Morton Norinoma

Morton Nöroma ayakta yere basma esnasında yük taşıma açısından yük taşıyan belli bölgeler daha fazla yük alırken belli bölgeler daha az yük taşır. Bu dağılımda meydana gelen değişiklikler belli anatomik yapıların zarar görmesine ve bazı şikayetlerin oluşumuna yol açar. Bunların arasında en sıklarından birisi morton norinomasi olarak adlandırılan 3 ve 4. Parmakların arasından geçen sinirin sıkışmasıdır.

Morton Nöroma en sık kimlerde görülür?

Ayağında basparmak çıkıntısı olanlar, yüksek kavis yada düz taban olan kisiler, topuklu ve sivri uçlu ayakkabı kullanımı en sık morton nöroma problemine yol açan sebeblerdir.

Morton Nöroma belirtileri nelerdir?

Morton Nöroma hastalarında aşağıda belirtildiği şekilde tipik belirtiler görülebilir.

Hastalarda kapalı ayakkabı giyimi ile ortaya çıkan sıkışma hissi,elektriklenme,ayak altında kitle hissi,açık ayakkabı yada ayakkabı çıkarma ile gelen rahatlama Son derece tipik bulgulardir.

  • Yürürken ortaya çıkan bir huzursuzluk nedeni ile ayakkabı çıkarma hissi
  • Açık ayakkabı yada ayakkabı çıkarımı ile rahatlama
  • Parmaklarda uyuşma ve kramp
  • Ayak altında rahatsızlık hissi
  • Ayakkabı içerisinde bir şey var hissi
  • Kapalı ayakkabı giyimi ile ortaya çıkan sıkışma hissi,
  • Ayakta elektriklenme,
  • Ayak altında kitle hissi

Morton Nöroma Nedir?

Ayak tabanından parmaklara his duyusunu vermekle görevli olan bir çok sinir geçmektedir. Ancak 3. ve 4. parmak arasından geçmekte olan sinir anatomik yapı nedeniyle baskı altında kalmaya en yakın bölgedir. Genellikle kilo problemi olanlarda, düz tabanlık veya yüksek kavisli olanlarda, başparmak sıkıntısı sorunu olanlarda, ayağın yük dağılımının bozulması sonrasında 3. ve 4. parmağın arasında yükün artmasına bağlı olarak buradan geçen sinir üzerinde basınç oluşur. Bu basıncın çok artması sinirin kalınlaşmasına yol açar. Kalınlaşan sinir ciddi şekilde yanlış uyarılar vererek şikayetlere yol açar.

Morton Nöroma Tanısı Nasıl konulur?

Morton Nöroma hastalarında oluşan tipik bulguların dışında muayene esnasında sıkışma testi ve mulder’s click olarak adlandırılan testlerin pozitif olması ile tanı konur. Morton Norinoma hastalarında şüpheli durumlarda çekilen kontrastlı MRI’lar ile ayırıcı tanıda yardımcı olabilir. Ancak şu unutulmamalıdır Morton Norinoma tanısı muayene ile konmaktadır. MRI’in negatif olması hastanın Morton Norinoma olmadığını yada MRI’in pozitif olması Morton Norinoma hastalığının muhakkak olduğu manasına gelmeyecektir. Fizik muayene Morton Norinoma tanısında esastır.

Morton Nöroma Tanısı

Muayene esnasında ayakta sıkıştırma testi ile ağrının oluşması tanı koydurucudur. Tanıyı netlestirmek için ilaçlı (kontrastlı ) Mri çekimi gerekebilmektedir.

Morton Nöroma Tedavisi

Morton Nöroma hastalarında tanı konulmasının ardından öncelikle sinirin üzerine giden baskıyı azaltmak adına önce ayakkabı değişikliği ve kişiye özel tabanlıklar ile yakın doğru dağılımı sağlanarak şikayetler takip edilir. Kişiye özel tabanlık uygulaması Morton Norinoma hastalarının %50’unda tek başına tedavide yeterli olacaktır. Tabanlık ile fayda görmeyen Morton Norinoma hastalarında ikinci aşamada sinirin sıkıştığı bölgeye yapılan yapılan alkol yada kortizon enjeksiyonları ile sinirin uyarı vermesi engellenmeye çalışılır. Enjeksionlar 1 er hafta ara ile 2 kez yapılmaktadır. 3 hafta sonunda hastada fayda oluşup oluşmadığı ortaya çıkar. Son aşamada bu tedavilerde fayda görmeyen Morton Norinoma hastalarında cerrahi olarak sinirin çıkarılması şeklinde yapılacak olan bir tedavi yöntemi uygulanır. Hastaların yüzde %30unda bu tedaviden fayda görür.

Morton Nöroma Ameliyatı

Kişiye özel tabanlık ve enjeksiyon yöntemi ile sonuç alınamayan hastalarda sinirin cerrahi olarak çıkarılmasını tercih etmek gerekir.

Morton Nöroma hastalarında ameliyat sonrasında 2 hafta istirahat ihtiyacı olacaktır. 8 hafta spor ayakkabı giymeleri önerilmektedir. Morton Norinoma hastalığının tam iyileşme ve normale dönüş süresi 6-8 haftadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selim Muğrabi Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)