Menapoz Bel Ağrısını Tetikler Mi?

Yazar Erkan KaptanoğluBeyin Ve Sinir Cerrahı • 21 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Menapoz, östrojen seviyesinin düşmesi ile sıcak basması, ruh halinde ani değişmeler, uyku güçlüğü ve libido değişiklikleri ile seyreden bir durumdur. Menapozda görülen bel ağrısının ve dejeneratif disk hastalığının nedeninin düşük östrojen, vitamin D ve kalsiyum seviyeleri olduğu düşünülmektedir.

Omurganın ana kemik kütlelerinin arasında şok abzorbe eden fibroz kıkırdak diskler vardır. Bu diskler aynı zamanda omurgayı destekler ve stabilize eder. Öne ve yanlara eğilmeye izin vererek omurganın serbestçe ağrısız hareketini sağlar. Eğilme, yük kaldırma ve vücudun yanlara dönmesi gibi normal günlük aktivitelerin yapılmasını da sağlar. Vücut sağlığının ve iyilik halinin tanımlanmasında omurganın ve disklerin ağrısız olma durumu çok önemlidir.

Zaman içinde bu disk şeklindeki kıkırdaklar suyunu kaybederek elastikiyetini ve esnekliğini kaybeder. Bu durum normal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır pek çok zaman bir yakınıma sebep olmaz. Diskin zamanla incelip, yüksekliğini kaybetmesi ve elastikiyetini yitirmesine dejeneratif disk hastalığı denir.

    Dejeneratif disk hastalığı geliştikten sonra omurga kendini stabilize etmek için kemik üretimine başlar. Bu kemik büyümeleri (osteofitler) spinal kanalı daraltmaya başlar. Bu daralma, omurilikten çıkan ve kol ve bacaklarımıza giden sinirleri sıkıştırmaya başlar. Bunun neticesinde uyuşmalar, karıncalanmalar, kas güçsüzlükleri, kas spazmları ile kol-bacak ağrıları görülür. Bu bulgulara genellikle boyun-sırt-bel ağrıları da eşlik eder.  

    Dejeneratif disk hastalığı ve omurgadaki bu dejeneratif sürece bağlı şikayetler başladıktan sonra tedaviye gereksinim duyulur. Hastaların çoğunluğu fizik tedavi, manuel tedavi, ağrı girişimleri ve egzersiz ile tedavi olabilir. Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda cerrahi gerekebilir.

 

Vitamin D’nin kemik sağlığı üstüne etkisi nedir?

    Vitamin D, vücutta pek çok fonksiyonu olan bir vitamindir ve güneş ile karşılaşınca üretilir. Bazı besinlerde de bulunabilir. D vitamininin en önemli görevlerinden biri kalsiyum ve fosfor emilimini sağlayarak kemik sağlığını desteklemektedir. Vitamin D yetmezliği olursa, osteoporoz görülebilir. Osteoporoz, kemik yoğunluğunun azalması sonucu kemiğin zamanla zayıflamasıdır. Ağrılı omurga kırıklarına neden olabilecek bir hastalıktır. Osteoporozun asıl sebeplerinden birisi beslenmedeki yetersiz kalsiyum ve D vitamini, diğeri ise hormonal dengesizliklerdir. Menapoz sonrası düşük östrojen de osteoporozu ve bel ağrısını tetikleyebilir. 

 

Östrojen’in kemik ve kıkırdak sağlığı üstüne etkisi nedir?

    Östrojen, osteoblast olarak adlandırılan kemik üreten kücreleri aktive ederken, kemik yıkılmasını da azaltır. Kronik hormon yetmezliği olanlarda ve özellikle manapoz sonrası kadınlarda osteoporoz gibi hastalıklar tetiklenir. Sonuçta kemik yoğunluğu azalır. 

    Östrojenin ayrıca omurgalar arasındaki disk kıkırdağında bulunan bağ dokularına da (kollajen) destek verdiği bilinmektedir. Menapoz sonrası östrojenin düşmesi ile dejeneratif disk hastalığı ve buna bağlı bel ağrısı da daha sık gürülebilir. 

 

    Sonuç olarak, menapoz sonrası östrojenin düşmesi ile vitamin D ve kalsiyum yetmezliği, osteoporoz ve dejeneratif disk hastalığına bağlı bel ağrısı görülebilir. Bu patolojik değişikliklere, aynı yaş döneminde omurgada artan dejeneratif süreç de eklenir. Böylece şikayetler daha da artabilir. Bu nedenle kadınların menapoz döneminde doktor kontrollerini aksatmamaları, kemik dokusunu güçlendirici tedavi, diyet ve egzersizleri düzenli uygulamaları gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Erkan Kaptanoğlu Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)