Protez

Yazar Mine Zeynep LeventoğluDiş Hekimi • 14 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Protez

Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen kaybedildiği durumlarda, onları onarmak ya da yerine konmasıiçin kulllanılan, hazırlanmış materyallere
protez adı verilir.

Ağız içinde sabit ve hareketli protez olmak üzere çeşit protez kullanılmaktadır.

1) Sabit Protezler; ağızda kalan dişlerin üzerine yapılır ve hasta tarafından çıkartılamaz.
Bu işlemde protez ayağı olarak kullanılacak dişlerin yüzeylerinden madde kaldırılarak(dişler ufaltılarak) üzerine yapıştırılacak protez için yer kazanılır.

Kuron-köprü protezlerin dişler üzerine yapıştırılarak hastanın protezini çıkaramaması bir avantaj olsa da; sağlam dişlerin ufaltılması büyük bir dezavantajdır. Bunun yerine çok daha koruyucu bir tedavi olan ve çekilmiş diş boşluğunun etrafındaki dişlere zarar vermeden uygulanan implant tedavisinin sağladığı avantajçok daha fazladır.

2) Hareketli Protezler; Ağızda hiç dişi olmayan veya çok fazlaca diş kaybı olan hastalara uygulanan protez çeşididir. Hastaların her yemek sonrası protezlerini Hastaların her yemek sonrası protezlerini çıkarıp temizlemeleri gerekmektedir. Hastanın bu tür protezlere alışması sabit protezlere nispeten daha uzun süre alır.

Özellikle alt çenede kemik seviyesinin az olduğu durumlarda hastalar, protezlerinin oynadığından şikayet ederler.

İmplant destekli hareketli protezler yapılarak bu durumun önüne geçilebilir. Hasta hareketli protezlerini artık kullanmak istemiyorsa, kemik seviyesi ölçülerek gerekli alanlara implantlar yerleştirilerek sabit bir protez de yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)