Mucize Spor Yüzme

Yazar Semih GürOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 10 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Her yaşta yapılabilen, sakatlanma riski en az, vücudumuzun hemen hemen her kasını çalıştırabilen, sadece hareket sistemine değil dolaşım ve sinir sistemine de yararlı olan yüzme dışında başka bir spor yoktur. Su içinde yapılan hidroterapi olarak bilinen tedavi yönteminin sağladığı avantajları sağlayan yüzmenin faydaları şunlardır; su kan akımını düzenler, rahatlatıcı, sakinleştirici etki yapar. Toksinleri atar, vücut ısısını ayarlar ve enerji verir. Suyun kaldırma kuvvetinin olması, su içi yapılan hareketleri ve egzersizleri kolaylaştırır. Bu etkileri ile kas spazmlarını giderir, başta eklem ağrıları olmak üzere ağrı tedavisinde etkilidir. Ayrıca eklem hareketlerini artırır, kasları güçlendirir. Özellikle felçli kasların gelişmesine yardımcı olur. Denge ve koordinasyonu geliştirir. Bunların dışında kalp/dolaşım sistemini düzenleme etkisi ile tansiyon ve damar tıkanıklığı sorunlarını oluşmasını engeller.

Yüzme, sağladığı bu yararlar ile sadece spor olarak değil önemli bir yaşam ve sağlık düzenleme yöntemidir. Yüzme sırasında, çalışmayan kasımız yok gibidir. Farklı stillerde (serbest, kurbağa, kelebek, sırt üstü) bazı kaslarımızın daha fazla kullanılması yanında, genel olarak omuz, kol, karın, kalça ve bacak kasları çalışmaktadır. Serbest stilde: en hızlı yüzme tekniğidir. Boyun, omuz, karın, kol, kalça ve bacak kaslarını çalıştırır. Kurbağa; hemen hemen tüm vücut kasları çalışır. İç bacak kaslarının da yoğun çalıştığı stildir. Kelebek; omuz, kol, karın, kalça ve bacak kasları gibi bütün kasları çalıştıran ve en zor yüzme tipidir. Sırtüstü; omuz, karın, kol, kalça ve özellikle bacak kaslarının yoğun kullanıldığı stildir.

Yoğun ve şartlarına uygun yapılan yüzme sporu sonucunda, “yüzücü vücudu” gelişmektedir. Geniş omuz, gelişmiş kol kasları, güçlü karın, kalça ve bacak kasları yanında son derece esnek, bu tip bir vücudun sadece yüzme ile oluşabilmektedir. Hem sağlıklı kişi hem de çok düzgün bir fiziğe sahip olmanın yolu yüzmeden geçmektedir...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Gür Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Semih Gür

Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al