Görüşmeye Gelirken Ergenlik Dönemindeki Genç Nasıl Bilgilendirilmeli?

Ebeveynler ergenlik dönemindeki çocukları ile destek almaya geldiklerinde bana en çok sordukları soru bu olmaktadır.

7 yaşından büyük çocuk ve gençler ile çalışırken ilk görüşmede tüm aileyi görmeyi tercih etmekteyim. Randevu alınırken tabiki ailenin koşullarına göre detayları konuşup süreci asistanım ile bazen de benimle yapılan konuşmalar ile belirliyoruz.

İlişkilerin başlayış biçimi nasıl devam edeceğine yön veren önemli bir unsurdur. Bu yüzden yaş dönemi itibari ile de durumun biraz daha farkında olan genç ile nasıl konuşacağınız oldukça önemlidir.

 

Çocuklardan farklı olarak çoğu genç, psikolojik destek almanın ne olduğu konusunda daha fazla bilgi sahibidir. Yalnız bu bilgi, yanlış ya da olumsuz bir bilgi olabilmektedir. Bu da, zaten genellikle terapi konusunda daha dirençli olan gençlerin, terapi sürecine sıcak bakmamasına sebep olabilir. Bu noktada anne-babalar, çocuklarının günlük yaşamdaki zorlanmalarına işaret edip kendilerinin de bu konularda yaşadıkları sorunları dile getirebilirler. Ebeveynler terapinin hem kendileri hem de çocukları için alınacak olan bir destek olduğunu söyleyerek terapideki sorumluluğu da paylaşırlarsa, çocuklarının terapiye sıcak bakma ihtimali artabilir. 

 

Örnek bir konuşma; 

 

“Fark ediyoruz ki uzun zamandır mutsuzsun.../Uzun zamandır bu sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz.../Üzüldüğünün farkındayız ama maalesef sana yeterince yardımcı olamıyoruz. Bu nedenle bu konuda uzman birinden destek almak istiyoruz. Bu destek hem senin için hem de bizim için olacak. Anne-baba olarak bizim de senin daha mutlu olman/daha rahat olman... için yapmamız gerekenler/öğrenmemiz gerekenler olabilir. Belki bizim de bunları öğrenmeye ihtiyacımız vardır.”  

 

Çocuklar Terapisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Ergenlik Döneminde Psikolojik Danışmanlık Süreci Nasıl Başlar, Nasıl Devam Eder?’ Başlıklı yazıyı ya da ilgili diğer makaleleri profilimden inceleyebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rümeysa Akdağ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)