Partner Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yazar Şeyma Koçak • 28 Mart 2023 • Yorumlar:

Hayatınıza aldığınız kişinin sizin için doğu kişi olup olmadığını nasıl anlarsınız? Kurduğunuz ilişkinin sizin için sağlıklı olup olmadığını ölçecek kıstaslar nelerdir? Sağlıklı ve gerçek bir ilişki için aşağıdaki soruları kendinize sorun.

  1. Kötü duygu yüklüyor mu?

    Bazı insanlar her zaman bir çöp tenekesine ihtiyaç duyar. Dayanamadıkları kötü duyguları ötekine atarak, karşı tarafı adeta bir çöp tenekesi olarak kullanırlar.

    Partnerinizle ilişkinizde, kendinizi eşya gibi hissediyor musunuz? Sürekli eleştirildiğinizi, aşağılandığınızı, kendinizi hep kötü, pislik gibi hissediyorsanız ve partneriniz sizinle eşit ilişki kurmuyor, yukarıdan bakıyorsa (toxic) zararlı bir ilişki yaşıyorsunuzdur.

  2. Fikrinizi ve duygularınızı sürekli değiştirmeye çalışıyor mu? Sürekli onun gibi hissetmeniz, onun gibi düşünmeniz için seni zorluyor mu? Sinirlenerek, duygu sömürüsü yaparak, çok konuşarak aklınızı karıştırıyor mu? Bu davranışlarla hep ona hak vermek zorundaymışsınız gibi hissettiriyor mu? Ona katılmadığınızda suçlu ya da gergin hissediyor musunuz?

    Bir konuya sinirlendi ve siz pek sinirlenmediniz onun kadar. Siz de sinirlenin diye defalarca anlatıp sizi zorluyor mu? Sonunda siz de kendinizi sinirlenmiş bulur musunuz? Böyle ilişkilerde, halsizlik, yorgunluk ve enerji tükenmesi yaşarsınız çoğunlukla.

  3. İletişimi bozuk mu? Söz kesiyor mu? Karışık konuşuyor mu? Konudan konuya geçiyor mu? Garip yüz mimikleri yapıyor mu? Böyle insanlarla konuşurken anlaşılmamış, kafası karışık, kimliksiz, kişiliksiz, sıkışmış, baskı altında hissedersiniz.

  4. Tutarsız davranır mı? Git gelleri çok fazla mı? Bir iyi bir kötü hissedersiniz. Üç gün iyi geçerken dört gün kavgayla geçiyor mu? Bir ayrılıp bir barışıyor musunuz? Bir seviyor bir uzaklaşıyor mu? Size bir iyi bir kötü mü davranıyor? Sanki birden fazla kişiyle sevgili gibi misiniz? Ruh hali değişken midir?

  5. Sizi olduğunuz gibi kabul ediyor mu? Yoksa sizi zihninde oluşturduğu karaktere sokmak istiyor mu? Sürekli değiştirmeye çalışıyor mu? Bunu neden yapar? Kişinin çocukluğu kötü geçtiyse, çocukluğundaki bir şeyi tamir etmek için partnerini çocukluğundaki figürlerden biri/leri yapmaya çalışır.

    Örneğin, annesinden bakım alamamış kişi, annesine benzeme ihtimali olan birine aşık olur ve onu daha çok annesi olmaya zorlar. İlişkinin başında bakım vermenizden rahatsızlık duymazken ilişki ilerledikçe sizi bakım vermeye zorlayabilir.

  6. Çocuk gibi mi? Diğerlerine bağımlılığı ne kadar? İlişki genelde anne ya da baba ve çocuk ilişkisi olarak başlar. Ancak bir taraf ebeveyn rolünde kaldıkça çok yorulur. Ya da çocuk rolünde olan kişi bu rolden sıkılır. Ve rollerde değişim olmaya başlar. İki taraf rollere uyumlanırsa ilişki devam eder ancak taraflardan biri yeni role uymak istemezse ilişki kötüye gider. Sağlıklı değildir. Sağlıklı olan, iki yetişkin gibi ilişki kurmaktır.

  7. Ne kadar Küçük Emrah’lık yapıyor? Kendine acıyor mu? Sürekli acı çekiyor mu? Böyle biri ile birlikte olan kişi kendini sürekli ötekini mutlu etme çabası içinde bulur. Sağlıklı değildir. Kimse ötekinin acısını bitiremez, herkes kendi acılarından ve mutluluğundan sorumludur.

  8. Kıskanç ve paronayak mı?

Her sözünüzün ya da davranışınızın altında farklı bir anlam arıyor mu? Sizi sürekli gözetliyor mu? Gerçekçi bir sebebi olmadığı halde sizi kıskançlık yaparak darlıyor mu? Bu kişiler yanınızdayken her şey yolunda gibi davransa da ayrıldıktan sonra sizi sürekli stalklar, gözetler, takip eder, zihninde çeşitli senaryolar kurar. Absürt sebeplerden dolayı çatışırken bulursunuz kendinizi.

  1. Ortak sohbet edilecek, konuşulacak konularınız var mı? Aşk duygusu ömür boyu sürmez. Bu yoğun duygu azalmaya başladıktan sonra sevgi duygusu ağır basar. Bu durumda partnerle sohbet etmek, ortak paylaşımlarda bulunmak ilişkinin devamını sağlar bu yüzden çok önemlidir. Bunu başarabiliyorsanız doğru insandır.

  2. Gelişime ne kadar açık? Aşk duygusu azalmaya başladığında ilişkiyi ayakta tutan bir diğer faktör ise tarafların kendisini geliştirmesidir. Beynimiz değişik insanlarla ilişki kurmak ister. Hep aynı özellikleri olan kişilerden bir süre sonra sıkılırız. Partneriniz monoton yaşamak istiyorsa, sürekli aynı kalmak istiyorsa bu riskli bir durumdur. İlerde çatışmaya sebep olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)