Kuyruk Sokumu Ağrısı

Yazar İrfan Koca • 24 Temmuz 2019 • Yorumlar:

TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR SAĞLIK SORUNU

Tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olan kuyruk sokumu ağrısının en fazla kadınlarda görülür. Özellikle sürekli oturarak çalışanlarda sıkça rastlanan kuyruk sokumu ağrısı kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Kuyruk sokumu ağrısı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu kemiği, omurgamızın en alt ve en uç kısmında bulunan, üçgenimsi bir kemiktir. Koksiks, pöçük gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu bölgede meydana gelen ağrı bel, kalça ve bacaklardaki tüm sinirleri etkisi altına alarak, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

OTURARAK ÇALIŞANLAR RİSK ALTINDA

Uzun süre hareketsiz oturma, ağır yük kaldırmaktan, zorlu fiziksel aktiviteler, egzersizler, alışılmışın dışında fiziki zorlama, doğumsal anomalileri, eklem iltihapları, düşme- çarpma, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları, psikolojik streslerle ortaya çıkabilen kuyruk sokumu ağrısı, ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Oturduğunuzda, bir sandalyeden kalktığınızda veya otururken geriye yaslandığınızda ağrı daha da kötüleşen, bel fıtığı ağrısına benzer şekilde bel, kalça ve bacaklarda ağrı mevcudiyetinde ağrının kuyruk sokumu kaynaklı olabileceği düşünülmelidir. Kadınlar mens (regl) dönemleri boyunca bu bölgede rahatsızlık hissedebilirler. Dışkılama ve cinsel birleşme sırasında şikâyetler belirginleşebilir. Ayakta durma veya yürüme, kuyruk kemiği üzerindeki baskıyı ve ağrıyı azaltmaktadır.

BAŞKA AĞRILARLA KARIŞTIRMAMAK GEREK

Kuyruk sokumu ağrıları çoğu zaman bel fıtığı, omurga kanal darlıkları, siyatik, kalça kireçlenmeleri, priformis sendromu, sakroliak eklem disfonksiyonu ile karıştırılmakta ve hastaların tanı ve tedavi süreci uzamaktadır. Koksiks problemlerinin teşhisinde; hastanın öykü ve fizik muayenesi, röntgen ve MRI tetkikleri önemlidir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kuyruk sokumu ağrısının veya problemlerinin tedavisinde; koksiks kemiği üzerinde gerginlik oluşturacak postür veya hareketlerden kaçınmak, ergonomiye dikkat etmek ve kuyruk sokumunu destekleyen kasların ve bağların güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmak önemlidir. Oturma minderi kullanımı, kilo kontrolü iyileşme sürecine olumlu katkı sunmaktadır. Sıcak kompres, derin ısıtıcı modaliteler, elektroterapi, lokal enjeksiyonlar, nöralterapi, proloterapi, PRP tedavisi, manuel terapi, psikoterapi hastalara önerilebilecek tedavi seçenekleridir. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalar cerrahi açısından değerlendirilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İrfan Koca Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Mezoterapi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)