Pedodonti Nedir?

Yazar Bülent SağlamAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 24 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Pedodonti Nedir?

0 - 12 yaş arası çocukların hem süt hemde daimi dişlerini ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Süt dişlerinin önemi nedir?

Daimi dişlerin bekçileri konumunda olan süt dişlerinde oluşan çürükler ihmal edilmemelidir. Çünkü süt dişleri çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını sağlamanın yanı sıra daimi dişlerin çıkmasına da rehberlik ederler.

PEDODONTİ

0 - 3 yaş dönemi :

Süt dişleri 6 - 8 aylıkken çıkmaya başlarlar ve üç yaşına kadar toplamda yirmi tane olana kadar çıkmaya devam ederler. İlk süt dişinin çıkmasıyla beraber dişlerin temizliğine başlanmalıdır. Bu dönemde ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Özellikle uyku esnasında verilen biberon mamalarının ardından bir parça ıslak bez ile dişlerin yüzeyi temizlenmelidir. Aksi takdirde biberon çürüğü dediğimiz ön dişlerin kaybı ile sonuçlanan durumlar ortaya çıkabilir. İlk süt dişinin çıkmasıyla beraber dişler macunsuz olarak fırçalanmalıdır. Bu dönemde flor jellerinin doktor kontrolü altında kullanımına da başlanılmalıdır.

3 - 6 yaş dönemi :

Bu dönemde çocuklarda çürük oluşumunu arttıran gıdaların tüketimi artmaktadır. Ebeveynlerin kontrolü altında diş fırçalama işlemi yapılmalı ve altı aylık periyotlarla diş hekimi gözetiminde flor uygulaması ve periyodik kontrollere başlanmalıdır. Periyodik kontroller parmak emme, tırnak yeme, dilin yanlış konumlanması ve ağız solunumu gibi durumların tesbitinde çok önemlidir. Bu gibi durumların erken tesbiti diş ve çenelerde oluşabilecek bozuklukları engellemektedir.

6 - 12 yaş dönemi :

Daimi dişlerin çıkmaya başladığı bu dönem birinci büyük azı dişlerinin çıkmasıyla başlar. İlk çıkan daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntıların derin olması besin birikimine sebep olduğundan çürüğe yatkınlığı arttırmaktadır. Çürük oluşumunu engellemek için çiğneyici yüzeylere oje gibi sürülen fissür örtücüler uygulanmalıdır.

Dişlerin mineral yapısının güçlendirilmesi ve çürüklere karşı daha dayanıklı hale gelmesi için periyodik flor uygulamalarına devam edilmelidir.

Herhangi bir sebebe bağlı olarak bir süt dişinin çekilmesi gerekiyorsa, komşu dişlerin çekim boşluğuna doğru kaymaması için yer tutucular yapılmalıdır. Özellikle yedi yaşından sonra mutlaka dişlerin durumları bir ortodondist tarafından değerlendirilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)