Hidrosel

Yazar Semih AyanÜrolog • 5 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Hidrosel

Testis çevresinde sıvı toplanması olarak tarif edilebilir. Erkek bebeklerde bu sıvı toplanmasının nedeni genellikle kasık kanalının açık kalması sonucu karın içi sıvısının torbaya dolmasıdır. Erişkin erkeklerde ise geçirilmiş enfeksiyonlar, travmalar suçlanmakla beraber çoğunlukla net bir neden yoktur. Normalde testis üzerindeki katmanlar arasında zaten bir miktar var olması gereken sıvının artarak yeteri kadar emilmeden kalması nedeni ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Varikosel nedeni ile cerrahi müdahale geçirenlerin bir kısmında da ameliyattan bir süre sonra aynı taraf torba içinde sıvı birikmesi olabilir.

  • Belirtiler- Bulgular ve Teşhis

Bir ya da her iki testis çevresinde sıvı toplanması nedeni ile torbanın şişmesi ile belirti verir.Erkek bebeklerde kasık kanalının açık olması nedeni ile kucağa alınarak dik tutulduğunda, ayakta durduğunda artan, sırt üstü yatınca azalan bir şişlik vardır. Kasık kanalının açık olması çocuklarda kasık fıtığının da var olabileceği anlamına gelir ve bu çocuklarda karın içinden barsak kıvrımları da torbaya doğru inebilir. Çocuklarda aniden şişme olduğunda, beraberinde aynı bölgede sertlik, morluk, huzursuzluk ve ağlama eşlik ettiğinde boğulmuş fıtıktan ve testisin burulması (testis torsiyonu) gibi acil müdahale gerektiren durumlardan şüphelenmek gerekir.

Erişkinlerde şişlik miktarı sabittir. Zamanla yavaş yavaş artarak büyüme olur. Genellikle ağrı yapmaz, ancak ileri boyutlara ulaştığında artan ağırlığın sarkması nedeni ile rahatsızlık verir.
Fizik muayenede torba içinde sıvı şeklinde kistik kıvamda kitle ele gelir. Kesin teşhis için ultrasonografi yapılması gereklidir. Özellikle çocuklarda kasık fıtığından çıkarak torbaya gelen barsak segmentleri varsa görülebilir.Ayrıca ultrasonografi ile testis torsiyonu, fıtık ve testis tümörü gibi akla gelecek diğer patolojik durumlar da ayırt edilir.

  • Tedavi

Çocuk hastalarımızda, hidrosele eşlik eden kasık fıtığı yoksa kasık kanalındaki açıklığın kendi kendine kapanabileceği umudu ile 1 yaş dolana kadar dikkatli bir takip yapılarak beklenebilir. Kasık fıtığı varsa beklemeden operasyon yapılmalıdır. Erişkinlerde büyük hacimlere ulaşan ve rahatsızlık veren hidroseller için cerrahi işlem (hidroselektomi) uygulanır. Çocuk hastalar için asıl amaç açıklık bulunan kasık kanalını kapatmak olduğu için kasıktan yapılan bir kesi ile cerrahi uygulanırken yetişkinlerde direk torba üzerine kesi yapılır, sıvı boşaltılır ve yeniden toplanmasını engelleyecek şekilde bir işlem uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Ayan Üroloji, Çocuk Ürolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)