Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi

Yazar Miraç Ergen • 14 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Kırım-Kongo kanamalı ateşi kene ısırması ile bulaşan virüslere bağlı bir hastalıktır. Hastalığı taşıyan keneler ısırdıkları hayvanlara ve insanlara virüsü bulaştırırlar.

Hastalık ülkemizde en sık Haziran -Eylül ayları arasında görülür. Yaz aylarında insanların tarla bağ bahçe işleri ve piknik amaçlı tabiatta daha sık zaman geçirmesi bu oranı artırmaktadır.

Enfeksiyon kapan hayvanlarda sadece ateşli hastalık görülürken insanlarda ateş ve kanamalarla seyreden tedavisi zor olan ölümcül bir hastalığa yol açabilir.

Hastalık kene ısırması dışında enfekte olmuş çiftlik hayvanlarının etinin işlenmesi, yenmesi ve kanıyla temasla da bulaşabilir. Hasta insanlardan da bulaş olabilmektedir.

Kimler risk altındadır?

Tarlada çalışanlar, çobanlar, veterinerler ve kasaplar risk grubundadır. Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.

Dünyada en sık Kırım, Türkiye, İran ve doğu Avrupada görülür. Yani Türkiye hastalığın yaygın olduğu ülkelerdendir.

Türkiye’de en sık Yozgat, Tokat, Sivas başta olmak üzere İç Anadolunun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolunun kuzeyinde görülür. Ancak ülkemizdeki diğer şehirlerde de görülme ihtimali vardır.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Belirtileri

İlk olarak ateş, baş ağrısı, kas ağrısı gibi grip benzeri semptomlarla görülür. Daha sonra yaygın kanamalar, ciltte döküntüler, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulma gibi belirtiler görülebilir. Hastalık ciddi seyredebilir ve ölümcül olabilir.

Kene ısırmasından nasıl korunulur?

Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına karşı en iyi korunma yöntemi, kene ısırmasını önlemektir. Ayrıca, kene ısırığı sonrası belirtiler (ateş, halsizlik, baş ağrısı vb.) takip edilmeli ve böyle bir durumda derhal bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. 

Keneler nasıl vücuda tutunur?

Kene ısırması genellikle ormanlık ve çimenlik alanlarda meydana gelir. Keneler uçamaz ve zıplayamaz. Sadece yerden yürüyerek vücuda tırmanır ya da yüksek bir otun üzerine çıkarak vücuda geçebilir.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası gibi derinin yumuşak olduğu yerler kontrol edilmelidir. 

Çocukların dışarıda oynarken uygun giysiler giymesi (uzun kollu giysiler ve pantolon), açık alanlarda yürürken yüksek otlardan kaçınması ve vücutlarına sık sık bakmaları önemlidir. 

Kene ısırmasında ilk müdahale 

Eğer vücutta bir kene bulunursa, cımbız veya kene çıkarıcı alet kullanarak dikkatlice çıkarılmalıdır. Kene çıkarılırken tüm vücut kısmının çıkarıldığından emin olunmalıdır. 

Çıkaran kişinin eldiven takması gerekir. İmkan varsa gözlük, maske ve siperlik giyilerek kene çıkarılmalıdır. Kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı vs gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır.

Kene ısıran kişiler hemen hastaneye götürülmeli ve şikayet olmasa dahi Hemogram testi yapılmalıdır. Kene ısırığından 2-3 gün sonra hastalık belirtileri görülür. Bu süreçte en başta ateş olmak üzere hastalık bulgularının görüldüğü kişiler mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilebilir.

Geçen süre önemli mi? 

Kenenin ısırdıktan sonra vücutta kaldığı sürenin uzaması bulaşma riskini artırır, bu nedenle ilk fırsatta çıkarılmalıdır. 

Her kene ısırığı hastalık yapar mı?

Hayır. Yaklaşık 10 ısırıktan birinde hastalık görülür .

Hastalığın ilacı var mı?

Bu hastalığın henüz bir aşısı yok.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)