Kalıtım ve Hipertansiyon

Yazar Şekip Altunkanİç Hastalıkları Uzmanı • 19 Aralık 2019 • Yorumlar:

Özellikle nedeni belli olmayan hipertansiyonda kalıtımın büyük önemi mevcuttur. Bununla beraber yüksek tansiyon oluşmasında birçok risk faktörünün rol oynadığı unutulmamalıdır. Ebeveynlerinde kan basıncı yüksek olan kişilerde mutlaka hipertansiyon çıkacak diye bir durum da mevcut değildir.

Hipertansiyondaki genetik mekanizmalar çok karmaşıktır. Üzerinde fazla miktarda araştırma yapılmasına karşın, henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Anne ve babasında hipertansiyon olan kişilerde yüksek tansiyon görülme ihtimalinin fazla olduğu unutulmadan önlem alınmasının çok önemli olduğu her zaman göz önünde tutulmalıdır.

İnsanın aklına gelen sorulardan birisi acaba ebeveynlerden hangisi yüksek tansiyonun görülmesine daha çok katkıda bulunmaktadır sorusudur. Yapılan araştırmalar hipertansiyon gelişmesinde babaların katkısının, annelerden daha yüksek olduğunu göstermektedir. Dayı, teyze, büyükanne, büyükbaba gibi ikinci dereceden akrabalarda görülen yüksek tansiyonun katkısı önemli değildir. Eğer anne ve babada da yüksek tansiyon erken yaşlarda görülmüşse, çocuklarda çıkma ihtimali daha da artabilir.

Şimdi aklınıza yine bir soru gelecektir: eğer bir kişinin anne ve babasında yüksek tansiyon varsa artık bu kişinin kaderinde yüksek tansiyon olmak kaçınılmazdır. Bu kişi istediği gibi yesin, içsin, nasıl olsa tansiyon oluşacak, ne lüzumu var tedbir almaya! 

İşte mesele öyle değildir. Hipertansiyonda birçok faktörün rol oynadığını söylemiştik. Kalıtımın yanında çevresel faktörler önem kazanmaktadır. Yüksek tansiyonun ne zaman görüleceğinde çevresel faktörler büyük rol oynamaktadırlar. Eğer siz yiyip, içer, çok tuz ve alkol tüketir, kilo alırsanız, yüksek tansiyon sizin gibi kişilerde erken çıkar. Ama bunlara dikkat eder, gereken tedbirleri alırsanız tansiyon geç çıkar ve hasar verme olasılığı azalır. Demek ki anne ve babanızda yüksek tansiyon var diye umutsuzluğa kapılmaya gerek yoktur, hipertansiyonu geciktirmek veya kısmen önlemek, sizin elinizdedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)