Göz Altı Morlukları Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar Şafak Göktaş • 19 Ekim 2020 • Yorumlar:

Son yıllarda göz altı morluklarından ve çökmelerinden daha fazla insan şikayet eder oldu. Gerek yoğun çalışma temposuna bağlı olarak ekran karşısında geçirilen vaktin artması, gerekse de uyku zamanının kısalması nedeniyle göz altı problemleri daha da arttı.

Göz altı morluklarına ve çökmelerine neden olan elbette sadece bu faktörler değil. Bunların yanında, en önemli sebeplerin başında genetik faktörler yer alır. Çevresel faktörlere bakacak olursak, aşırı tuz tüketimi, stres, yorgunluk, aşırı sigara ve alkol tüketimi, anemi (kansızlık), bazı karaciğer ve böbrek hastalıkları, yaşın ilerlemesi, alerjik bünyeli olmak, yeterli su içmemek ve güneşe fazla maruz kalmak da göz altı morluklarına ve çökmelerine neden olabilir.

Peki, evde bu çökmeleri ve morlukları azaltmak için neler yapabiliriz?

Elbette öncelikle bu duruma sebep olan faktörü azaltmak veya ortadan kaldırmak gerekir. Kansızlık varsa takviye alarak bunu ortadan kaldırmak, aşırı tuz, sigara, alkol, madde kullanımı varsa azaltmak, az uyunuyorsa uyku süresini uzatmak gibi önlemler alınabilir.

Bunun dışında evde yapılabilecekler öncelikle bol su tüketmek ve soğuk kompres uygulamak olabilir. Soğuk kompres yaparak göz altında oluşan şişlik ve ödem azaltılabilir. Göz altına çay poşeti koymak da işe yarayabilir. Çünkü çayda bulunan antioksidan içerik cilt altına geçerek vazokonstriksiyona, yani damarların daralmasına ve cilt altı sıvı tutulumunun azalmasına yardımcı olur. Soğuk çay poşetlerini göz altında 10-15 dakika tutmak yeterlidir.

Tabii bunlar genellikle geçici ve yetersiz çözümler olarak kalmaktadır. Bu çökmeler ve morluklar için yapılabilecek en iyi müdahale, göz altına doğru ürünü, doğru miktarda uygulamaktır.

 Göz altı ışık dolgusunun içeriğinde çapraz bağlı ve çapraz bağlı olmayan hyalurinik asit karışımı, sekiz aminoasit, üç antioksidan, iki mineral ve bir vitamin bulunur.

Göz altı ışık dolgusu iğne ile değil, ucu künt olan kanülle uygulanır. Bu sebeple damar yaralanması, hasarı ve şişme beklenmez. Çökmenin giderilme etkisi hemen gözlemlenir. Morluklardaki azalma ise işlemden 2-3 hafta sonra görülmeye başlar. Uygulamanın etkisi ortalama 1-1,5 sene sürer. Genelde hastalar göz altı kapatıcısı ve parlatıcısı sürmüş gibi dolaştıklarını ifade ederler. Dolgunun en önemli özelliklerinden biri, hyalurinik asitin su tutma ve nemlendirme özelliğinden dolayı göz altını parlatmasıdır.

Hyalurinik asit sayesinde göz altı, ışığı daha güçlü yansıtır. Bu da göz altının parlamasına sebep olur. Aynı zamanda dokuların yenilenmesini ve esneklik kazanmasını sağlar.

Bu uygulama hem kadınlar, hem de erkekler tarafından tercih edilen, sonrasında hemen günlük hayata geri dönülen 15-20 dakikalık bir işlemdir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şafak Göktaş Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)