Psikoterapi Nedir?

Yazar Musa Ballı • 25 Ocak 2023 • Yorumlar:

Koterapi, bir psikoterapist birlikte yürütülen, problemli olarak görülen, davranış, ilişki, duygu ya da bedensel tepkilerin çözümlenip, psikolojik iyi olmayı hedefleyen bir çözümleme sürecidir. Psikoterapinin amacı, sizin yaşamınızı en iyi şekilde sürdürebilmeniz için, düşünce, duygu ve davranışlarınız hakkında farkındalık kazandırıp, yaşamın her alanında kendi kendine yetebilen biri olmanıza yardımcı olmaktır.

Psikoterapi, problemli olarak gördüğümüz davranışlarımızı yöneten duygularımızın, hangi hatalı düşüncelerden kaynaklandığını, bu hatalı düşüncelere yol açan, yanlış öğrenmeler ve travmatik olaylar ile yüzleşerek, hatalı düşüncelerden kurtulma, duygularımızı dengeli şekilde yaşama, yeni beceriler kazanma yolculuğudur.

PSİKOTERAPİYİ KİMLER YAPAR?

Psikoterapi, psikoloji, psikolojik danışmanlık, psikiyatri gibi temel davranış ve sağlık bilimleri eğitimi üzerine, psikoterapi beceri eğitimlerini tamamlayan ruh sağlığı çalışanları tarafından uygulanan bir yöntemdir. Burada önemli olan psikoterapistin, almış olduğu eğitimler, mesleki tecrübesi ve danışanla kurduğu güvene dayalı iletişim becerisi öne çıkmaktadır. Unutmayın, herkes makas kullanabilir ama kimse, becerikli bir kuaför gibi saçınıza şekil veremez. Yani, her konuşan, her sizi dinleyen psikoterapi yapamaz.

PSİKOTERAPİNİN NEDEN YAPILIR?

Psikoterapi ile her şeyin en kötü ihtimaline inanma gibi hatalı düşüncelerinizin farkına varabilir, bu hatalı düşünceleriniz düzeltebilirsiniz. Psikoterapi ile, duygularınızı doğru zamanda ve doğru yerde ifade etmeyi öğrenebilir, öfkenizin, korkularınız üzüntülerinizin size sağladığı fayda ve zararların farkına varabilirsiniz. Psikoterapi ile kendinize zarar verici davranışlarınızı, alışkanlıklarınızı kontrol altına almayı öğrenebilirsiniz.

Psikoterapi ile hatırladıkça size acı veren, kaza, şiddet, taciz yada toplum içinde eleştirilme, küçük düşürülme gibi travmatik anılarınız ile yüzleşebilir, o travmaların size verdiği kötü duygulardan kurtulabilirsiniz.

Bunların yanında psikosomatik denilen, mide yanmaları, baş ağrıları gibi kötü duyguların tetiklediği, bedensel rahatsızlıklardan da kurtulabilirsiniz. Bunların doğal sonucu olarak da aileniz ve diğer insanlar ile ilişkilerinizi, istediğiniz şekilde düzenleyebilir, iş ve okul yaşantınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.

PSİKOTERAPİ NASIL YAPILIR?

Psikoterapinin ilk aşamasında; psikoterapist ile danışan, psikoterapi sürecinin kurallarını kısaca görüştükten sonra, psikoterapist, danışanın getirdiği sorunu ile ilgili bilgi toplama amaçlı ilk görüşmeler gerçekleştirilir. Psikoterapist, danışan ile yaptığı ilk görüşmelerden, psikolojik testler gibi diğer kaynaklardan elde edilen bilgilerden sonra, danışanın sorunun niteliğine göre uygun psikoterapi yöntemi belirler.

Örneğin, köpek fobisi ile gelen 17 yaşında bir hayali genç kızı ele alalım. Psikoterapist, ilk seansta, sorun hakkında detaylı bir anamnez alır, bahsedilen sorun, nerelerde ortaya çıkıyor, ne zaman ortaya çıkmaya başlamış, danışanın geçmişinde köpek veya benzeri bir hayvanla travması oluşmuş mu? "Aile de benzer sorun olan var mı? Danışanın aile ve arkadaş ilişkileri nasıl? Danışanın bu sorundan bir kazanımı var mı?" Gibi bir çok bilgiyi toplar. Danışanın fobisini kaynağı travmatik bir olay ise tavmaya uygun bir terapi yöntemi, aileden gelen öğrenilmiş hatalı düşünce yapısı ise bilişsel bir terapi yöntemi ile terapiye devam edilir. Ya da danışanın bu fobisi ile aile içinde ilgi çekme gibi bir kazanımı varsa o zaman köpek fobisini aslında daha derinde başka bir sorunun göstergesi olduğu değerlendirilir, bu sefer terapinin hedefi, geri plandaki bu daha derindeki sorun olur.

PSİKOTERAPİ NE KADAR SÜRER?

Psikoterapi, emek, zaman ve maliyet gerektiren bir iyileşme yöntemidir. Bu nedenlerden dolayı, danışanların en çok sorduğu sorulardan birisi “kaç seans sürer?” Psikoterapi sürecin tamamlanması, bazı danışanlar için birkaç seans yeterli olabilir iken bazı danışanlar için bu çok daha uzun, haftalar ve aylar sürebilmektedir. Çünkü; danışanın getirdiği sorunların nedenlerinin irdelenmesi, sorunlar ile baş etme becerisi geliştirilmesi sürecidir. Psikoterapi süresi, danışanın sorununa neden olan olayların durumuna, yaşadığı problemin derinliğine, danışanın kaynaklarının gücüne göre değişebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)