Her Yöne İle Aralıklı Oruç Beslenmesi

Yazar Hatice Kübra Acar • 25 Şubat 2024 • Yorumlar:

Aralıklı oruç ya da Aralıklı beslenme veya bir diğer ismi ile İF ( intermitent fasting), belli saat aralıklarında yeme ve yememe sürecidir. Farklı saat süreçlerinde uygulanan çeşitleri vardır. 8 saat içinde beslenip 16 saat açlık veya 6 saat içinde beslenip 18 saat açlık veya 4 saat içinde beslenip 20 saat açlık gibi uygulama çeşitleri bulunur. En yaygın kullanılan ve en kolay uygulanan 16-8 biçimidir. Örneğin saat 10.30 da kahvaltıya başladınız, en geç 8 saat sonunda yemeyi durdurmalısınız. Yani 18.30 da beslenmeniz bitmiş olmalı. Bu saatten sonra ertesi gün 10.30 a kadar yalnızca kalori içermeyen içecekler tüketebilirsiniz. Şekersiz çay, bitki, maden suyu, su gibi.

Aralıklı beslenme sisteminde genelde kahvaltı, ara öğün ve akşam yemeği şeklinde 2 ana 1 ara öğünlü program uygularız. Bazı kişiler ara öğün yapmakta zorlandığı için kahvaltı ve akşam yemeği veya öğle ve akşam yemeği olarak sadece 2 ana öğünlü program da uygulayabiliyoruz. Ancak son zamanlarda yaygınlaşan tek öğünlü beslenme biçimini çoğunlukla tavsiye etmiyoruz. Bu tür beslenme nadiren bazı kişiler için iyi ve sağlıklı olsa da çoğu insan için faydadan çok zarara sebep olabilir. Tek bir öğünde günlük tüketilmesi gereken bütün besin ögeleri karşılanamayacağından vücutta çeşitli eksikliklere ve bunun sonucunda da bağışıklığın zayıflaması, kabızlık, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kilo verme hızının azalması, metabolizmanın yavaşlaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Aralıklı oruç uygulamak isteyen kişiler mutlaka bir diyetisyen yardımı almalı. Yeterli besin ögeleri içeren uygun şekilde hazırlanmış programlar ile bunu uygulamalıdır.

Doğru şekilde uygulanan aralıklı beslenme biçiminin birçok faydası vardır. Yağ yakımı, kilo verme, kilo koruma, insülin direncinin azalması, kötü etkili kan yağlarının azalması, polikistik over semptomlarının azalması, karaciğer yağlanmasının azalması gibi birçok olumlu etkiye sahiptir.

Bundan 7-10 sene kadar önce aralıklı beslenme sistemi akademik diyetisyenler tarafından tavsiye edilmez, 5-6 öğünlük beslenmenin en doğrusu olduğu söylenirdi. Ancak son dönemlerde yapılan çalışmalar neticesinde bu beslenmenin faydaları ortaya konmuştur. Ve gerek diyetisyenler gerek doktorlar birçok danışan ve hastasına tavsiye etmektedir. Netice olarak asırlar öncesinde bu şekilde beslenen ahir zaman peygamberi Hz.Muhammed (sav) 'in bir sünnetinin daha hikmetleri  ispatlanmıştır. 

Ancak herkes bu şekilde beslenmelidir, en doğrusu budur demek doğru değildir. Evet çoğu insan için bu beslenme faydalıdır ama bazı kişiler için de daha farklı beslenme yöntemleri daha uygun olabilir. Buna ancak diyetisyeniniz ile birlikte en güzel şekilde kadar verebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)