Panik Atak Nelerle Karıştırılıyor?

Yazar Eylem Özten ÖzsoyPsikiyatrist • 4 Haziran 2020 • Yorumlar:

Panik atağı en çok bazı kalp hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Bunlar içinde myokard enfarktüsü yani kalp krizi en başta gelenlerdendir. Ayrıca bazı kalp kapak hastalıkları, kalp ritm bozuklukları da panik atağı ile karışabilmekte ya da bir arada görülebilmektedir.

Kalp krizinde göğüs ağrısı ön plandadır ve kişi hareket ettikçe göğüs ağrısı da artar. Çarpıntı çoğunlukla göğüs ağrısından sonra olur. Ağrı da ve çarpıntı da kişi dinlendikçe azalma eğilimindedir. Ağrı yayılabilen nitelik sergiler. Göğüs ağrısı müdahele edilmezse uzun sürer. Bulantı, kusma da eşlik edebilir. Tetkiklerde EKG ve biokimyasal kalp krizi markerlarında değişiklik olur.

Panik atağında çarpıntı çok ana bir belirtidir ve belirgindir. Göğüs ağrısı da görülür ama panik atağında daha çok çarpıntıdan sonra göğüs ağrısı görülür. Göğüs ağrısı, genelde çarpıntıdan daha az şiddetlidir. Ayrıca göğüs ağrısı dinlenince, kişinin kendine odaklanması ile birlikte artar, hareket edince ise azalır. Çarpıntıda bu nedenle dinlenince artar. Göğüs ağrısı, çarpıntı ortalama maksimum 10-30 dakika kadar sürer sonra geçer. 30 dakikanın üzerinde görülmesi çok nadirdir. Bulantı olur ama kusma çok nadirdir. EKG ve biokimyasal kalp krizi markerlarında değişiklik olmaz. 

Başta tiroid bozuklukları olmak üzere, feokromasitoma, cushing, karsinoid sendrom gibi endokrin hastalıklar, astım, bronşit, pulmoner emboli, KOAH gibi göğüs hastalıkları, hipertansiyon, yukarıda belirtildiği gibi bazı kalp kapak hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, terleme,çarpıntı,uyuşma, bulantı, kusma, gibi semptomlar nedeni ile panik atağı ile karışabilir.

Kan şekeri düzensizlikleri yaratan Diabetes mellitus, insülin direnci gibi durumlar, esrar, kokain, uyarıcı madde kullanımı, multipl skleroz gibi birçok nörolojik hastalıklar, bazı kulak burun boğaz sorunları, irritabl bağırsak sendromu, alkol ve benzodiazepin türevi yeşil reçeteli  ilaçların aniden kesilmesi de panik atak benzeri belirtiler  ortaya çıkarabilir. Günlük yaşamda da uzun açlık üzerine birden ağır bir yemek, uykusuzluk, yüksek miktarda kafein tüketimi, beraberinde sigara, bitkisel kaynaklı da olsa uyarıcı besin takviyelerinin alınması, panik atağı tetikleyebilir. Ya da kişide panik atağa bir yatkınlık var ise panik atağı ortaya çıkarabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)