Görüşmeye Gelirken Çocuklar Nasıl Bilgilendirilmeli?

Ebevynler çocuklar ile destek almaya geldiklerinde bana en çok sordukları soru bu olmaktadır.

-Rumeysa hanım size getirirken çocuğuma ne söylemeleyim?

Her konuda olduğu gibi ailelerden isteğim net ve şeffaf olmaları oluyor. Çocuklar ile cinsellik, ölüm, boşanma süreci, psikoloğa gitmek gibi konularda konuşmak, eğer hazırlıklı değilseniz endişe verici olabilir sizin için. Vereceğiniz bilgi sınırlı olabilir ama gerçek dışı olmamalıdır. Terapi sürecinin en önemli unsurlarından biri güven ve şeffaflıktır. Bu sebeple daha ilk adımdan itibaren çocuğunuza gerçekçi olmayan, gizli saklı cevaplar vermek yerine ona, onun yaşına uygun ve gerçek bilgiler vermenizi öneririz. Bazen asistanımdan bilgi alırken net olarak ne söylenmesi gerektiği hakkında bilgi verilse bile kaygıları sebebi ile anne ve babaların yanlış aktarımlar yaptığını görüşme esnasında farkediyorum. Bu sebeple ilk görüşmeyi sadece ebeveyn ile yaptığım durumlarda muhakkak bu kaygıyı çalışıyorum ve aile ile çocukla yapılacak konuşmayı yapılandırıyorum.

Ancak özellikle 7 yaş üstü çocuklarda ilk görüşmeye tüm aileyi davet ettiğim için bir bilgilendirme yazısında fayda olacağını düşündüm. 

Kesinlikle söylememeniz gerekenler;

 “Bir arkadaşıma uğrayacağız.”, “Bir abla seninle oyun oynayacak.”, “Doktora gidiyoruz.” ya da  “Parka gidiyoruz.” gibi gerçeği yansıtmayan bilgilerle görüşmeye getirmemenizi tavsiye ederim

Örnek bir açıklama;

 “Bazen yaşadığımız zorlukları tek başımıza çözmekte zorlanırız. Böyle zamanlarda yardımcı olması için başkalarına başvurabiliriz. Biz de bugün bir uzmana gidip biraz sohbet edeceğiz. Yaşadığımız zorluklar hakkında bize sorular sorabilir ya da bizim sorunlarımızı anlatmamızı isteyebilir. O, çocukları ve gençleri dinleyip onlara yardımcı oluyormuş. Bu yüzden onunla istediğin gibi konuşabilirsin.” 

 “Sen bize okulda dikkatinin dağıldığını/derslerini dinleyemediğini/arkadaşlarınla sorunlar yaşadığını/bizi çok özlediğini ve bu yüzden okulda duramadığını… söylüyorsun. Bu konuda biz ve öğretmenlerin sana yeterince yardımcı olamıyoruz. Bu yüzden çocuklara yardımcı olan bir uzmandan destek almak istiyoruz.” diyebilirsiniz.

Çocuklar Terapisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Çocuklarla Psikolojik Danışmanlık Süreci Nasıl Başlar, Nasıl Devam Eder?’ Başlıklı yazıyı ya da ilgili diğer makaleleri profilimden inceleyebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rümeysa Akdağ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)