Parmak Emme

Yazar Miraç Ergen • 13 Kasım 2023 • Yorumlar:

Bebeklerde parmak emme davranışı doğumdan itibaren görülebilmekle birlikte genellikle 2-3 aylık dönemde başlar. 1 yaşındaki bebeklerin yarısı parmak emer. Uzun süren parmak emme alışkanlığı diş ve damak yapısında bozukluğa yol açabildiğinden dikkatli olunmalıdır. Emzik emen bebeklerde parmak emme davranışı daha az görülür. Parmak emme alışkanlığı, sıklığı ve şiddeti azalarak ilkokul dönemine kadar devam edebilir.

Bebekler neden parmak emer?

Emme davranışıyla bebek gevşer, böylece kendisini rahatlatır. Annesinin yokluğuna katlanması, uykuya dalması kolaylaşır. Bir diğer deyişle, emme davranışı bebeğin kendini ilk uyarma ve sakinleştirme davranışlarındandır.

Kaç yaşına kadar normal?

2 yaşına kadar parmak emme normal kabul edilir. 4 yaşından itibaren parmak emmenin bırakılması gerekir.

Uzun dönem parmak emmenin nedenleri?

Parmak emme davranışı içe kapanık, gergin, duygusal sorun yaşayan çocuklarda görülebileceği gibi ruhsal değerlendirme sonucunda herhangi bir ruhsal patoloji saptanmayan çocuklarda da görülebilir. Ruhsal yönden sağlıklı gelişimin gerçekleşmesinde önemli yeri olan ve bebekliğin ilk dokuz ayında yaşanan bağlanma sürecinde sorun yaşamış olan çocuklarda, anksiyete bozukluğu tanısı almış çocukların bir kısmında bir belirti olarak parmak emme davranışı saptanabilir. Parmak emme davranışı sağlıksız anne-baba tutumu söz konusu olduğunda, huzursuz ev ortamı varlığında, anne ya da babada ciddi fizik ve/ya da ruhsal hastalık durumunda da görülebilir. Zihinsel engelli çocuklarda parmak emme davranışına daha sık rastlanabilir. Okul öncesi çocuğunda parmak emme, yatma zamanı alışkanlığı ise bu davranış ilk olarak görmezden gelinmeli, çocuğun zaman içinde bu davranışlarını kendiliğinden bırakması beklenmelidir.

Uzun dönem parmak emmenin zararları nelerdir?

Uzun dönem parmak emen çocuklarda diş ve damak yapılarında bozulmaların olduğu ortodontik problemler sık görülür.

Tedavisi nasıl yapılır?

Parmak emme davranışının uzun sürdüğü çocuklarda psikiyatrik rahatsızlıklar sık görülebilir. Önce bunların tespit edilip tedavi edilmesi gerekir. Parmak emme davranışının varlığında altta yatan duygusal sorun, benlik saygısında düşüklük, anksiyete bozukluğu ve sosyal çekiniklik gibi nedenler var ise ilaç tedavisi düşünülebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)