Hacamat

Yazar Sinan Korkmaz • 26 Mart 2024 • Yorumlar:

Hacamat, cildi kupa ile vakumlama işlemi sonrası cilt üzerine çok yüzeysel kesilerle yapılan bir kanatma yöntemidir.Bu yöntem binlerce yıllık eski geleneksel tıptan köken alan bir tedavi yöntemidir ve İslami tıpta da çok yaygın bir şekilde kullanılmış ve geliştirilmiştir. Hacamat bazı istisnai durumlar dışında genellikle daha çok sırt bölgesine yapılır.

Peki neden sırt bölgesi seçilir?

Bunu şöyle bir metaforla izah edebiliriz. Nasıl ki deniz kirliliğini kıyıya vuruyorsa, organlarda tıpkı bu deniz gibi hareket eder. Her bir organı deniz olarak kabul edersek bunların kıyısı ilgili organın hizasındaki sırt bölgesidir.

Hacamatta sırt bölgesindeki kanatma noktalarını hangi sırayla, ne derinlikte ve ne sıklıkla yapılacağına hekim hastanın durumuna göre planlar. İlgili bölgelere uygulanan hacamatla ağır metal ve diğer toksinleri içeren kan vücuttan uzaklaştırılmış olur. Ve bu arada hastanın beslenmesi de yine kişinin hastalığına spesifik hazırlanması gerekir. Böylece organın kan dolaşımı temizlenmiş ve arttırılmış olur. Hacamat, işte bu toksik maddelerin vücuttan alınma ve ilgili organa uyarı göndermenin yoludur.

Hacamat halk arasında belirtildiği gibi dini bir ritüel değildir. Bu Hipokrattan Galene ve oradan İbni Sinaya kadar bir çok hekim tarafından uygulanmış ve geliştirilmiş olan tıbbi bir tedavi yöntemidir.

Peki hacamatın günü olur mu?

Nasıl ki ayın ve güneşin döngüsüne göre denizlerimizde gelgit olayı oluyorsa yine mevsimlere ve ayın döngüsüne göre vücudumuzun denizi olan kanında gelgit benzeri hareketleri olur. Ona göre bazı günlerde belli noktaların kanatılması daha avantajlıdır.

Hacamat öncesi hazırlık?

Hacamat uygulamadan önce, hastanın genel durumu ve şikayetleri değerlendirilir ve buna göre önce hastanın beslenmesi düzenlenir. Daha sonra yapılacak işlem için uygun güne randevu verilir. Hacamat yapılacak bölge temizlendikten sonra tek kullanımlık steril bir büstüri ile yüzeyel çizikler yapılır ve kanın akması sağlanır. Negatif bir basınçla uygulanan kupa ile toksik maddeler vakumlanır. Uygulama süresi ortalama 15-20 dk sürer.

Hacamat bir tedavi şekli olduğu için uygulunmaması gereken durumlar da vardır. Kişinin bedensel mizacı soğuksa, ileri derecede halsizlik, kansızlık varsa uygulamadan önce hastanın başka tedavilerle desteklenmesi gerekir yada hacamat yapılacaksa neredeyse kan çıkmayacak kadar çok yüzeysel uygulama yapılır.

Hacamat genellikle;

Bel, boyun fıtığı gibi (omurga hastalıklarında)

Donuk omuz, menisküs gibi (eklem problemlerinde)

Epilepsi, beyin kanseri, MS, Parkinson, demans gibi (sinir sistemi hastalıklarında)

Astım, KOAH, alerji gibi (solunum sistemi hastalıklarında)

Hipertansiyon, koroner damarlarda tıkanma, varis gibi (kardiyovasküler hastalıklarda)

Düzensiz adet, miyom, yumurta tembelliği, prostat gibi (Genitoüriner hastalıklarda)

Kabızlık, ülser, reflü, gastrit gibi (sindirim hastalıklarında)

Migren, sinüzit, baş ağrıları gibi durumlarda uygulanır.

Uygulamadan hamilelik, panik atak, organ nakli, böbrek yetmezliği, kemoterapi ve diğer kalp hastalıklara dikkat edilmesi gerekir. Temiz ve titiz çalışılmazsa enfeksiyon, baş dönmesi, vücutta kaşıntı gibi yan etkiler gösterebilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sinan Korkmaz Pratisyen, Kupa Terapi (Hacamat) Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)