KARIN GERME (ABDOMINOPLASTi)

Karın germe operasyonu veya abdominoplasti, karın duvarındaki fazla deri ve yağları uzaklaştırmayı ve karın kaslarındaki sarkmayı gidermeyi amaçlayan bir operasyondur. Karın duvarındaki aşırı sarkmalar bile bu operasyonla giderilebilir. Bu operasyonda karın derisi kas üzerinden kaldırılarak aşağıya doğru gerilmekte fazlalıklar alınarak tekrar yerine dikilmektedir. Karın duvarındaki kaslara özel dikişlerle katlanarak veya özel bir destek doku (meş) ile takviye edilerek sıkılaştırılmaktadır. Karın duvarındaki fazla yağlar (özellikle üst karındaki) operasyonun başında liposuction tekniği ile alınarak sonucun daha da iyi olması sağlanabilmektedir.

Kimlere yapılabilir?

Bu operasyon erişkin yaştaki kadın ve erkeklere uygulanabilir. En iyi adaylar genel vücut ağırlıkları normal, fakat karınlarında (özellikle alt karınlarında) yağ birikimi ve deri fazlalığı olanlardır. Fakat her hastaya uygulanabilecek karın ve bel germe teknikleri de mevcuttur.

Hastaların abdominoplasti öncesinde diyet yapmaları operasyon sonucunun daha iyi olmasını sağlayacaktır.

Sigara

Bu operasyon öncesinde sigara kesilmeli veya çok azaltılmalıdır. Bu hem genel anestezideki rahatlık, hem de karındaki yaranın iyileşmesi açısından iyi olacaktır.

Operasyon sonrasında hamilelik

Hasta evli ve operasyon sonrası hamile kalabilecekse operasyon bu duruma göre farklı teknikte yapılmaktadır.

Operasyon izleri

Abdominoplastide uygulanan tekniğe göre karın alt kısmında 15-20 cm. den (mini abdominoplasti) 50-60 cm’ ye (tam abdominoplasti) kadar değişen bikini içinde kalacak bir skar (yara izi) olacaktır. Operasyondan önce hasta ile konuşularak operasyon izlerinin nerede kalacağı kararlaştırılır. Operasyondan birkaç hafta sonra da hastalar önerilen ilaç ve masajı uygulayarak operasyon skarının (izinin) daha güzel kalmasını sağlayabilirler.

Operasyon

Abdominoplasti tekniğe göre 3 ila 5 saat sürer. Anestezi olarak genel anestezi seçilir. Operasyon sonunda sahaya yapılan uzun etkili lokal anestezikler sayesinde hastalar operasyon sonrası zamanı ağrısız olarak veya çok minimal ağrılarla geçirmektedirler. Bundan sonrasında da gerekli analjezi (ağrı giderme) ağızdan alınan ilaçlarla sağlanmaktadır.

Olası riskler

Günümüzde genel anestezide gelişen teknikler (aletler, ilaçlar vb) ve deneyim sayesinde riskler son derece azalmıştır. Operasyonların çoğu hastanın konforunun en iyi olduğu genel anestezi ile yapılmaktadır.

Operasyon sonrası deri altında kan toplanması (hematom), enfeksiyon, yara yeri problemleri çok nadir fakat olası komplikasyonlardandır. Bunlara karşı operasyon sahasına mutlaka diren (içeride biriken kanı boşaltacak boru) konmakta, antibiyotik, yara alanı için uygun pansuman ve gerekli destekleyici ilaçlar (yara izini düzelten jeller, masajlar) uygulanmaktadır.

Operasyon sonrası dönem

Operasyon sonrası hasta 2 veya 3 gün hastanede kalmaktadır. Hastaya özel korseler giydirilerek sosyal ve iş yaşamına biran önce kavuşması sağlanmaktadır. Hasta normalde operasyon sonrası 5-6. gün günlük hafif aktivitelerine dönebilir. 15-18 günde aktif yaşamına başlayabilir. 6-8 haftada spor aktiviteleri yapabilir hale gelir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Atay Atabey Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)