Myosfasyal Ağrı Sendromu (Kulunç)

Yazar Nergis Ademhan • 31 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Myofasyal Ağrı Sendromu; Bölgesel veya birkaç kas grubunda saptanan tetik nokta ve bu tetik noktaların palpasyonu ile ortaya çıkan ağrı ile karakterize yumuşak doku romatizmasıdır. İltihaplı olmayan yumuşak doku romatizması iki hastalığı içerir; Fibromiyalji ve Myofasyal Ağrı Sendromu. Genellikle fibromiyalji, bel-boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, siyatik gibi hastalıklarla karıştırılır. Yumuşak ve sert doku arasındaki uyumsuzluklarda ortaya çıkar. Halk dilinde kulunç olarak adlandırılır.

Trigger Point (Tetik Nokta) Nedir; Yumuşak ve sert doku arasındaki geçiş aksaklığıdır. Sert dokudan(kemik) yumuşak doku(kas) ‘ya olan baskıdır. Kas üzerinde gelişen gergin bantlar zemininde gelişen ağrılı ve hassas noktalardır. Halk arasında kulunç olarak adlandırılır. Sıklıkla noktasal batıcı, yanıcı veya şerit bant şeklinde hat boyu oluşan ağrı ve kum gibi parçalanan belirti verir.

Myofasyal Ağrı Sendromunun Nedeni; Kas spazmlarına sebep olan durumlardır bunlardan en çok görülen sebepler genetik faktörler, aşırı yorgunluk, tekrarlayan zorlayıcı hareketler, iş kazaları, boyun ve bel fıtıkları, mesleki deformasyon, stres ve anksiyete, postür bozuklukları, mevsimsel hastalık, aynı postürde uzun süre durma.

Myofasyal Ağrı Sendromunun Belirtileri; Kaslarda tutukluluk, hassasiyet, sıkışma ve yanma, batıcı noktasal ağrı veya şerit şeklinde kas boyu oluşan ağrıdır. Baş-sırt-boyun-göğüs-bel-kürek kemiği-diz kapağı-ayak bileği ve siyatik gibi bölgelerde ağrı durumundan yakınırlar.

Myofasyal Ağrı Sendromu Teşhisi; Öykü ve muayene ile tanı konulur. Etkilenen bölgenin palpasyonu(elle muayene)  ile belirti verir. Radyolojik ve laboratuvar tetkikler gerekebilir bazı durumlarda fibromiyalji ile karıştırılabilir.  

Myofasyal Ağrı Sendromu Tedavisi;  Amaç ağrının giderilmesi, yeterli kas gücünün oluşturulması, etkilenmiş kasla ilgili eklemin uygun postürü ve tam eklem hareket açıklığının sağlanmasıdır. Uygulanan yöntemler ise Manuel terapi, Akupunktur, Nöral Terapi, Ozon Terapisi, Spreyleme, Lokal enjeksiyonlar, Kinezyobant, Mobilizasyon ve Manipülasyon, Egzersiz ve Fizik Tedavidir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nergis Ademhan Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)