Hareketli Protezler Nedir?

Yazar Rahşan Atasoy Şentürk • 29 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Hareketli protezler, tüm dişlerini kaybetmiş bireylere yapılan tam protezler ve dişlerinin bir kısmını kaybetmiş, mevcut dişlerinin durumu nedeniyle sabit protez yapılamayan kişilere uygulanan hareketli bölümlü protezler (iskelet protez) olmak üzere iki temel başlığa ayrılabilir.

Hareketli protezlerin kullanımı zor mu?

Tam protezlerde, protez, ağızda hiçbir diş olmadığı için sadece hastanın mukozasından destek alır ve mukozaya tutunur. Kurallarına uygun bir şekilde üretilmeyen tam protezlerle, çiğne yapabilmek ve hatta konuşabilmek bile oldukça zordur. Kurallarına uygun yapılan tam protezler, hasta tarafından çok daha kolay bir şekilde kullanılabilir.

Hareketli bölümlü protezler(iskelet protez) kullanımı daha rahat olan hareketli protezlerdendir. Çünkü, hastanın ağzında bazı dişleri mevcuttur ve protezin bazı unsurları, var olan bu dişlere tutunarak, protezin çiğneme, konuşma ya da yutkunma hareketleri sırasında ağız içinde hareket etmemesini sağlar.

Ancak, bu tür protezlerde de hekim, hastanın protezini çok daha rahat ve konforlu kullanabilmesi için, tüm bilgi ve tecrübesini kullanmalı, çok iyi bir planlama yapmalı ve doğru kararları alarak, bunu, üretilen proteze aktarmalıdır.

Hareketli diş protezi takarken yapıştırıcı kullanılabilir mi?

Özellikle tüm dişlerini kaybetmiş tam dişsiz hastalara uygulanan tam protez adını verdiğimiz hareketli protezler, sadece hastanın mukozasına tutunur. Bu tip hastalarda sağlıklı bir mukoza kadar, erimemiş ve hacmini korumuş çene kemiği de son derece önemlidir. Çünkü çene kemiği ne kadar hacimliyse, tam protez ağız içinde o kadar az oynayacaktır.

Ancak ne yazık ki kimi durumlarda dişler çok erken kaybedilir ve çene kemiği yaş ilerledikçe erimeye devam eder. En sonunda, özellikle alt çenede, çene kemiğinin sadece taban kısmı kalır. Alt çenede bir başka handikap, çok hareketli bir organımız olan dildir. Dilin her hareketi, çene kemiğinde ileri derecede erime olan hastalara uygulanan alt tam protezleri oynatır.

Çene kemiğinin çok eridiği, bu nedenle çene kemiği hacminin çok azaldığı ve implant yerleştirmenin de mümkün olmadığı bu tip durumlarda, protez yapıştırıcıları kullanılmalıdır. Günümüzde üretilen protez yapıştırıcıları, yaklaşık 10 saat boyunca etkinliğini koruyabilmektedir.

Protez yapıştırıcıları hakkında yapılan klinik çalışmalarda, yapıştırıcı içeriğinden kaynaklanan önemli bir sorun rapor edilmemiştir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)