Protez Dişler Koku Yapar Mı?

Yazar Merve TunceDiş Hekimi • 14 Aralık 2020 • Yorumlar:

Ağız kokusunda şüphelenmemiz gereken en temel iki yapı diş ve diş etidir. Öncelikle bu ikisine bakılmalıdır, ağız içinde bulunan çürük diş, yemek sıkışmasına sebep olan kırık diş veya dişler arasında boşluk bulunması, eski dolgu ve kanal tedavileri değerlendirilmelidir. Bunun dışında ağız kokusunun en büyük sebeplerinden biri diş etidir. Diş etinin hastalıklı olmalı, kan dolaşımı bozulan diş etinde kızarıklık ve ödem meydana gelir. Hasta bu bölgeyi fırçaladığında kanamayla karşı karşıya geldiği için genelde bu bölgeyi fırçalamaktan kaçınır. Bu da o bölgenin daha da kirlenmesine ve bakteri plağının artmasına sebep olur, diş eti hastalığı hızla ilerler.

Diş eti kanamalarına erken müdahale edilmezse diş etinde oluşan hastalık bir süre sonra o bölgede kemikte harabiyete sebep olur ve dişlerde kayıp meydana gelir.

Bunlar dışında protezi olan hastalarda çok büyük bir problem daha bulunur bu da protezlerin tam temizlenememesidir. Protez bakımı ana dişlerden biraz daha fazla özen gerektirir.

Gövde altlarında yemek birikmesi kokunun asıl kaynağıdır. Hastanın bu bölgeleri daha özenli fırçalaması ve muhakkak diş ipi kullanması gerekir.

Temizliği tam sağlayamayan hastalarda ise ağız duşu önerilir. Ağız duşu , tazyikli su yardımıyla fırçanın ulaşamadığı yerlere ulaşır ve yemek birikmesini engeller.

Diş minesi neden zayıflar ?

Mine tabakası dişin en dışında bulunan ve dişi koruyan vücudun en sert yapısıdır. Mine aşınmalarının birçok sebebi vardır, bu sebeplerden en önemli iki tanesi asit ve travmadır.

Günümüzde birçok insanda mine aşınmaları ve buna bağlı hassasiyet söz konusudur. Soğuk tüketiminde rahatsızlık veren bu hassasiyet, kişinin hayat konforunu düşürür.

Minenin en büyük düşmanı olan asit, mine aşınmalarında büyük rol oynar. Reflü, bulimia, anoreksia gibi hastalıklar ve kişinin asitli ürünleri fazla tüketmesi sonucu minede aşınmalar meydana gelebilir.

Aynı zamanda dişlerini çok sert fırçalayan kişilerde, dişin diş etine yakın kısımlarında aşınmalar meydana gelebilir.

Mine aşınması geri dönüşümsüz bir hastalıktır, vücut bu yapıyı yenileyemez. Aşınma fark edildiğinde diş hekimine başvurulur ve hekim önerisinde hassasiyet giderici ajanlar kullanılabilir. Sonrasında hastanın şikayetlerinde azalma meydana gelmezse dolgu yapılabilir.

Mine aşınmaları fark edildiğinde buna sebep olan kötü alışkanlıklar derhal terk edilmelidir ve en erken zamanda tedaviye başlanmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)