Omurilik Tümörleri

Yazar Hidayet AkdemirBeyin Ve Sinir Cerrahı • 25 Aralık 2019 • Yorumlar:

Omurgaların içerisinde bulunan beynin uzantısı olan omuriliğin sinir hücrelerinden veya omurilik zarlarından kaynaklanan iyi veya kötü huylu lezyonlara omurilik tümörleri adı verilmektedir.

Görülme sıklığı

Omurilik tümörleri tüm santral sinir sistemi tümörlerinin %10-25 ini teşkil ederler. Toplumda görülme sıklığı ise 100000/2-10 kişide görülür.

Omurilik tümörleri tüm omurgaların içerisinde boyun, sırt ve bel bölgesinde görülürken, omuriliğin içerisinde görülenler ise 1: İntradural-ekstramedüller,2: İntradural-intramedüller olarak iki ayrı şekilde yerleşirler.

İntradural-ekstramedüller tümörler
 Bu tümörler tüm omurilik tümörlerin % 40 ını  teşkil ederler. Bu tümörlerin % 90 iyi huylu olup, %10 ise kötü huyludur. Bu yerleşimde en sık görülen tümör omurilik tümörü ise zarlarından kaynaklanan menengiom olarak bilinen iyi huylu omurilik  tümörlerdir.

İntradural- İntramedüller Tümörler
Bu tümörlerin  % 45 ını omuriliğin sinirlerinden kaynaklanan astrositomlar, % 35 ise epandimomlar teşkil ederer. Bu yerleşimde olanlar en sık olarak sırtta, boyun ve bel bölgesinde görülürler.  Bu yerleşlimli tümörlerde başlangıç şikayeti ağrı iken daha sonra motor (kuvetsizlik), his, sfinkter (idrar ve büyük abdest) şikayetleri takip eder.
Omurga ve omurilik tümörlerinin şikayet ve bulguları;
Omurilik tümörleri lezyonun yerleşimine göre öncü şikayeti  bel, sırt ve boyun ağrısı şeklinde ağrı yakınması ile doktora başvururlar. Ağrı başlangıçta kafa içi basıncını artıran manevralardan öksürme, ıkınma, hapşırma ile artar istirahatle rahatlar. Hastalık ilerledikçe ağrı istirahatle bile rahatlamaz. Ağrı başlangıçta  ağrı kesicilerle düzelirken sonra devamlı ve kişinin aktivitesini engelleycek kadar ve tıbbı ilaçlara dirençli hale gelirler. Bu dönemdeki hastayı ilk gören hekim bu ağrı şikayetini genelikle bel, buyun fıtığı veya kas hastalıklar diye düşünülüp tıbbı tedavi uygulanır.  Tümörün büyüklüğü, yerleşimine göre duyusal ( his), motor (kuvetsizlik), sfinkter (idrar, büyük abdest sorunları) veya otonom şikayetler ortaya çıkmaya başlar. 

Omurilik Tümörleri Teşhisi

Öncelikle detaylı nörolojik muayene sonrası omurganın ve omuriliğin görüntüleme testleri Magnetig Rezonans ve Bilgisyarlı Tomografi görüntüleme testleriyle  omurilik tümörü tanısı konulur. Ayırcı tanıda ise sinir testleri ve kan testleri yardımcı olmaktadır. 

Omurilik Tümörleri Tedavisi 

Omurilik tümörleri hastada nörolojik fonksyonları etkileyecek derecede sinirlere baskı yapıyorsa tümörler ameliyatla alınıp temizlenir. İyi huylu omurilik tümörleri bulunduğu yerleşime göre  hastada sinsice yavaşca büyürler ve çoğu hasta teşhiste malesef geç kalmalar sık görülmektedir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hidayet Akdemir Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)