Nasır Neden Olur, Elde ve Ayaktaki Nasır Nasıl Geçer?

Yazar Canan Erdem • 26 Aralık 2023 • Yorumlar:

Deriye olan küçük travma şeklindeki etkiye karşı vücudun verdiği tepkinin yanlış gelişmesidir. Callus da denir.

Deri kalınlaşması gibi tarif edilse de bu doğru bir tarif değildir, topuğun derisi kalınlaşır ama bu nasır olarak sınıflandırılmaz, deri kalınlaşmasına hiperkertoz denir.

Nasırda deri kalınlaşması normal bir kalınlaşma değildir, derinin derinliklerine doğu piramit şeklinde bir kalınlaşmadır, yani kalınlaşma hatalı bir şekilde olur. Deride ters duran piramit gibi sorunun en tepe notasına nidus yani kök denir.

Nasır Neden ve Nasıl Olur?

Aslında oluşumu vücudun kendini savunmak için verdiği bir tepkidir. Tepkinin asıl sebebi ise travmatik etkidir.

Bir parmağın diğer parmak üstüne binmesi, ayağın belli ve dar bir alanına ağırlık verecek şekilde yürümesi, ayağın her adımda ayakkabının aynı noktasına çarpması her adım atıldığında derinin o bölgesini uyarır.

Bu etkiye karşı vücut kendini koruyabilmek için bölge derisini kalınlaştırır, buraya kadar bir sorun yaşanmaz ama kalınlaşmış deri olan yere travma devam ederse bu kalın deri bir anlamda çivi gibi daha derin tabakalara doğru ilerler, gelişir. Bu gelişme ters duran piramit şeklinde olur.

Toplumda yaygın bir şekilde dar ayakkabının nasıra neden olduğu düşünülür, bu yanlıştır dar ayakkabı nasıra neden olmaz ayakkabı ayağı vurur, aynı ayakkabı birkaç gün giyilmezse kendiliğinden düzelir. Bilinenin tam terse dar ayakkabı değil geniş ayakkabı nasıra neden olur. Geniş ayakkabı içinde ayak her adımda bir yere çarpar, bu da nasıra neden olur.

Nasır Nasıl Geçer?

Yıllar içinde oluşup derin tabakalara ilerlediğinde kendiliğinden geçmesi oldukça zordur. Erkinin tamamen ortadan kaldırılması halinde, mesela üst üste binen parmakların arasına silikon koyarak birbirine değmesi engellenebilirse küçük bir ihtimale kendiliğinden düzelebilir.

Doğru yaklaşım nidus denilen cildin derinliklerine kadar inen kökün alındığı yöntemlerle yok edilmesidir.

Şeker hastalarında (diyabet) tedavi daha çok ortopedik cihazlarla yapılmaya çalışılmalıdır çünkü diyabet hastalarında ayak iltihapları ciddi sorun yaratabilir.

Nasır İlacı Veya Nasır Kremi Var mı, İşe Yarar mı?

Kısmen işe yarar daha doğrusu şikayetlerin azalmasına yardımcı olur ama kesin çözüm olmadığı için haftalar ya da aylar içinde şikayetler yeniden başlayabilir.

Nasır Bandı Nasıl Kullanılır, Nasırı İyileştirir mi?

Bantın deriye değdiği tarafında keratolitik yani deriyi eriten madde vardır. Bant yapıştırılır ve 3 – 4 gün orada kalır. Bu süre zarfında bandın üstündeki deri eriyip bantla birlikte kalkar. Oradan kalınca bir tabaka kalkması hastada tamamen düzelecek yanılgısı oluşsa da bu da tam bir tedavi değildir.

Ayak Nasırına Ne İyi Gelir?

Bir çok şey iyi gelebilir, bunları şöyle sıralayabiliriz;

Ayakkabı tarzını değiştirmek

Mümkün olduğunca terlik giyilmesi

Tabanı yumuşak ayakkabı giyilmeli, gerekirse altına silikon tabaka konmalı

Parmaklar birbirine çarpıyorsa araya silikon yastık konmalı

Ortopedik sorun varsa tedavi edilmeli

İleri düzeyde değilse nasır bandı kullanılmalı

Sorun devam ediyorsa radyo frekans yöntemiyle alınmalı

Nasır Kökü Nasıl Çıkarılır? Evde Çıkarılır mı?

Nasırın kökü bulunduğu bölgeye göre 4 mm ile 10 mm derinliğe kadar iner, kök kısmı yağ bezesi gibi net sınırlı değildir, etraf deri altı dokusuyla iç içedir. Kemiğe kadar uzayabilir. Bu kadar derinde bve doku ile kaynaşmış bir yapının sağlık profesyoneli olmayan, cerrahi eğitim almamış biri tarafından evde çıkarılması imkansızdır.

Elde ve Parmak Arasında Nasır İçin Ne Yapmak Gerekir?

Elde nasır oluşması tamamen hatalı kullanımdan kaynaklanır. Kalem tutmak gibi aynı noktaya aynı eşya ile basınç yapılırsa ortaya çıkar. O eşya aynı parmaklarla kullanılmazsa 2 – 4 ay içinde kendiliğinden düzelebilir.

Bir diğer sorun da iki parmağın birbirine çarptığı noktalarda oluşabilir bu durumda o iki parmağın çarpmasına neden olan uygulamadan vaz geçilmesi gerekir ya da iki parmak arasına silikon halka takılabilir.

Ayak Tabanında Nasır İçin Ne Yapılmalı?

Siğil ile karıştırıldığı için öncelikle muayene olup teşhis kesinleştirilir. Öncelikle sebep ortadan kaldırılmalıdır, sebebin ayakkabı olma ihtimali yüksektir. Farklı tarz ayakkabılar alıp farklı günlerde farklı ayakkabılar giyilmelidir. Nasırda gerileme varsa bant gibi uygulamalar yapılabilir, ponza taşı veya dikkatli bir şekilde jiletle tıraşlama yağılabilir. Şikayetler geriliyorsa bu şekilde düzelebilir anlamına gelir ve devam edilmelidir.

Öpüşen Nasır Nedir?

Tıpta karşılıklı olan lezyonlar “öpüşen” tanımlaması eklenir. Mesela midenin veya 12 parmak bağırsağının hem ön duvarında hem arka duvarında ülser varsa buna öpüşen ülser denir. Buna benzer durum nasırlar için de geçerlidir. Bitişik iki parmağın birbirine bakan yüzleri deformasyon sebebiyle karşılıklı noktaları birbirine çarpıyorsa bu noktalarda her iki parmakta da nasırlaşma olabilir, işte buna öpüşen nasır denir. Tedavisi aynı anda yapılabilir.

Taban Siğili Nasır mıdır?

Çok farklı iki hastalıktır ama sıkça karıştırılır. Verruco plantaris denilen siğilin tedavisi de farklıdır. Özellikle tıp eğitimi almamış, siğil konusunda tecrübesi olmayan güzellik uzmanları ve podologlar nasıra benzer şekilde tedavi etmeye çalışsa da bulaşıcı olması sebebiyle yeni sıkıntılara neden olabilir. Siğil virüsten kaynaklanan bir hastalıktır ve bulaşıcıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)