Kas Hastalıkları (Miyopatiler)

Yazar Burcu ÖrmeciNörolog • 15 Eylül 2021 • Yorumlar:

Kas hastalıkları sıklıkla kas güçsüzlüğü, çabuk yorulma ve kas ağrıları şeklinde ortaya çıkar. Miyopatiler, genetik kas atrofileri ve miyastenia gravis gibi hastalıklar bu grupta sayılabilir. Miyastenia Gravis ayrı bir başlıkta ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Kas hastalıkları genetik ve doğumsal veya sonradan gelişen şekilde olabilir. Tiroid bozuklukları gibi bazı metabolik hastalıklar da kas liflerini etkileyerek kasların hastalanmasına neden olabilir. Otoimmün sistemler (bağışıklık sistemi) kasları hedef alarak hastalanmasına neden olabilir. Tüm kas hastalıklarının tanısında hastanın öyküsü, muayenesi ve temel incelemeler (kan tahlilleri, elektromiyografi, MR, BT) çoğunlukla tanı koyucudur. Yine de çoğu zaman tanıyı koymak veya desteklemek için ileri tetkiklerden (kas-sinir biyopsisi, beyin-omurilik sıvısı incelemeleri ve genetik incelemeler) yararlanmak gerekir. Tedavi planlamalarında çoğunlukla solunum güvenliği açısından göğüs hastalıkları, var olan kas kapasitesini artırabilmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon, çizgili kasa sahip olduğundan kalp kası tutulumu olasılığına karşı kardiyoloji ve psikiyatri bölümlerinden destek alınması gerekir.

Kas hastalıklarının tanısında en önemli yol gösterici tetkik EMG’dir. EMG sinir hastalığının dışlanması ve kas hastalığının tipinin ayrılması ve tanı konulması için elzemdir. EMG yapılmadan önce kan testlerinde CK (kreatin kinaz) enziminin bakılmış olması da önemlidir çünkü EMG incelemesi sonrasında bu enzim hastalıkla ilişkisiz şekilde artabilir.

Genetik kas hastalıklarında ne yazık ki tedavi seçeneği yoktur, bu hastalara sadece destek tedavileri ve yaşam kalitesini artıracak ek cihazların kullanımı önerilir. Metabolik kas hastalıklarında, başka hastalığa bağlı kas hastalıklarında ve otoimmün kas hastalıklarında tedavi olasılıkları mümkündür. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)