Kanal Tedavisi

Yazar Nevin ErenDiş Hekimi • 2 Aralık 2020 • Yorumlar:

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanır?

Çürük bölgesini Dişin Pulpasınına (Dişin sinirine) çok yaklaştığı veya hasar gördüğü durumlarda kanal tedavisi uygulamak gerekir.

Dolgu veya kaplamalardan sonra geçmeyen şiddetli ağrılarda

Darbe veya travmaya bağlı pulpayı içine alan diş kırıklarından.

Dişte abrazyon (Aşınmaya) bağlı pulpanın zarar görmesi durumunda

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lokal anestezi altında çürük diş uyuşturulduktan sonra çürük diş dokusu temizlenir. Özel kanal aletleriyle pulpa ve artıkları kök kanallarından çıkarılıp VDW Gold Reciproc cihazı kullanarak kanal boyu belirlenir sonrasında özel kanal eğeleri ile ve özel solüsyonlarla kanal içi dezenfekte edilerek şekillendirilir.

Kanal Tedavisi Kaç Günde Biter?

Dişin enfekte olmadığı durumlarda sadece ağrı ile gelen hastalara tek seansta kanal tedavisi yapılabildiği gibi ilk seanstan sonra kanal içine ilaç konulup 7-14 gün arası bekletilip tamamlanan tedavilerde olmaktadır.

Dişin enfekte olduğu durumlarda (Apseli dişlerde) Kanal tedavisi daha uzun sürebilir. Seans sayısı artabilir.

Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Hisseder miyim?

Lokal anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için kanal tedavisi esnasında herhangi bir ağrı hissedilmez.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Seansları arasında dişin üzerine kuvvet geldiğinde (Çiğneme esnasında) hafif ağrı ve hassasiyet olabilir.

2-3 Gün süren bu durumda sonra ağrınız yavaş yavaş azalır veya hiç ağrınız olmayabilir de.

Kanal Tedavili Dişlere Kaplama Yaptırmak Gerekir mi?

Kanal Tedavisi yapılan dişler genelde büyük miktarda madde kaybı olan dişlerdir. Bir de üzerine Kanal tedavisi sonrası dişler cansızlaştığı için kırılganlıkları artabilir. Bu yüzden kanal tedavisi sonrası dişlerin üzerine yapılacak olan kron kaplamalar (Metal destekli protez veya zirkonyum)dişin daha uzun süre ağız içinde kullanılmasını sağlar.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

Diş beyazlatma (Bleaching) birçok nedene bağlı dişin yapısına (Mine ve dentin tabakasına) nüfus eden renklenmeleri giderilerek dişlerin önceki tonuna getiren ağartma işlemidir. Bleaching ile dişlerin rengi birkaç ton açılabilir.

Ofis Tipi Beyazlatma Nedir?

Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan beyazlatma yöntemidir. Tüm komşu diş eti dokusu ışıkla sertleşen bir bariyerle koruma altına alındıktan sonra dişlerin üzerine sürülen jel mavi ışık altında 2 veya 3 kür şeklinde 45-50 dakika uygulanan bir tedavi işlemidir. Bazı durumlarda 2. seans yapılması gerekirse 1 hafta beklenerek 2. Seans yapılabilir.

Ev Tipi Beyazlatma Nedir?

Hastanın evde kendi uygulayacağı sistemdir. Diş hekimi klinik ortamında hastaya özel ölçü alıp kaşık hazırlatarak oluşturduğu kişisel aparatıyla geceleri yatmadan evvel içine ince bir tabaka beyazlatma ajanı sürerek yapılan işlemdir. Beyazlatma hasta uyurken gece gerçekleşir tedavi süresi 10-14 günü bulabilir.

Beyazlatma İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Beyazlatma işleminden sonra en az 5 gün çay, kahve, sigara, ketçap, kırmızı şarap gibi asitli içecek ve renklendirici gıdalardan uzak durmak gerekir çünkü yapılan beyazlatma işlem bittikten sonra dahi dişin içindeki dentin tübüllerinde beyazlatma işlemi devam eder.

Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir Mi?    

Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma işlemlerinde dişe asla kalıcı zarar verilmez, ilk gün oluşabilecek diş hassasiyeti de geçici bir durumdur. Diş hekimlerinin önerdiği diş beyazlatma ürünlerinin dışındaki piyasada satılan (İnternet veya eczaneden) alınan beyazlatma ajanları dişlerinize kalıcı zarar verebilir.

Beyazlatma Ne Kadar Sürede Etkilidir?

Beyazlatma (Belaching sonrası) dişlerin tonunda meydana gelen 2-4 ton arası açılma renklendirici gıdalardan olabildiğince sakınırsak 6 ay ve 2 yıl arası etkisini korur.

Kanal Tedavisi Görmüş Dişlerde Beyazlatma Nasıl Olur?

Kanal tedavisi yapılan dişlerde diş zamanla canlılığını yitirdiği için rengi grileşebilir. Bu tür durumlarda dişin dolgusu çıkarılıp pulpa odasına yerleştirilen beyazlatma ajanı ile diş birkaç gün bekletilip dişte istenilen beyazlatma sağlanabilir.

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği plak adı verilen diş taşlarının temizlenmesine denir. Dişlerimizi düzenli ve olması gerektiği gibi fırçalamazsak dişlerde oluşan kalıntılar tükürük ile birleşerek sert bir tabaka oluşturur. Bunlarda ilerde çürük oluşumuna zemin hazırlar ve diş eti hastalığının oluşmasına neden olur.

Diş Eti Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Sağlıklı diş eti açık pembe, portakal kabuğu görünümlüdür. Diş eti hastalığı oluşmaya başlandığında diş etleri şiş, kızarık, koyu kırmızı ve kanamalı bir görünümde olur. Hastalar dişlerini fırçalarken diş eti kanamasından şikayetçi olurlar.

Diş Taşı Temizliği Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş taşı temizliği tedavi şeklidir, asla dişlere zarar vermez. Temizlik esnasında oluşabilecek hafif çizikler dişler düzenli fırçalandığında daha fazla renklenmeye yol açmaz.

Düzenli Diş Taşı Temizliği Yapılmalı Mı?

Diş eti sağlığı için yılda 1 kez diş hekimi kontrolü gereklidir, aksi takdirde temizlenemeyen diş plakları daha da artarak diş eti çekilmelerine, akabinde de kemik erimesine neden olup diş kayıplarına yol açabilir. Sağlam dişlerimizi dahi diş eti hastalığından kaybedebiliriz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Nevin Eren

Diş Hekimi Dt.

Randevu al