GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ

Blefaroplasti yani göz kapağı estetik girişimiyle göz etrafında torba oluşturmuş ve fazlalık yaratmış cilt, cilt altı dokusunun bir kısmı alınır, kalan kısımlar onarılır ve kişi estetik olarak daha güzel,dinç bakışlara kavuşturulur.

Şişmiş göz altı torbaları, sarkık üst göz kapağı kişide yorgun ve endişe dolu bakışa neden olur. Yorgun olmasanız dahi bu ifade yüzünüze yansır. Aynaya bakmak istemez ve kendinizi yaşlanmış hissedersiniz. Sosyal ilişkilerde bile güzel ve dinç bakış önemlidir, bu yüzden göz estetiği belli bir yaştan sonra gerekebilir.

Bu durum bazen ailesel olabilir ve genç yaşlarda yorgun bakışa sahip olunabilir ancak vakaların çoğunda bu süreç yaşlanmaya paraleldir. Gençlerde uzun ve gergin olan göz kapağı cildi yaşla beraber gevşer ve ikinci bir kat meydana gelir.Zaman zaman bu cilt katlantısı kirpiklerin köken aldığı yere kadar uzanım gösterir ve görme alanını etkileyebilir. Bazen kişi göz kapaklarını kaldırarak bakma ihtiyacı duyabilir. Zamanla göz kapakları altındaki ciltte gevşer ve göz çevresindeki yağ yastıkları öne doğru bombeleşir. Buradaki doku zayıfladığında yağ fıtıklaşması ortaya çıkabilir. Göz kapağı estetiği için doktora başvuran hastalar genellikle 35 yaş üstüdür. Yüzün diğer estetik bölgelerinde sorun yoksa tek başına göz estetiği bile yüze genç görünüm kazandırabilir.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı hem genel hem de lokal anestezi altında yapılabilir. Müdahale edilecek bölgeye göre süre değişkendir. Ortalama 1.5- 2 saat sürer. Yara iyileşmesini olumsuz etkileyen faktörlerin başında sigara gelmektedir. Menstruasyon döneminde ameliyat olunabilir ancak aspirin ve benzeri ilaçlara bir hafta öncesinden bırakılır. Ameliyat sonrası antibiyotik ve ağrı kesici kullanmak yeterlidir. Genellikle aynı gün taburcu ettiğimiz hastalarımızda göz kapağında şişme,morarma olabilir. Yedi gün içinde düzelir. Morluk ve şişlikleri azaltmak özel krem veriyorum ve ilk iki gün aralıklı buz uygulaması tavsiye ediyorum. Dikişler beşinci gün alınır.

 

ORTA YÜZ GERME

Yaşlanmayla birlikte dokulardaki kollajen içeriği değişmeye başlar. Yüzde hacim kaybı gelişir. Yer çekiminin de etkisiyle yaşlı yüz görünümü ortaya çıkar. Cilt altındaki her türlü değişiklik kolayca fark edilir.

Zamanın insan bedeninde yarattığı travmayla elastik özellik kaybolur ve kusurlar kapatılamaz. Ayrıca yüz mimik kaslarının aşırı çalıştırılmasıyla ortaya çıkan kırışıklıklarda bize yorgun ifade verir. Ön ve yukarıda duran hacimli dokular yüze genç görünüm katarken, arka ve aşağıda duran hacmi azalmış dokular yaşlı ve yorgun ifadeye neden olur. Yüz gençleştirme ameliyatı yaparken bu cerrahi felsefeyi baz olarak alırız. Hacim eksikliğini giderdikçe ve aşağı doğru kayan yapıları eski yerlerine taşıdıkça estetik olarak güzel, dinç yüzler elde edebiliriz. Cilt fazlalığını ise kıvrımlarda gizleyerek alıyoruz.

Yaşlanmanın yüzdeki etkisi iki grupta ele alınır; Birincisi santral oval (central ovale) bölge dediğimiz alın, göz, kaş kenarları, burun kenarı oluk ve ağız çevresidir. İkinci kısım ise, bu bölgenin altında kalan kısımlardır yani yanak, çene alt bölümü ve boyun kısmıdır. Orta yüz ile tanımlamaya çalıştığımız kısım central ovale dir. Alt göz kapakları ile yanaklar arasındaki ayrışma yaşla beraber belirgin hale gelir. Burun dış kısmından ağız kenarına inen oluk, çizgi derin ve belirgin hale gelir.

Central ovale adı verdiğimiz bölgeye cerrahi uygulayarak yapılan yüz de gençleştirme işlemi orta yüz germe olarak da bilinir. Aşağı meyletmiş yanaklar,alındaki mimik çizgileri, düşük ve çatık kaş gibi sorunları çözmek için yapılır. Bu ameliyat saçlı deri içine yapılan 3-4 cmlik kesiden yapılır. Bu kesiden girilerek kaş ve şakak gerilir. Diğer yöntemde de kirpiklerin hemen altından kesi yapılarak çalışılır. Yanak yukarı çekilir göz torbaları ve sarkan kapak derisi çıkarılabilir. Ortalama 3-4 saat süren, genel anestezi altında yapılması ve bir gece hastanede kalınmasını gerektiren orta yüz germe ameliyatında dikiş ve yüz bandları 5 gün sonra alınır. Ödemin inmesi ve yüzün oturması için gereken süre üç aydır. Bu cerrahiyle yanak elmacık kemiği üzerine getirilir. Aynı zamanda şakak gerilmiş, alt göz kapağı mesafesi azalmış olur. Gözün iç kısmıyla yanak arasındaki derin tümsek düzelir. Bazen yağ enjeksiyonu da kombine edilebilir. Ameliyatın erken dönem komplikasyonları iltihap, kan toplanmasıdır. Bölgedeki sinirler hasar görebilir. Geç dönem sonuçlarda asimetri olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)