Hipospadias

Yazar Abdurrahman ÖnenÇocuk Üroloğu • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

Hipospadias nedir? Halk arasında “Doğuştan Sünnetli”, “Peygamber Sünnetli” veya “Yarım Sünnetli” olarak tanımlanır. Bu durum işeme borusu ve penisin bir doğumsal bozukluğudur. Bu çocuklarda penis içindeki işeme borusu doğuştan kısa ve ucu penisin alt kısmında bir yere açılmaktadır.

Ne tür bozukluklara neden olur?

• Çocuğun idrarını yaptığı delik penisin ucunda değildir.

• Sünnet derisi tam gelişmemiştir.

• Penisin görünümü normal değildir. Çoğunda, penis eğridir.

• Ağır olgularda yumurta torbası da bozuk gelişir.

• Hipospadias ile beraber testisi torbada olmayanlarda cinsel gelişim sorunu olabilir.

Sıklığı nedir? Kabaca her 300 erkek çocuktan birinde görülür.

Sünnet derisinin önemi var mı? Hipospadiaslı çocuklar, tedaviden önce kesinlikle sünnet edilmemeli- dir. Çünkü ameliyat sırasında sünnet derisi bu bozukluğu düzeltmede bir yama olarak kullanılır.

Ameliyat şart mı?

Bu çocuklar ayakta işerken idrarını ileriye doğru ve düz yapamazlar. Bu nedenle, tuvaletini kızlar gibi oturarak yapmak zorun- da kalır. Penisteki eğrilik nedeni ile cinsel ilişkide sorun yaşayabilir. Sperm, akması gereken yere akamayabilir ve doğurganlık sansı azalabilir. Ayrıca, penisteki bozuk görüntü erkekte ve partnerinde psikoseksüel sorunlara yol açabilir.

Bu nedenle, normal işeme, normal cinsel yaşam, tam doğurganlık şansı ve düzgün duran bir penisin çocukta yaratacağı özgüven ve normal bir psikoseksüel hayat açısından ameliyat edilmelidir.

Ameliyatın amacı nedir? Çocuğun penisini düzleştirip idrarı ve spermleri penisin ucundan karsıya atmayı sağlayarak ilerideki doğurganlık ve cinsel yaşamını normalleştirmektir. Yani normal bir penis ve üretra görüntüsü ve işlevi sağlamaktır.

Ne zaman ameliyat yapılmalı? Cinselliğin öğrenilmeye başlandığı 2 yaşın öncesinde cinsel organlarla ilgili ameliyatların yapılması çocukların ilerideki yaşamında olabilecek psikoseksüel sorunları azaltır. Günümüzde 1 yaş civarı ameliyat önerilmektedir. Böylece, çocuklar genital bölgelerini normal görünümü ile tanınmaktadır.

Ameliyat sonrası süreç zor mudur? Nasıl Atlatılır?

Ameliyatta penise özel bir pansuman uygulanır. Yeni yapılan işeme borusu içine küçük bir plastik tüp (sonda) yerleştirilir. Çocuklar ameliyattan sonra bu sondadan idrarını yapar.

Ameliyattan 3-4 saat sonra yani aynı gün taburcu olabilir. Ancak, pansumanına dışkı bulaşmamalıdır. Ameliyattan sonraki 1 hafta içinde pansumanı açılır ve sondası çıkarılır. Pansuman ve sondası çıkarıldıktan sonra banyo yapılabilir. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için dikişleri aldırmaya gerek yoktur.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı? Yara yerinde aşırı şişme, morarma veya kanama olursa, idrar yapamazsa, pansumanı açılırsa veya dışkı ile kirlenirse doktora başvurmalıdır.

Ameliyatın erken riskleri nelerdir? Çok nadir de olsa ameliyat sırasında penisin kanlanmasını ve sinirsel uyarılarını sağlayan damarların zedelenmesi sonucu ameliyat sonrası erken dönemde peniste kısmi veya tam (kanlanma) bozukluğuna bağlı penis kangreni dahil bazı ciddi problemler gelişebilir.

Ameliyatın geç riskleri nelerdir? Ameliyattan birkaç hafta sonra ise yeni oluşturulan idrar borusunun daralması, eski idrar deliğinin açılıp işeme esnasında iki ayrı delikten idrar gelmesi veya yeni oluşturulan idrar borusunun açılması görülebilir. Penis derisi enfeksiyon ile açılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdurrahman Önen Çocuk Ürolojisi, Çocuk Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)