Kaygıya Dair

Yazar Esma Nilüfer Ulusoy • 25 Şubat 2024 • Yorumlar:

Düşüncelerimizin yansıması olarak meydana gelen kaygı duygusunu neden yaşarız ve kaygı hayatımızı neden olumsuz etkiliyor ?

İnsan bilmediği ama yaşadığı durumların zaman zaman esiri olabilmektedir. Bilinmeyen anlaşıldığı ve fark edildiği zaman ise artık sadece bilinçli bir şekilde durumu kontrol edip yönetmek kalır. O zaman gelin kaygıyı tanıyalım ve bu tanışma kendi kaygılarımızın sebeplerini anlamamız için bize bir rehber olsun.

Kaygı; bedenin ve zihnin, gerçek ya da hayali, tehdit ya da tehlike algısıyla oluşan bir durumudur. Rahatsızlık oluşturan durumun bir nevi alarmıdır.Bir yerde kaygılanıyor ve normalin üstünde bir tepki gösteriyorsanız oraya bakmanız sizin kendinizle olan farkındalığınızı sağlayacaktır. Kaygı bizi olağan tehditlere karşı korurken, gerçeklikten uzak ve sürekli yaşanılan kaygı ise hayatımızı zorlaştırır. Bu durumda kaygılı anlarınızda kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz :

1.Hangi durumlarda kaygılanıyorum ?

2.Kaygılanırken zihnimden hangi düşünceler geçiyor?

3.Kaygım, bedenimi ve zihnimi nasıl etkiliyor

Sürekli olarak bu tarz farkındalık içeren soruları kendinize sorarsanız muhtemelen aynı düşünceler ile birlikte aynı durumlar için kaygılandığınızı fark edeceksiniz. Kaygılanırken zihninizden geçen otomatik düşüncelerinizin farkına varın. Bu düşünceler duygularınızı etkilemekte ve sonuç olarak tüm bu düşünce ve duygu örüntüleri de davranışlarınızı şekillendirmektedir. Kaygılı anlarınızda farkındalık içeren soruları sormanız, sürekli tekrarlanan duygu durumunuzu analiz etmenize ve sizi kaygı duygusundan uzaklaştırıp, tüm bu sürece daha sağlıklı ve kontrollü bir şekilde bakmanızı sağlayacak. Son olarak düşünce ve duygularınızın yönetimini ele almak önemli bir kritere bağlı: İYİLEŞMEYE NİYET ETMEK VE İNANMAK. 

Tüm bu gözlemlerinizin sonucunda hayatınızı olumsuz bir şekilde etkileyen sürekli kaygılanmaktan rahatsızsanız öncelikle iyileşmeyi istemeli ve iyileşeceğinize inanmalısınız. Bu iyileşme yolculuğunda psikolojik destek alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Esma Nilüfer Ulusoy Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Esma Nilüfer Ulusoy

Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al