Polen Alerjisi

Yazar Miraç Ergen • 9 Mayıs 2024 • Yorumlar:

Bahar ve yaz mevsiminin gelmesi birçok insanı sevindirmekle beraber, polen alerjisi olan kişiler için bu mevsimler zor günlerin habercisi olabilmektedir.

Polenler mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden biridir. En sık “Mevsimsel Alerjik Rinit” olarak adlandırdığımız tabloya yol açan polen alerjisi en yaygın adıyla “alerjik nezle / saman nezlesi “ olarak da bilinir.

Polenlerin işlevi, çiçek tohumlarını (gamet) hava akımı veya böcekler yoluyla başka bitkilere aktarmaktır.

En yaygın alerjen gruplarından biridir. Ağaç, ot ve diğer bitkilerin çiçeklerinden havaya salınır.

Havadaki yaygınlığı nedeniyle polenlerden mevsim boyunca sakınılması zordur. Belirli bir bitkinin tozlaşma döneminde havaya yayılan polenler, hassas bireylerde astım, alerjik rinit ve alerjik göz nezlesi gibi alerjik hastalıkların alevlenmesine yol açar.

Polen konsantrasyonları günün saati, iklim koşulları ve sıcaklık gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişir. Polenler sabahları salınır ve öğleden sonra en yüksek konsantrasyonu ulaşır.

Alerjik polenler, rüzgâr tarafından taşınacak kadar küçük olan polenlerdır. Polenlerin parçalanmasıyla bioaerosol denilen parçacıklar salınır. Yağmur, polen tanelerini havada parçalarken ortaya çıkan bioaerosoller astım ataklarinı tetikleyebilir.

POLEN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Polen alerjisi belirtileri nelerdir?

Polen alerjisi olan kişilerde, hangi polen türüne alerji varsa o polenlerin havada olduğu dönemlerde belirtiler ortaya çıkar.

Burun akıntısı, hapşırık, burun, göz, kulak ve boğazda kaşınma, burun tıkanıklığı, gözde kızarma ve yaşarma, göz etrafında şişme gibi belirtiler görülür.

Polen alerjisi tanısı nasıl konulur?

Deriden veya kandan alerji testi yapılarak alerjik yakınmaları olan çocuğun şikayetlerinin polenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı rahatça anlaşılabilir.

Nasıl önlem alınabilir?

Polen seviyesini dış ortamda kontrol etmek zordur, bu nedenle kaçınma önlemleri esas olarak içeri giren alerjen miktarını azaltmakla olur.

Polen yoğunluğu yüksek olduğu dönemlerde pencere ve kapılar kapatılmalı,

Arabada ve evde klima ve HEPA filtreleri kullanılmalı,

Giysiler dışarıda kurutulmamalı,

Dışarıdan döndükten sonra saç ve vücuttaki alerjenleri gidermek için banyo yapılmalıdır.

Rüzgârlı havalarda ve polen sayısının en yüksek olduğu öğle ve öğleden sonra kapalı mekanlarda kalınmalıdır.

Polen maskesi ve gözlük kullanılmalıdır.

Polenin neden olduğu Alerjik Rinit tedavi edilmezse ne olur?

Alerjinin tedavi edilmediği hastalarda, sık ve geçmeyen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, orta kulakta sıvı birikmesi, geniz eti büyümesi, uyku bozuklukları, horlama, dikkat eksikliği, ders başarısında düşme, ağız kokusu ve astıma yatkınlık görülür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)