Gözdeki Kaşıntı Alerji Belirtisi

Yazar Ayşe YağcıGöz Doktoru • 5 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Gözdeki kaşıntı alerji belirtisi

Özellikle bahar ve yaz aylarında çimen, ağaç ve çiçeklerden salgılanan polen miktarının artmasına bağlı olarak daha fazla görülen göz alerjisinin temel belirtisi gözde kaşıntıdır.

Göz alerjisi sıcak iklim ülkelerinde ciddi bir problem olup , Türkiye'de de çok sık görülmektedir.Polen miktarının artmasıyla birlikte nisan, mayıs aylarında başlayan alerji eylül ayına kadar sürmektedir.

"Göz alerjisi çocukluk çağında başlıyor ve ergenliğin sonuna kadar ilerliyor. Ondan sonra da yavaş yavaş azalıyor. Önemli olan bu süreç içinde gözde kalıcı zarar oluşturmadan göz sağlığını koruyarak geçirmektir. Alerjisi olan kişinin temel şikayeti göz kaşıntısıdır. Gözleri ovuşturarak kaşımamak lazım. Bastırarak göz kaşındığı zaman buna neden olan kimyasal maddeler daha çok ortaya çıkar ve göze zarar verir. Göz o zaman daha çok kaşınır. Göz alerjisinden korunmak için güneş gözlüğü takılmalı, şapka kullanılmalı, güneşin atmosfere dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı. Gölgede oturulmalı, tozlu ortamlara pek girilmemelidir."

Kortizonlu damlalar gözde kalıcı hasarlar oluşturabilir"-

Alerjinin kaşıntıyla birlikte gözde kızarmaya, iltihabi şeklinde iplik gibi uzayan salgıların oluşmasına, gözlerin güneşten rahatsız olmasına neden olmaktadır.Bu tür şikayetleri olan kişinin mutlaka hekime başvurması gerekmektedir.Kaşıntının arttığı zamanlarda soğuk pansuman tavsiye edilir.

Göz alerjisinden en önemli korunma yöntemi alerjene maruz kalmamak. Ancak kişi bu alerjiye yakalanmışsa soğuk suya batırılmış pamuk ya da soğuk suyla gözleri yıkayarak alerjiden korunulabilir. Mutlaka hekim tavsiyesiyle ilaç kullanılmalı. Doktor tavsiyesi olmadan kortizonlu damlalar çok kullanılıyor. Bunların gözlerde geri dönüşü olmayan görme kaybına neden olabilecek zararlı etkileri var. O nedenle kesinlikle kendi başına, doktorun tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamak gerekiyor. Alerji dikkate alınması gereken önemli bir rahatsızlıktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayşe Yağcı

Göz Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al