Meme Büyütme Ameliyatı

Meme büyütme, mevcut meme hacminin kişinin kendi yağının enjekte edilmesi veya meme protezi vasıtasıyla büyütme operasyonudur. Meme büyütme, mevcut meme hacminin kişinin kendi yağının enjekte edilmesi veya meme protezi vasıtasıyla büyütme operasyonudur.

MEMENİN KADIN İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

Memeler anneliğin, beslenme ve üremenin sembolü olmanın yanında kadının kadınlığını ve cazibesini gösteren organlardır. Özellikle kadına özgü süt ve hayat verici özellikleri sağlayan, cinsel ilişkide önemli ve cinsel duyarlılığı olan ikincil organlarıdır. Meme dokusunun gelişmediği ya da tekinin alındığı durumlarda kadının vücut bütünlüğü ve cinsiyet algısı zarar görmektedir. Her ne kadar özel sutyenlerle memenin yokluğu kamufle edilse de bu dişilik sembollerinin yokluğu hastada moral bozukluğu hatta depresyona neden olabilir. Bu durum kişileri hem psikolojik hem de sosyal olarak baskı altında tutabilmekte, kişilerin kendilerine güveni azalmakta ve ikili ilişkilerde olumsuzluklara neden olabilmektedir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI EN SIK KİMLERE YAPILIR?

Çoğunlukla gelişimsel olarak meme dokusunun yetersiz olmasından,olanında yetersiz büyümesinden dolayı memeler küçük kalır ve bunun büyük oranda bir nedeni yoktur. Ayrıca gebelik sonrası memeler involusyona uğradığı için gebelik öncesinde normal dahi olsalar küçülebilirler.

https://www.ercandemirbag.com/_dir/doktor/tasarim/ayrac.png

MEME BÜYÜTME AMELİYATLARI NELERDİR?

Ameliyat olarak iki yöntem uygulanır. Birincisi hastanın kendi yağını alarak memelere enjekte ettiğimiz yöntem, ikincisi meme protezidir.

https://www.ercandemirbag.com/_dir/doktor/tasarim/ayrac.png

MEME BÜYÜTME AMAÇLI YAĞ ENJEKSİYONU HER HASTAYA UYGULANIR MI?

Meme büyütme amaçlı yağ enjeksiyonu kısıtlı hasta grubunda uygulanabilen bir yöntemdir. Özellikle degaje kısmındaki dolgunluğun artırılması, küçük çaplı asimetrilerin ve şekilsel deformitelerin giderilmesinde uygulanabilmektedir. Kişinin kendi yağının olması tabiî ki güzel bir şey ancak enfeksiyon riski, düşük miktarda hacim sağlayabilmesi, çoğunlukla ikinci bir seans gerektirmesi, meme hastalıkları açısından tanısal yaklaşımı zorlaştırması gibi dezavantajları uygulamanın kısıtlı kalmasının başlıca nedenleridir.

https://www.ercandemirbag.com/_dir/doktor/tasarim/ayrac.png

MEME BÜYÜTME İÇİN AMELİYAT DIŞI BİR YÖNTEM VAR MIDIR?

Meme büyütmek için ameliyat dışında uygulanabilecek tek sağlıklı yöntem destekli sütyen kullanmaktır. Meme büyütmek için ilaç, krem, organik tablet,  vs… ürünlerin ne kadar doğal olduğu söylense de itibar edilmemelidir. Meme dokusunu büyütebilecek ürünün içinde hormonal bir etki olması gerekir. Bu hormonal etki sonucunda ciddi sağlık problemleri yaşayabilir, kanser olma riskinizi artırabilirsiniz. Kesinlikle hayal pazarlayan, umut tüccarlığı yapan bitkisel ürün, gıda takviyesi, vs… adı altında satılan meme büyütücü ürünleri kullanmayın.

 

MEME BÜYÜTME İÇİN NE KULLANILIR?

Silikon meme protezi kullanılır.

 

SİLİKONUN YAPISI NEDİR?

Temel yapı taşı silisyumdur. Silisyum-oksijen zincirine çeşitli grupların eklenmesi ile elde edilen polimer ailesinin üyelerine verilen genel addır. Deniz kumu, kristal, kuvars temelde silikadır ve çok sık rastlanan bir maddedir. Silikanın karbon ile yüksek bir sıcaklıkta ısıtılması, işlenmesi ile silikon meydana gelir. Daha fazla işlenerek sıvı, jel veya lastiksi hal alan bu maddeye silikon denir. Silikonlar güneş ve el losyonların, sabun, işlenmiş gıda, sakız, cila gibi günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız birçok üründe bulunur.

 

MEME PROTEZİ PATLAR MI?

Günümüzde kullanılan katı jel silikonların patlaması çok çok zordur. O kadar zor ki üzerinden araba geçse bile belki patlar diyebiliriz. Bu protezleri ekmek gibi dilimleyebilirsiniz. Patlamadan ziyade kesici-delici alet ile zarar görürler. Ayrıca patlaması durumunda silikon su gibi akmaz, şeklini kaybetmez sadece kuş gözü şeklinde bir çıkıntı oluşturur.

 

MEME PROTEZLERİ TEK TİP MİDİR?

Meme protezleri zaman içinde farklı ihtiyaçlara hitap edecek şekilde çeşitlenmiştir. Birçok çeşidi vardır.

Yüzeyi pütürlü ya da düz olabilir. Bütün protezlerin dış çeperinde 1-2 mm kalınlıkta silikon bulunur, bu dış silikon çeperin içinde jel silikon ya da tuzlu su olabilir. Şekil olarak yuvarlak ve ya anatomik-damla şeklinde olabilir. Hacim olarak 100-800 cc arasında olabilir.

 

MEME PROTEZ AMELİYATINDA VÜCUTTA İZ KALIR MI?

Protez; meme başı, meme altı oluk ve koltuk altı olmak üzere üç yolla memeye yerleştirilebilir. Üç bölgede de belli-belirsiz bir iz kalır. 

 

PROTEZİN YERLEŞTİRİLDİĞİ BÖLGELERİN FARKI NEDİR?

Meme başı belli bir büyüklükteyse renkli kısımla-normal derinin birleşim noktasından yarım ay şeklinde bir kesi yaparak protez yerleştirilir. Belli-belirsiz iz en az bu yöntemle kalır. Meme başı duyusunun etkilenmesi ve süt kanallarının zarar görmesi diğer bölgelerden daha fazla bir risk oranına sahiptir.

Koltuk altından yapılan kesilerde göğüs ön duvarında iz oluşmaz, koltuk altında iz olur. Bu bölgeden yapılan kesilerle kas altı yerleşimli ve içi tuzlu su dolu olan protezler kullanmak zorundasınız, anatomik ya da yuvarlak şekilli içi jel dolu protezleri kullanamazsınız.  Koltuk altından göğüs orta hattına kadar tam hakimiyetle çalışmak, endoskopik olarak dahi, her hastada mümkün olamaz ve sonuç bazen süprizlere açık bir hal alabilir.

Meme altı oluktan oluk içinde olacak şekilde 3-4 cm lik kesiden protez yerleştirilir. Meme duyusu ve süt kanallarının zarar görmesi söz konusu değildir.  

MEME PROTEZİ EMZİRMEYE ENGEL Mİ?

Protez ameliyatı emzirmeye engel teşkil eden bir durum değildir. Ayrıca mevcut çalışmalar protezi olan kadınların sütünde protezi olmayan kadınların sütünden daha yüksek silikon seviyesi olmadığını göstermiştir. Yapılan çalışmalarda inek sütünde ve bebek mamalarında meme protezi olan kadınların sütündekinden daha fazla silikon olduğu görülmüştür.

 

MEME PROTEZLERİNİ BELLİ BİR SÜRE SONRA DEĞİŞTİRMEK ŞARTI VAR MIDIR?

Eskiden sık kullanılan içinde tuzlu su bulunan protezlerde zamanla (yaklaşık 5-10 yıl) deformasyonlar olmakta ve değişmesi gerekmekteydi. Ancak günümüzde kullanılan katı jel dolgulu silikon protezlerde böyle bir durumla karşılaşmıyoruz. Tek istisnası kapsül kontraktürü gelişmesidir.

 

MEME PROTEZ AMELİYATINDAN SONRA SORUN ÇIKABİLİR Mİ?

Erken dönemde her ameliyatta olabilecek enfeksiyon, kanama, dikişlerde açılma ve hematom dediğimiz kan toplanması olabilir. Bu durumlar çok nadir olarak görülür ancak nadir de olsa ameliyat öncesinde bilmeniz gerekir. Geç dönemde kapsül kontraktürü görülebilir.

 

KAPSÜL KONTRAKTÜRÜ NEDİR?

Yerleştirilen protezi vücut yabancı cisim olarak algılar ve vücutta sınırlı bir alanda tutmak için çevresinde fizyolojik bir bariyer oluşturur. Bu bariyer %0.5-1 hastada abartılı oluşur ve kapsül dediğimiz bir yapıya dönüşür. İleri düzeyde olan kapsüllerde memenin şekli bozulur.

KAPSÜL KONTRAKTÜRÜNÜN TEDAVİSİ NEDİR?

Belli bir düzeyin altında olan kapsül reaksiyonlarında müdahale etmeye gerek yoktur. Ancak ilerlemiş, memede şekil bozukluklarına neden olanlarında tedavi olarak kapsülün kesilmesi veya çıkarılması ile eş zamanlı olarak protezin değiştirilmesi gerekmektedir. Protez, ilk ameliyatta meme altına yerleştirilmiş ise ikinci ameliyatta kas altına yerleştirilebilir. Yani hastaya göre farklı tedavi alternatifleri gündeme gelir.

 

KAPSÜL KONTRAKTÜRÜ OLUŞMAMASI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kapsül kontraktürünün hangi hastada, ne zaman ortaya çıkacağını bilmiyoruz-bilemiyoruz. Protezlerin pütürlü yüzeye sahip olması, kas altına yerleştirilmesi, ameliyat sonrasında enfeksiyon ve kanamanın olmaması, eldiven pudrası dahil yabancı cisimlerin ameliyat sahasından uzak tutulması riski ciddi oranda azaltmaktadır.

 

MEME BÜYÜTME AMELİYATINDA PROTEZ NEREYE KONULUR?

Protezler hastanın göğüs duvarı yapısına, meme dokusunun miktarına göre kas altı veya kas üstüne, kas üstü yerleştirmede de kas zarı altı veya üstüne yerleştirilebilir. Yerleştirilen bölgelerin kendi içinde artı ve eksileri mevcuttur. Protez kas altı yerleştirildiğinde kas dokusu tarafından korunmakta ve kapsül oluşma riski azalmaktadır. Kas üstü yerleştirildiğinde ise daha anatomik ve doğal görünmektedir. Ancak kas üstüne yerleştirebilmek için belli miktarda meme dokusunun olması gerekmektedir.

 

SARKIK VE KÜÇÜK MEMELERDE PROTEZ KOYMAK YETERLİ MİDİR?

Pitoz dediğimiz memelerdeki sarkıklık eğer az düzeyde ve memeler ideal boyutundan küçükse sadece protez yerleştirerek toparlanabilir. Ancak sarkıklık ileri düzeyde ve meme hacmi az ise mastopeksi dediğimiz meme dikleştirme ameliyatı ile kombine edilerek protez yerleştirilmelidir.

 

PROTEZDEN SIKILDIM, ÇIKARTMAK İSTİYORUM

Protezlerinizden sıkıldınız ve artık çıkarttırmak istiyorsunuz. Protezleriniz lokal anestezi ile dahi çıkarılabilir. Eğer yüksek hacimli değilse protezleriniz çıktıktan sonra memelerinizde çok değişiklik olmayacaktır. Hayatınıza kaldığınız yerden, protezsiz olarak devam edebilirsiniz.

 

PROTEZLER MEME KANSERİ TANISINI ZORLAŞTIRIR MI?

Protezlerin meme kanserinde tanıyı geciktirdiğini, erken tanı şansını azalttığını söylemek yanlış bir ifadedir. Günümüzde kullanılan MR, USG, CT gibi ileri görüntüleme yöntemlerinde bir zorluk oluşturmazlar. Sadece protezlerin varlığı radyologa söylenmelidir.

 

MEME BÜYÜTME AMELİYATININ SÜRECİ KISACA NASILDIR?

Önce doktorunuz tarafından muayene edilirsiniz. Sonrasında doktorunuzla beraber ortak olarak konulacak protezin boyutu, şekli ve yerleştirilme yerine karar verirsiniz. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama 1.5 saat sürer. Ameliyat sonlandırıldıktan sonra şekillendirici sütyen takılır ve odanıza alınırsınız. Hastanede en fazla bir gün misafir edilirsiniz. Ameliyat sonrasında özellikle ilk 3 gün sırt üstü ve kalçadan 30-45 derece eğimli yatmanızı tercih ediyoruz. Beş gün ağızdan alınan ağrı kesici ve antibiyotik kullanıyorsunuz. Ameliyat sonrası 3.gün banyo yapabilirsiniz, aynı gün pansumanınız yapılır. Alınması gereken dikişleriniz yoktur. Sütyenin özellikle 3-6 hafta kullanılması gerekiyor.

 

MEME BÜYÜTME AMELİYATINDAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Özellikle ilk hafta aşırı kol hareketlerinden uzak durmalı çünkü protez yer değiştirebilir. Dayanılmaz bir ağrı olmaz, olursa da basit ağrı kesicilerle kontrol edilir. Erken dönemde göğüslerinizde gerginlik hissedebilirsiniz, zamanla azalarak geçecektir. Yaklaşık 3 ay sonra ödemin geçmesi ile erken dönemdeki büyüklüğünden %10-20 daha küçük görünecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ercan Demirbağ Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)