Penis Uzatma ve Kalınlaştırma, Penis Eğriliği

Yazar Bülent ŞenÜrolog • 22 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Penis uzatma ve kalınlaştırma cerrahileri kişinin fiziksel ve psikojenik ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılan kalıcı ameliyatlardır.

Penis Uzatma Cerrahisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Penis uzatma cerrahilerinde amaç, penis kökünün cilt altında gizlenen kısmının bazı cerrahi tekniklerle dışarıya doğru çıkartılmasıdır. Penis kökünden pubis kemiği (leğen kemiği) ne doğru uznan her iki taraftaki bağlar bir miktar kesilerek uzama sağlanır. Bu işlem göbek altından ya da sünnet derisi tamamen soyularak yapılabilir.Penisin altında cilt derisinin gerginliğini almak amaçlı yapılan cilt uzunluğunu artıran cerrahilerde mevcuttur. Tüm bu cerrahilerde penis en fazla 2-2.5 cm civarında uzatılabilir. Hastanın beklentilerini bu ölçüde tutması ve ameliyat gerekliliğinin cerrah tarafından uygun bulunması çok önemlidir.

Penis Kalınlaştırma Cerrahisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Penisin çok ince olduğu durumlarda, cerrahi olarak endikasyon denilen uygun durum mevcut ise kalınlaştırma cerrahileri yapılabilir. Penis kalınlaştırma cerrahilerinde temel olarak 2 yöntem kullanılır:

Yağ Enjeksiyonu:

Göbek çevresi ve pubik bölgeden alınan yağ dokusu ince bir kanül yardımı ile penis cildi ve penis cisimcikleri arasına simetrik bir şekilde enjekte edilir. Bu yöntem daha çok tercih edilen ve kolay uygulanabilen cerrahi işlemdir. İşlem sonrasında enfeksiyon riski ya da kanama meydana gelebilir. Enjekte edilen yağ dokusu zamanla eriyerek kalınlıkta azalma görülebilir. Günü birlik yapılan bir işlemdir. Hasta penis bandajı ile aynı gün taburcu edilir.

Deri Greftleri:

Karın bölgesinden ya da sıklıkla kalça çevresinden alınan cilt ve ciltaltı dokusu penis çevresine yerleştirilerek kalınlık artışı sağlanır. Daha uzun operasyon süresi gerektiren ve komplikasyon oranı biraz daha fazla olan bir yöntemdir. Penis çevresine yerleştirilen greftde enfeksiyon ve greftin büzülme riski mevcuttur. Yağ enjeksiyonuna göre doku kaybı daha az görülür. Bu işlemde günü birlik yapılır ve aynı gün hasta evine taburcu edilebilir.


PENİS EĞRİLİĞİ

Doğuştan itibaren olan penis eğriliklerine ‘’konjenital penil kurvatur’’ ismi verilir. Penisin öne ya da arkaya doğru eğri olması cerrahi olarak düzeltilmesini gerektiren bir rahatsızlıktır.

Penis eğriliğinin sonradan ortaya çıkan şekli var mıdır?

Sonradan ortaya çıkan ve adına peyronie hastalığı olarak adlandırılan hastalıkta eğrilik yanında ağrıda olabilir. Tipik olarak 40-60 yaş arasında görülür. Peyronie hastalığı, penisin tunika albuginea denilen tabakasındaki sertleşmeye ve kalınlaşmaya bağlı olarak peniste şekil bozukluğu ve ağrı ile kendini gösterir. Peyronie hastalığı, zorlayıcı seks veya darbeye bağlı penisin bu tabakasında yırtılma, kanama ve buna bağlı olarak gelişen süreçler sonucunda ortaya çıkar.

Sebepler arasında penis travması, kronik zorlayıcı hareketler, sertleşme tedavisi için kullanılan penise enjeksiyon tedavileri, vakum cihazı kullanımı, bağ dokusu hastalıklarının varlığı sayılabilir.

Görüntüleme yöntemi olarak düz filmlerle plak büyüklüğü ve lokalizasyonu değerlendirilebilir. Penil doppler ultrason ile plak boyut ve yerleşimi ölçülebilir. Peyronie hastalığında hastalığın başlangıç tarihinden itibaren ilaç tedavileri uygulanır. Hastalık ilerleme sürecinin durduğu 12. aydan sonra eğer gerekiyorsa cerrahi işlem uygulanabilir.

Hasta eğer varolan eğrilik ile cinsel birleşmeyi sağlayamıyorsa cerrahi olarak eğriliği düzeltici ameliyat prosedürler uygulanır.

Her Penis Eğriliğinin Cerrahi Olarak Düzeltilmesi Gerekir mi?

Doğuştan penis eğriliği olanlar doktora genelde 20’li yaşlarda başvururlar. Hastalar ilk geldiklerinde ilişkide zorlandıklarını, bazı pozisyonlarda ilişkiye giremediklerini, ilişki sırasında kendisinde ya da partnerinde ağrı olduğunu belirten şikayetlerle doktora müracaat ederler. Hastaların bir kısmı da hiç cinsel birliktelik yaşamadan eğriliğin ilişkiyi engelleyeceğini ya da eğrilikten rahatsız olmaları sebebiyle başvururlar.

Hastaların büyük kısmında aşağı doğru eğrilik olurken daha az kısmında yanlara doğru ya da yukarı doğru eğrilik olur. Eğrilik düzeyi çok hafiften çok ileri düzeye kadar olabilir. Eğrilik derecesi 30 derece ve üzerinde olanlarda operasyon gerekir, çünkü 30 derece ve üstünde ilişki sırasında penisin zorlanması ve kırılması ihtimali vardır.

Penis eğriliği ereksiyon sırasında eğriliğin fotoğrafı çekilerek değerlendirilebilir. Bazı hastalarda penise enjeksiyon yapılarak yapay ereksiyon sağlanarak eğrilik derecesi tespit edilebilir.

Penis Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Doğuştan penis eğriliklerinde tedavi cerrahidir. Eğrilik cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ameliyata alternatif olabilecek bir medikal tedavi yoktur. Bu rahatsızlık kişide sadece cinsel ilişkide sıkıntı yanı sıra psikolojik sorunlara da yol açabilir.

İyileşme süreci ne kadar sürer?

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün hafif ağrı ve histe azalma olabilir. Hastaya 4 hafta cinsel ilişki yasağı uygulanır. Ağır iş ve egzersiz yapmaması önerilir. Bir ayın sonunda normal aktivitesine döner ve cinsel ilişkiye girebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Bülent Şen

Üroloji Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al