Ödem

Yazar Şeymanur Tural • 20 Ocak 2024 • Yorumlar:

Ödem birçok insanın hayatının bir döneminde karşılaşmış olduğu sorunlardan biridir. Peki gerçekte ödem nedir, ödem ve beslenme arasında ilişki var mıdır, ödemden kurtulmak için neler yapmalıyız sorularına cevap arıyorsanız okumaya devam edin.

Ödem Nedir?

Ödem vücuttaki bazı dokularda anormal sıvı birikimidir. Vücutta sıvı tutmadan kaynaklı şişmeler oluşur. Bu şişmeler genellikle el, kol, ayak bilekleri, bacak ve ayaklarda görülmektedir.

Ödem genellikle şişlik hissi, zor hareket etme ve kilo artışı gibi fiziksel problemlere neden olsa da, daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Ödem ve Beslenme İlişkisi:

Aşırı Tuz Tüketimi: Tuzun içerisinde sodyum ve klor bulunmaktadır. Tuz tüketimi değerlendirilirken sodyum baz alınır. Tuz tüketiminin artması sıvıların dokularda birikerek ödem oluşturmasına sebep olabilir, kan basıncını arttırabilir.

Su Tüketimi: Yetersiz su tüketimi veya aşırı su tüketimi vücutta ödem oluşumuna sebep olmaktadır. Su tüketimine dikkat edilmeli, içilen her sıvının (meyve suyu, çay, kahve) su yerini tutmadığı unutulmamalıdır.

Hareketsizlik: Ödem hareketsiz olan, egzersiz yapmayan, sık sık oturan bireylerde daha çok görülmektedir.

Gebelik: Gebelik döneminde vücut daha fazla su tutmaya elverişlidir.

Menstrüasyon Dönem: Menstrüasyon döneminde oluşan östrojen seviyesindeki dalgalanmalar vücutta sıvı birikimine sebep olabilir. 

Doğum Kontrol Hapı: Östrojen içeren herhangi bir ilaç vücutta su tutulumuna neden olabilir.

Menopoz: Menopoz döneminde oluşan hormon dalgalanmaları vücutta su tutulumuna neden olabilir.

Alerjiler veya İntoleranslar: Bazı bireylerin bazı gıdalara karşı alerji veya intoleransları olabilir. Bu alerji veya intolerans sebebi ile vücutta ödem oluşabilir. 

Ödemle Nasıl Başa Çıkabiliriz:

  • Tuz alımı sınırlandırılmalıdır.

  • İşlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.

  • Yeteri kadar su tüketilmelidir.

  • Potasyum ve magnezyumdan zengin gıdalar tüketilmelidir.

  • Protein açısından zengin gıdalara tüketilmelidir.

  • Besin alerjisi veya intolerans durumu kontrol edilmelidir. Alerji veya intoleransınız var ise beslenme planı belirlenmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar