Karne Telaşı

Yazar Şule Acar • 22 Ocak 2019 • Yorumlar:

Karnelerin alınmasına çok az bir zaman kaldı. Kimi çocuklar neşeyle karneyi götürecekler eve, kimilerinin de yüzü asık olacak. Karneler nasıl olursa olsun ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalardan bahsetmek istiyorum.

  • Karne zamanı =hediye zamanı olarak adlandırılmamalı. Çocuğun kazandığı her başarı karşısında maddi bir hediye vermek yerine manevi hediyelerin sunulabilir. Seyahate çıkmak, sinema-tiyatroya gitmek, birlikte yapılabilecek çeşitli etkinlikler tercih edilebilir.

  • Notların düşük olduğu bir karneyle karşılaşan anne babalar yargılayıcı ve aşağılayıcı bir tutum sergilememeli. “Kırıcı-aşağılayıcı sözler sarf edilmemeli, çocuk başkasıyla kıyaslanmamalı, umursamaz bir tutum sergilenmemeli, ceza yoluna gidilmemeli. Notlar düzelir, oysa notlar yüzünden zedelenen ebeveyn-çocuk ilişkileri daha derin yaralar bırakabilir.

  • Çocuklar arasında kıyaslama yapılmamalı. Bazen anne babalar çocuğu motive etmek için bu yola başvuruyor olsa da aksine çocuğu derslerden uzaklaştırıp içine kapanmasından başka işe yaramıyor genellikle.

  • Çocuğun başarısı yüksekse aşırı ödüle boğulmamalı, “bu dönem notlar iyi; inşallah ipin ucunu ikinci dönem kaçırmazsın” gibi cümleler de kullanılmamalı. Geçmiş başarısızlıkları sık sık gündeme getirilmemeli. Çocuğun zorlandığı ve yetenekli olduğu alanlarını tespit etmek için öğretmen ile görüşülmeli, sömestr tatili bu alanlarda kendini geliştirmesi için fırsat olarak değerlendirilmelidir.

  • Biz yetişkinler bile üzgün veya mutsuz olduğumuz zamanlarda işimizi gücümüzü aksatabiliyoruz. Çocukların ise bu duygularını ortaya koyabilecekleri tek mecra okul oluyor. Ancak öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği gibi nedenlerden dolayı bir başarısızlık söz konusu ise veliler mutlaka bir uzmana başvurmalı.

  • Öğretmenler çocuğun yanında eleştirilmemeli, sorun varsa öğretmen ile özel görüşülerek çözülmelidir.

  • Tatil demek sınırsız televizyon – bilgisayar demek değil. Fakat unutulmaması gereken nokta bunların kısıtlanması çocuğun okul dönemi ile ilgili değil, genel gelişim ve dikkati için önemli. Bu nedenle televizyon ve bilgisayar süreleri yine aşırıya kaçmadan kontrol altında devam ettirilmeli.

  • Spor veya sanat faaliyetlerine yöneltmek veya çok yoğun olmayan bir program yapılması uygun olabilir. Ancak çocukların dinlenme ihtiyaçları da unutulmamalı. Çocuğun tatili cehenneme dönüştürülmemeli, tatilini tatil olarak değerlendirmesi sağlanmalıdır. Yaşıtlarıyla birlikte zaman geçirmesi teşvik edilmeli.

  • Kitap okumaya zaman ayırın. Çocuğunuzun kendi istediği kitabı seçmesine izin verin. Zevk aldığı kitabı okuyan çocuğun kitap okuma alışkanlığı gelişecek,  böylece çocuğunuz okumaya daha istekli olacaktır. Kitap okumanın önemini ne kadar anlatsanız da, öğütler verseniz de, sizin kitap okuyarak örnek olmanız kadar etkili olmayacağını bilmelisiniz. Kitap okumayı ailece yapmalısınız. Çocuğunuz kitap okurken siz diğer odada televizyon izlerseniz çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmanız çok kolay olmayacaktır.

En önemlisi çocuğunuzun başarısını sevginizin, ilginizin ölçütü olarak görmeyin. Hiçbir başarı çocuğunuzdan daha değerli değil unutmayın.

Tüm öğrencilerimizin ve velilerimizin iyi bir tatil geçirmesi dileğiyle.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şule Acar Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)