Manipülasyon

Yazar Elif Gür • 13 Ekim 2023 • Yorumlar:

  • Yine mi ağlıyorsun?
  • Ağlayıp durma.
  • Beğenmeyen gider.
  • Ben sana çok güveniyorum ama çevreye güvenmiyorum
  • Yine neyi taktın kafana?
  • Konuşacak ne var?
  • Ben böyleyim beni kabullenmiyorsan sevmiyorsun.
  • Ben sana bağırmıyorum
  • Çok şey istiyorsun
  • Abartma bir şeyi şakadan anlamıyorsun
  • Sen ruh hastasısın, uydurma
  • Ne var bunda?
  • Fazla hassasın

Manipülasyon Nedir?

Manipülasyon bir kişinin düşünce, duygu veya davranışlarını kasıtlı olarak etkilemek veya kontrol etmek amacıyla belirli taktikler ve yöntemler kullanma eylemidir. Manipülasyon, genel olarak diğer insanları yanıltma, bastırma ve kişisel çıkarlara hizmet ettirme amacıyla yapılır. Bu sebeple manipülasyon çoğu zaman etik olmayan bir davranış olarak kabul edilir. ️Manipülasyon ilişkilerde güven sorunlarına, duygusal travmalara yol açabilir. Manipülasyonu tanımak ve anlamak hem çok önemli hem de oldukça zordur.

Manipülasyona uğradığımızda ne gibi şeyler yaşayabiliriz ve hissedebiliriz?

Hissettiğiniz duygu yüzünden bile özür dileyecek duruma gelebilirsiniz
.
Siz iletişim kurmak ve karşınızdaki kişiye kendi duygularınızı anlatmak için çaba gösterirken, suçlanıp olayları çok büyüttüğünüz veya karşınızdaki insanı sevmediğinize dair suçlanabilirsiniz.

Karşınızdaki kişi size aşırı yüksek güven içerikli sözlerle veya küçümsemeler ile almak istemediğiniz sorumlulukları size aldırabilir.

Manipülasyona uğradığınız kişiden ayrılmak isteyip ayrışamayabilirsiniz.

Duyulmadığınızı ve çaresiz olduğunuzu hissettiğiniz durumlar olabilir.

Karşınızdaki kişinin davranışları ve söylemleri üzerine sürekli kendinizi sorguluyor olabilirsiniz.

Manipülasyon yapan kişiler kendilerinde bunu bir güç olarak tanımlayabilir. Fakat manipülatif davranışlar bireyin içsel çatışmaları ile beraber aynı zamanda kişinin erken dönem çocukluğunda yaşadığı deneyimler, ebeveynleri ile ilişkileri, bilinçdışı dinamikleri ve savunma mekanizmaları ile ilgili çalışması gereken bir konudur. Manipülasyon üzerine düşünürken Heinz Kohut’un kitabından bir paragraf alıntılamak istiyorum: “Kendilik saygısını güçlendirmek için, hedeflerine ve standartlarına uygun yaşamanın yerine, dışardaki ideal nesnenin gücünü ve mükemmelliği elinden alıp kendisine malederek yaşadığı zafer duygusunu koymuştu. Gücü, mükemmelliği kendisine malederek, narsisistik dengesini geçici bir süre için sağlamış oluyordu.”

Yani aslında güç diye düşünülen bu kandırma zevkinin temelinde daha çok erken dönem çocukluk ihtiyaçlarının karşılanmaması ve düşük bir özsaygı bulunmaktadır.

Peki Manipülasyon türleri nelerdir?

Duygusal Manipülasyon: Başkalarının duygusal tepkilerini tetiklemek veya kontrol etmek için özellikle suçluluk, üzüntü veya utanç gibi duygusal dürtüleri kullanırlar. Burada amaç kişiyi istenen bir davranışa ikna etmektir.

Sözel Manipülasyon: İletişim becerileri kullanılarak gerçekleşen bir manipülasyon türüdür. Yalanlar,tehditler, övgüler, iltifatlar, suçlamalar ve kişisel sözlü saldırılar yönünde olur.

Davranışsal Manipülasyon: Kişinin davranışları üzerinde etki yaratmak için sosyal ve fiziksel davranışlar kullanılır. Sık takdir veya ödüller.

Sessiz Manipülasyon: Bu pasif agresif davranış türlerinden biridir. Kişi üzerinde sessizlik veya iletişimi keserek yaptığı bir manipülasyon türüdür. Bir tür cezalandırma gibidir.

Sosyal Manipülasyon: Kişinin sosyal ilişkilerini veya grup dinamiklerini, statüsünü kullanarak kişiyi veya bir başkasını manipüle etme yöntemidir. Manipülasyon fiziksel şiddeti içersede genel olarak psikolojik şiddet türüdür. Bunun anlaşılması her zaman kolay olmayabilir. Manipülasyona uğrayan kişiler karşısındaki insana yönelik verdiği değer ve emek olarak devam etmek hatta bunu iyileştirmek isteyebilir. Çoğu zaman manipüle altında oldukları için kendini suçlayabilir ve sık sık ikilemler yaşayıp karşısındakine bunu konduramayabilir.

Bu durumda profesyonel bir destek almak oldukça önemlidir. Bu konuda yalnız ve çaresiz değilsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)