Hassas Onkoloji

Yazar Muhammed Yunus Alp • 12 Mart 2024 • Yorumlar:

Kişiselleştirilmiş veya hedefe yönelik kanser tedavisi olarak da bilinen hassas onkoloji, kişinin kanserini teşhis etmeye, tedavi etmeye ve yönetmeye yardımcı olmak için kişinin tümörü hakkındaki belirli bilgileri kullanan bir kanser tedavisi yaklaşımıdır. Belirli bir hasta için etkili olma olasılığı en yüksek olan tedavi stratejilerini uyarlamak amacıyla, bir bireyin kanserinin genetik değişikliklerini, moleküler profillerini ve diğer benzersiz özelliklerini tanımlamayı içerir.

Hassas onkolojinin temel bileşenleri şunları içerir:

Genomik Profil Oluşturma: Kanserin spesifik genetik faktörlerini tanımlamak için yeni nesil dizileme (NGS) gibi teknikler yoluyla bir hastanın tümörünün genetik mutasyonlarını, değişikliklerini ve moleküler özelliklerini analiz etmek.

Biyobelirteç Tanımlaması: Bir hastanın belirli tedavilere veya prognoza tepkisini tahmin edebilen genetik mutasyonlar, gen ekspresyon modelleri veya protein belirteçleri gibi biyobelirteçlerin tanımlanması.

Hedefe Yönelik Tedaviler: Normal hücrelere verilen zararı en aza indirirken, kanserin büyümesine ve yayılmasına neden olan genetik veya moleküler anormallikleri hedef almak için özel olarak tasarlanmış hedefe yönelik ilaçlar veya tedavilerin kullanılması.

İmmünoterapi: Belirli bağışıklık kontrol noktalarını veya genomik profilleme yoluyla tanımlanan tümör antijenlerini hedefleyerek kanser hücrelerini tanımak ve onlara saldırmak için vücudun bağışıklık sistemini kullanmak.

Klinik Araştırmalar: Hastaların, tümörlerinin spesifik genetik veya moleküler özelliklerine dayalı olarak yeni hedefe yönelik tedavileri veya immünoterapileri araştıran klinik araştırmalara kaydedilmesi.

Tedavinin İzlenmesi ve Uyarlanması: Görüntüleme, biyobelirteç değerlendirmesi veya sıvı biyopsiler yoluyla hastanın tedaviye yanıtının sürekli olarak izlenmesi ve kanserin gelişen doğasına göre tedavi stratejilerinin gerektiği şekilde uyarlanması.

Hassas onkoloji, tedavi planlarını her hastanın kanserinin bireysel özelliklerine göre düzenleyerek tedavi sonuçlarını iyileştirmeyi, yan etkileri en aza indirmeyi ve hasta bakımını optimize etmeyi amaçlar. Bu, kanser tedavisine yönelik daha kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik yaklaşımlara doğru bir değişimi; herkese uyan tek bir yaklaşımdan daha kesin ve etkili tedavilere doğru ilerlemeyi temsil etmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)