Günde 20 Dakika Güneş ile Sağlıklı Kalın

Yazar Gülen Ecem Kalkan • 25 Aralık 2018 • Yorumlar:

Vücudumuzda D vitamini büyük ölçüde endojen sentezlendiği için en önemli çevresel kaynağı besinler değil, güneş ışığıdır. Soğuk kış aylarında evden hiç çıkmayan ya da işten eve evden işe gidip gelen bizler için yeterli güneş ışığı almamız çok mümkün olmadığından özellikle kış aylarında D vitamini düzeylerimizde ciddi düşüklükler meydana gelebilmektedir. Yaz mevsiminin gelişi ile beraber güneş ışığına maruz kalma süresi artmaktadır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Gülen Ecem Kalkan D vitamininin vücuda etkileri hakkında yazdı.

D vitamini yağda eriyen bir vitamindir ve en önemli etkisi kalsiyum dengesi ve kemik sağlığı üzerinedir. Ayrıca D vitamini hormon gibi fonksiyon göstererek kolon kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri gibi kanserleri, Multipl Skleroz,Tip 1 Diyabet, Crohn Hastalığı, Metabolik Sendrom gibi otoimmun hastalıkları ve tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıklarını önlemede çok önemli bir rol oynamaktadır.

Uzm. Dyt. Gülen Ecem Kalkan D vitamini yetersizliği hakkında şunları söyledi:

  • Son yıllarda yapılan çalışmalarda D vitaminin yetersiz alınması durumunda kolon ve rektum kanserlerinin sıklığının arttığı gösterilmiştir. Çalışmalarda kuzey kutubunda yaşayan kişilerde kolon, pankreas, prostat, akciğer ve hodgin lenfomaya yakalanma ve bu kanserlerden ölme riskinin güney kutubunda yaşayanlara kıyasla artmış olduğu görülmüştür.
  • Yapılan araştırmalarda D vitamini yetersizliğinin insülin üretimini azalttığı ve buna bağlı insülin metabolizmasında bozukluklar ve obeziteyle ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca beden kütle indeksi 30 ve üzerinde olan obez kişilerde D vitamini yağ dokusunda depolandığı için artmış yağ dokusu dolayısıyla vücutta kullanımı azaldığından eksikliğine obez kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Yani beden kütle indeksiniz 30 ve üzerindeyse D vitamin düzeylerinize baktırmanız büyük önem taşıyor. Ayrıca D vitamininizin normal olması kilo verebilmeniz açısından da önemlidir.
  • D vitamini eksikliğinin depresyona meyili arttırdığı bilinmektedir. Artan depresyon durumu kişilerin yeme- içme isteklerini de etkileyerek kilo alımını hızlandırabilmektedir.
  • D vitamini bağışıklık sistemimizde de ciddi bir rol oynamaktadır. Eksikliği durumunda enfeksiyonlara eğilim artar ve vücudun bağışıklık cevabı bozulabilir. Özellikle bahar aylarına D vitamini eksikliğinin tedavi edilmesi bağışıklık fonksiyonlarımızı düzenleme ve güçlendirme açısından da büyün önem teşkil etmektedir.

Dyt. Kalkan: “ D vitaminin doğal gıda kaynakları arasında en zengin olanlar uskumru, somon, sardalya, palamut gibi yağlı balıklar ile balık karaciğeri, dana karaciğeri ve yumurta sarısıdır. Ancak en önemli kaynağımız güneş ışığıdır. Günlük 20 dk güneş ışığına maruz kalmamız D vitaminini almamız açısından önemlidir. Eğer güneş ışığını yetersiz aldığınızı düşünüyorsanız doktorunuza başvurarak D vitamini düzeylerinizi kontrol ettirmekte fayda var. Güneşin yüzünü çokça gösterdiği bu aylarda minimum 20 dakika güneş görmeni D vitamini düzeylerinizi normal değerlerde tutarak daha sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlayacaktır” dedi.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)