Ortodontik Diş Tedavisi Nedir?

Yazar Özün Karaahmetoğlu • 6 Şubat 2024 • Yorumlar:

Diş Hekimliğinin diş çapraşıklığı, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Ortodonti tedavisinin amacı çapraşık dişlerin düzgün sıralanmasını sağlayarak daha iyi bir çiğneme, konuşma bozukluklarını giderme, solunum mekanizmasını düzenleme, normal bir görünüm ile estetik kazandırmaktır. Böylece kişinin özgüveni artırır, ağız sağlığı ve genel sağlığının iyileşmesine doğrudan katkısı olur.

Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Çocuklarda ilk ortodontik muayene 7 yaşında yapılabilir. Anormal durumun erken tespit edilmesi önemlidir çünkü bazı ortodontik problemler erkenden teşhis edildiğinde tedavisi de çok daha kolay olabilmektedir. Gelecekte komplike ve daha maliyetli tedavi olma olasılığını azaltabilir. İdeal olan ortodontik tedavi yaşı dişsel bir problem varsa çocuklarda daimi dişlerin ağızda sürmesinin tamamlandığı 12-13 yaştır. İskeletesel bir bozukluk söz konusu ise 6-7 yaş gibi daha erken yaşlarda müdahale edilmelidir. Ancak ortodontik tedavinin yaşı yoktur. Yaşa göre tedavi planlaması ve süresi değişebilmektedir. Ortodontik tedavide sabit tel tedavisi veya hareketli aparey tedavisinden hangisinin uygulanacağı kişinin yaşına ve düzensizliğin derecesine bağlı olarak karar verilir.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Ortodontik bozukluğun derecesine, kişinin yaşı ve uyumuna bağlı olarak ortalama 1,5 – 2 yıl arasında değişebilir.

Ortodontik tedavi sırasında nelere dikkat edilmesi gerekir?

Diş telleri takıldıktan sonra sert yiyecekler ısırılıp koparılarak değil dilimlenerek yenmelidir. Erik, zeytin gibi sert çekirdekli yiyeceklerin çekirdekleri çıkartılıp yenmelidir. Sakız gibi yapışkan yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Her öğünden sonra diş fırçalanmalı, sıkışmış besin artıklarını uzaklaştırmak için diş ipi kullanılmalı ve tedavi süresi boyunca diş hekimiyle rutin kontrollere dikkat edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özün Karaahmetoğlu Diş Hekimi, Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Özün Karaahmetoğlu

Diş Hekimi, Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dt.

Randevu al