Kalp Krizi ‘’Geliyorum’’ Der! Kalp Krizi Belirti ve Tedavileri

Yazar Erhan KayaKalp Ve Damar Cerrahı • 8 Ekim 2019 • Yorumlar:

Dünya üzerindeki ölümlerin en büyük nedenlerinden birisi olan kalp hastalıkları, hem genetik faktörlere hem de yaşam şekline göre ortaya çıkabiliyor.

Ailede kalp hastalığı bulunan kişilerin bulunması risk grubuna girilmesine neden olurken, bunun yanı sıra stres, uykusuzluk, sağlıksız beslenme ve yüksek kolesterol gibi nedenlerle de artabiliyor. 

Eğer kişi vücudunu dinlemeyi öğrenirse kalp krizini önceden fark ederek önlem alabilir. Bazı durumlarda kalp krizi kendisini bir ay öncesinden belli etmeye başlarken bazı durumlarda birkaç saat öncesinde belirtilerini gösterebilir. 

Ne olursa olsun belirtileri bilmek ve doğru gözlemlemek kalp krizine müdahale edilmesi açısından çok önemlidir.

Göğüste Baskı ve Ağrı Hissine Dikkat 

 

Kalp krizi göğüs bölgesinde ani bir ağrıya ve baskı hissine neden olur. Kalp krizine bağlı göğüs ağrılarında bölgeye bıçak saplanmış hissi veren bir ağrının meydana geldiği bilinmektedir. 

 

Söz konusu ağrı birkaç dakika boyunca devam edebilir ve ara ara yeniden ortaya çıkabilir. Göğüste bu tür bir ağrı hissedildiği anda doktora gitmek ya da müdahale ekiplerini çağırmak gerekir. 

 

Kalp krizi sadece göğüs bölgesinde meydana gelen ağrı ile kendisini göstermez. Omuz, kol, sırt ve hatta çene bölgesinde ortaya çıkan ağrılar da kalp krizi belirtisi olabilir. Terleme, üşüme, mide bulantısı ve kusma gibi durumlar da kalp krizinin habercisi olabilir.  

 

Kalp Krizi Tedavisi 

 

Kalp krizine neden olan durumların bulunması ve bu durumların ortadan kaldırılması genel olarak tedavinin ana hatlarını oluşturmaktadır. 

 

Kalp krizi, damarlarda meydana gelen ani bir tıkanma ile oluştuğu için tıkanmanın nedeni bulunur ve bu neden ortadan kaldırılır. Bu yüzden kalp krizi tedavisinin kişiye özel olarak planlanması gerekir. 

 

Kalp krizi geçiren kişilerin müdahale ekiplerini beklerken kendilerini tedavi etmeye çalışmaları riskli olabilir. Kişi kalp krizi geçirdiğini düşünüyor ya da yanındaki kişinin kalp krizi geçiriyor olma ihtimali varsa müdahale için gelen ekipleri beklerken kişinin kuvvetli bir şekilde öksürmesi, varsa bir tane aspirin içmesi, bulunulan odanın havalandırılması alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. 

 

Bunların dışında bir başkasının ilacını içmek, duşa girmek ve ağrıları azaltmak için hareket etmek krizin şiddetinin artmasına neden olabilir. Kalp krizi esnasında ayakları kalp seviyesinden yukarıya kaldırarak kan akışının kalbe doğru hızlanması da sağlanabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Erhan Kaya Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Erhan Kaya

Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al