Kardeş Kıskançlığı

Yazar Hatice Zengel • 27 Eylül 2023 • Yorumlar:

Kardeş kıskançlığı, özellikle yaşları yakın kardeşler arasında görülse de, ilk çocukla sonraki kardeşlerinin arası fazlaysa da görebildiğimiz bir gelişimsel durumdur.

İlk çocuk, çoğunlukla ailenin bütün sevgi ve ilgisini görerek büyümüş olur ve kardeşi olunca bunları paylaşmak durumunda kalacaktır. Annenin kardeşi emzirmesi, altını değiştirmesi bile ona göre ilgi ve sevgi göstermektir.

Büyük kardeş, ailesinin artık kendisini sevmediğini, bir kenara atıldığını hissedebilir. Küsmek, içe kapanmak, ağlamak, huzursuzluk, yeme sorunları, bez bağlanmasını isteme, alt ıslatma, kaka yapma, parmak emme, küçük kardeşe şiddet uygulama gibi davranış sorunları görülebilir.

Sık duyduğum serzenişlerden biri "Kendisi kardeş istedi. Şimdi de sevmiyor." Özellikle küçük yaştaki çocuk, oyuncak bebek ister gibi kardeş ister: Sevecek, sıkılınca bir kenar bırakacaktır.

Ne yapmalıyız?

* Çocuk istedi diye kardeş yapmak yerine, siz her açıdan hazır ve yeterli hissediyor ve çocuk istiyor musunuz, bunu düşünmelisiniz.

* Daha doğmadan sık sık kardeşten bahsetmek, bebek odası hazırlamak, elbise, eşya almak size geldiği kadar çocuğa cazip ve sevimli gelmeyebilir. Lütfen dikkat edin.

* Kardeşin doğmasına yakın, baba ve varsa aile büyüklerinin de çocukla daha fazla vakit geçirmesi, doğum sonrasında da yardım etmeleri hem anne hem büyük çocuk için iyi olabilir.

* "Sen artık büyüdün, abi-abla oldun. O daha küçücük. Onunla ilgilenmeliyim." gibi ifadeler büyük çocuğu kötü hissettirebilir. Bebeğin ihtiyaçlarını karşılayamadığını, onun da böyle olduğunu ifade edebilirsiniz.

* Daha sonraki yaşlarda tartışma durumlarında taraf tutmamalısınız. Sadece birbirlerine zarar vermelerini engellemelisiniz.

* Büyük çocuk okula gidiyorsa, ders çalışmasını kontrol etmeyi ve gerektiği yerde yardım etmeyi ihmal etmemelisiniz.

* Bütün çocuklarınıza sevgi göstermeli ve bunu ifade etmelisiniz.

* Maddi imkanlar, alınacaklar konusunda dengeli, adil olmaya çalışmalısınız.

Ve unutmayın; herkes hata yapabilir, kimse kitaplarda yazdığı gibi çocuk yetiştiremiyor. Önemli olan hatayı fark edip düzeltmeye çalışmaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)