Kanal Tedavisi

Yazar Özlem ÖzcanDiş Hekimi • 18 Kasım 2020 • Yorumlar:

Dişteki çürük pulpa dediğimiz diş sinirine ulaştığında kişi ağrı hissetmeye başlar. Başlangıçta sıcak soğuk hassasiyeti olarak görülen bu durum birkaç gün içerisinde hafif ve kendiliğinden oluşan ağrılara döner, bu dönemde kullanılan ağrı kesiciler kişiye geçici rahatlama sağladığı için bu dönem geçiştirilmeye çalışılır. Fakat bir süre sonra çürük sinire daha da yaklaşmış olacağından çok şiddetli, gece başlayan ve ağrı kesicilerin fayda etmediği ağrılar görülür. İşte bu durumdaki dişleri çekmeden ağızda tutmak için yapılan tedaviye kanal tedavisi denir. Ayrıca şiddetli darbe sonucu dişin sinirinin ölmesine bağlı olarak dişte oluşan apse ve kistlerin tedavisinde de kanal tedavisine başvurulur.

Hangi dişlere kanal tedavisi yapılır?

Çürüğün ilerleyip sinir dokusuna kadar ulaştığı dişlere

Gece zonklar tarzda ağrıyan dişlere

Çürüğün sinir dokusunu harap edip diş kökünde apse oluşturduğu dişlere

Darbe sonucu kırılan, siniri açığa çıkan dişlere

Protez için diş kesimi yapılırken eğri dişlerde kesimin fazla yapıldığı yerlerde siniri açığa çıkan dişlere

Bilinmeyen bir sebeple diş bütünlüğü bozulmadığı halde siniri ölmüş ve zamanla apse yapmış dişlere

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

 

Öncelikle lokal anestezi ile diş uyuşturulur, dişte çürüyen kısım iyice temizlendikten sonra kanalların ağız kısımları açılır.Sonra uygun aletlerle bu kanallardan kökün ucuna kadar gidilir. Burada kök ucunu tam tespit edebilmek için röntgen alınır. Kanallar belirli kalınlıktaki kanal eğeleri ile temizlenir. Bu temizleme esnasında artık diş siniri, yumuşamış kök kanalı duyarı, kökte enfeksiyon yapan bakteriler dişten uzaklaştırılır. Kanallar dezenfektan solüsyonlar ile yıkanıp kurutulur. Dişin kökünde her hangi bir enfeksiyon yoksa aynı seansta kanal dolgusu yapılabilir fakat dişte enfeksiyon şüphesi varsa, kanallara ilaç konularak bir sonraki seansta dolgu yapılır. Kanalları temizlenip doldurulan dişlere en son olarak dolgu yapılır. Bu işlemler dişin durumuna göre 2-3 seans bazen daha fazla sürebilmektedir.

 

Kanal tedavisinden sonra dişteki eksik dokular nasıl onarılır?

 

Kanal tedavisinden sonra dişte madde kaybı yoğunluğuna göre planlama yapılır. Madde kaybı az olan dişler kanal tedavisi sonrası dolgu yapılarak sağlığına kavuşturulur. Aşırı madde kaybı olan ve boyutu küçülmüş dişlerin kanallarına minik vida şeklindeki kanal pini veya fiber post konulur. Fiber postun rengi beyaz olduğu için çoğunlukla ön bölgede, metal pinler ise arka dişlerde tercih edilebilir. Post uygulamasından sonra dişe dolgu yapılır. 

Kanal tedavisi tekrarı (retritment) neden yapılır ?

 

Kanal tedavisi yapılmış ve başarısız olmuş dişlere tekrardan kanal tedavisi yapılması işlemine retritment denilmektedir. Kanal tedavisi tekrarına karar verebilmek için iyi bir muayene yapılması gerekir ve hastanın röntgeni mutlaka görülmelidir .  Eski kanal dolgusu kolay sökülebilecek ve kök ucuna kadar sağlıklı bir ilerleme sağlanacağına inanılan, kök ucundaki iltihabik dokuların çok ufak boyutlarda olduğu dişlere retritment yapmak denenebilir.  

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)