Ramazan Bayramı Beslenme Önerileri

Yazar Berrin Ak Atiş • 22 Nisan 2024 • Yorumlar:

Bayramlar, sevdiklerimizi bir araya getiren, bir yandan da herkesi büyük sofralarda buluşturan zamanlardır. Dolayısıyla bayram günlerinde tüketilen besinlerin çeşidi ve miktarı artmakta, öğün saatleri değişmektedir. Bayramda aşırı ve bilinçsiz yeme sonucunda hazımsızlık, şişkinlik, kan şekeri ve tansiyon dalgalanmaları gibi sorunlar görülebilmektedir. Dolayısıyla, değişen beslenme biçiminin vücuda olan olumsuz etkilerini azaltmak, sindirim sistemi sağlığını korumak ve kilo kontrolünü sürdürebilmek amacıyla bayramda beslenmeye dikkat edilmeli; normal beslenmeye yavaş yavaş geçilmelidir. Aşağıdaki öneriler ile Ramazan Bayramı boyunca sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilir ve keyifli bir bayram geçirebilirsiniz.

Aile bireylerinin bir araya geldiği kalabalık kahvaltılar, Ramazan ayı boyunca özlenen bir öğündür. Genellikle kahvaltıda hamur işleri, kızartmalar, şekerli gıdalar olabilir. Kahvaltıdan sonraki öğünlerin genellikle daha ağır içerikli olacağı göz önünde bulundurularak, kahvaltı hafif tutulmaya çalışılmalıdır. Hamur işi gıdalarla dolu bir kahvaltı tabağı yerine, yüksek protein içeriğine ve besin çeşitliliğine sahip klasik kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Ayrıca, tabakta bol miktarda yeşillik bulundurmak yeterli lif alımını sağlamak ve tokluk süresini uzatmak açısından önem taşımaktadır.

Ölçüsüzce tüketilen şerbetli ve yağlı gıdalar, özellikle mide-bağırsak sorunlarına yol açabilmekte ve Ramazan ayında bir miktar yavaşlamış metabolizmanın etkisiyle hızlı ve bölgesel kilo artışına neden olabilmektedir. Bu nedenle, yeme konusunda bilinçli olunmalı; aşırı yemeye neden olabileceğinden açlık süreleri çok uzun tutulmamalıdır. Meyve, yoğurt, kuruyemiş, sebze kıtırı gibi beslenmeyi destekleyecek ara öğünlere yer verilmelidir.

Gün içerisinde fazla miktarda çay ve kahve tüketilmesi çarpıntı, ritim bozuklukları ve sindirim problemlerine yol açabilmekte ve fazla kafein vücudun susuz kalmasına neden olabilmektedir. Özellikle kronik hastalığı olan ve tansiyon ilacı kullanan kişilerin, çay ve kahve tüketimini sınırlandırması gerekmektedir. Kafein alımını azaltabilmek için kafein içeriği düşük veya kafeinsiz olan bitki çayları tercih edilebilir.

Yetersiz su tüketimi vücuttaki elektrolit dengesini bozabilir ve vücutta baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi şikâyetleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle kişiye göre değişmekle birlikte her gün ortalama 2 lt su içilmelidir. Su içmekte zorlanıyorsanız suyu limon, salatalık, taze nane, çilek ve ananas dilimleri ile tatlandırabilirsiniz.

Bayramda/tatilde spor yapılmaz düşüncesi kişiyi hareketsizliğe itmektedir. Dolayısıyla alınan enerjiyle harcanan enerji arasındaki denge bozulabilir ve kilo alımı hızlanabilir. Bu nedenle enerji dengesini korumak ve yavaşlamış metabolizmayı canlandırmak için günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılmalıdır.

Son olarak bir sağlık probleminiz yoksa porsiyon kontrolü sağlayarak istediğiniz tatlı ve yemeklerden yiyebileceğinizi söylemek isterim. Yeme ve kilo alma endişesinin özel zamanlarda keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin.

Herkese çok mutlu bir bayram dilerim.

Dyt. Psk. M. Berrin Ak Atiş

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)