajinoplasti

Vajen girişi ve iç kısmında fazla genişlemiş dokuların çıkarılıp boşta kalan vajen dokusunu yeniden birleştirmek suretiyle vajende daralma sağlayan bir operasyondur. Vajinal gençleştirme ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Vajinal sıkılık ve gerginliğin kaybı, vajen dokularının genişleyip gevşemesinin en sık sebebi geçirilen gebelikler ve özellikle de vajinal doğumda meydana gelen tahribatlardır. Yaşın ilerlerlemesi, beslenme şekli, karın içi basıncı artıracak ağır fiziksel aktivite gibi nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. Cinsel bölgenin görünümünde istenmeyen değişiklikler ve ilişkide alınan haz duygusunun azalması kadınları bu ameliyatlara yönlendiren başlıca nedenlerdir.

Dış Genital Dudakların Büyütülmesi

Dış genital dudaklarda herhangi bir nedenle cilt altı yağ dokusu kaybı olduğunda cilt incelip buruşmuş bir görüntü oluşturabilir. Bunu düzeltmek için dış dudaklara vücudun diğer alanlarından alınan yağ dokusunun konulabilir veya daha pratik bir yöntem olarak çeşitli dolgu enjeksiyonları uygulanabilir. Seçilen işleme göre hastane veya muayenehane/klinik ortamında yapılabilir.

G Noktası Büyütme (G Spot Augmentation)

Kadınlarda vajen iç kısmında yer alan haz odağı olduğuna inanılan G noktasına kollajen veya PRP enjeksiyonları gibi uygulamalar yapılmakta ve cinsel hazzın arttırılması amaçlanmaktadır. İşlem kalıcı değildir ve belli aralıklarla tekrarlanması elde edilen etkinin devamını sağlar.

Klitoris Estetiği (Klitoral Hudoplasti)

Kadında cinsel doyumdan sorumlu esas organ klitoristir. Bu işlemle klitorisi çevreleyen ve kapatan cilt katlantıları bir miktar çıkarılarak bu bölge derisi inceltilir, klitoris başı belirginleştirilir ve bu yolla bölgenin duyarlılığının ve buna bağlı olarak da cinsel haz duygusunun arttırılması amaçlanır.

Genital estetikte ameliyatsız seçenekler

Son dönemde bu konuda artan talebe paralel olarak genital bölge estetiğinde lazer veya yüksek fokuslu ultrason gibi teknolojileri kullanarak ameliyatsız seçenekler sunan çeşitli cihazlar da kullanıma girmiş ve giderek gelişerek yaygınlaşmıştır. Bu cihazlarla idrar kaçırma, menopoz sonrası kuruluk ve incelme, genital organ sarkmaları, kronik ve tekrarlayan vajinal enfeksiyonların tedavilerinin yanı sıra, vajinal daraltma, sıkılaştırma ve orgazm problemlerine yönelik tedaviler de başarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu noktada elbette hangi tedavi seçeneğinin tercih edilmesi gerektiği ayrıntılı bir muayene ve değerlendirme sonrası hekim tarafından belirlenmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)