Ortodonti

Yazar Selman Arslan • 21 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Ortodonti, dişlerin yanlış yönelmeleri ve çene düzensizliklerinin diş telleri, açık hizalayıcılar ve diğer dentofasiyal ortopedik aletleri kullanarak belirlenmesine ve ortodontik tedavisine odaklanan bir diş uzmanlığı alanıdır.

Sadece estetik açısından değil, ömür boyu hastanın genel ağız sağlığını iyileştirmeye ve geliştirmeye hizmet eden ve hatta konuşma engellerine yardımcı olmayı amaçlayan bir diş tedavisi alanıdır.

Ortodonti, dişlerde ve çene kemiklerinde düzensizliklerle uğraşan diş hekimliği uzmanlık koludur. Amacı, diş kemerlerinin doğru şekilde eşitlenmesini sağlayarak bu anomalileri önlemek, nemlendirmek ve ortadan kaldırmaktır. Alışılagelmişin dışında, ortodonti kelimesi Yunanca düz anlamına gelen “ortos” ve diş anlamına gelen “odontos” kelimelerinden türemiştir. Tedavinin amacı sadece uyumlu bir gülümsemenin keyfini maksimuma çıkarmak için dişlerin hizalanmasını düzeltmek değil, aynı zamanda doğru çiğnemeyi düzenlemek ve dişlerin sağlığını ömür boyu korumak hedeflenmektedir.

Ortodontik Tanı ve Tedavisi

Ortodonti, bazı dişlerin bir yerden bir başka yere hareket ettirilmesi işlemi olarak görülmemelidir. Ortodonti, tedavi planlaması yapabilme işidir. Bir başka ifadeyle, ortodonti, bir hastaya ne zaman, hangi kuvvet sistemi ile, ne şiddette ve ne sürede müdahale etmek gerektiğinin kararını verebilme ve gerektiğinde bu kararlarda değişiklik yapıp uygulamaya koyma yeteneğidir.

Bu telin bükülmesi elbette önemli bir işlemdir ancak bu, her becerikli teknisyen tarafından kolayca öğrenebilecek bir konudur. Oysa burada önemli olan nokta hekimliktir yani bir anlamda konunun uzmanlığıdır. Aynı tip planlamalar benzer gibi görünen olguların hepsinde aynı sonuçları vermeyebilir. Çünkü unutulmamalıdır ki her olgu kendi içinde özelliklidir. Her olgunun kendisine has bazı özellikleri vardır ve planlama bunlar dikkate alınarak yapılmalıdır.

Ortodontik tedavi planlaması, hastayla ilgili bir seri verinin belli bir mantık düzeni içinde ve klinik deneyimlerin ışığı altında değerlendirilmesi sonucu verilen bir karardır. Bu karara giden yolun temel aşamaları tanı, tanımlama, hastayla ilgili genel değerlendirmeler, tedavi yöntemi, uygulanacak teknik, aparey planlaması gibi konulardır ve bunlar hasta için açılacak kart üzerinde detaylı şekilde maddeler halinde belirtilmelidir.

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi ne kadar sürer ?

Diş teli tedavisinin süresi vakanın durumuna bağlıdır. Detaylı bilgi için hekiminize başvurabilirsiniz.

Diş teli taktırdıktan sonra nasıl beslenmeliyim ?

Aşırı sert, asitli, kabuklu gıdalar tüketilmemelidir. Katı meyveler küçük parçalara ayrılarak tüketilmelidir.

Diş teli tedavisi sırasında dudak ve yanak yarası olur mu ?

Diş teline komşu dudak ve yanak gibi dokular diş teline alışana kadar bir süre yara olabilir.

Diş teli kopar mı ?

Diş teli travmaya maruz kalması durumunda kopabilmektedir.

Diş teli taktırdıktan sonra dişler nasıl fırçalanmalıdır ?

Diş telinin varlığı ağız bakımını biraz zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla diş teli takıldıktan sonra dişler normalden daha özenli fırçalanmalıdır. Hekiminizin size önereceği özel fırçalar ile ağız bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Diş teli takılınca sigara kullanabilir miyim ?

Diş teli taktırdıktan sonra sigara içmenizde bir sakınca yoktur. Ancak hastanın dişlerini çok daha dikkatli fırçalaması gerekmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf plak tedavisi nedir?

Şeffaf plak tedavisi estetik açıdan tel tedavisi görmek istemeyen hastalarımızın dişlerinin dijital ölçüsü alınarak oluşturulan kalıpların düzenli hekim kontrolünde kullanılmasıyla uygulanan tedavi yöntemidir. Şeffaf plak tedavisinin ne kadar süreceği ilk seans yapılan ağız içi dijital tarama sonucunda akıllı programlar aracılığıyla öğrenilmektedir.

Şeffaf plak tedavisi süresi ne kadardır ?

Şeffaf plak tedavisinin süresi hastaya göre değişkenlik göstermektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selman Arslan Diş Hekimi, Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)