Revizyon Burun Estetiği

Yazar Aytekin Uzer • 25 Ocak 2019 • Yorumlar:

Rinoplasti yüzün estetik ameliyatlarının en zor olanlarından biridir. Primer rinoplasti daha öncesinde ameliyat olmamış bir buruna yapılırken, revizyon rinoplasti daha öncesinde burun ameliyatı geçiren kişiye yapılmaktadır.

Burnumuz yüzümüzün tam ortasında bulunan ve şekline göre yüz görünümünü önemli derecede etkileyebilen bir organımızdır. Revizyon burun estetiğinde estetik amaç burnun doğal görünümlü ve göze hoş gelen görünümünü kazandırmaktır. Ayrıca daha öncesinde burun estetiği olan ancak ameliyattan sonra burun tıkanıklığına neden olan anatomik bozuklukların düzeltilmesi de en az estetik kadar önemlidir. Dolayısıyla  revizyon rinoplastide doğal, iyi görünümlü ve rahat nefes alabilen bir burnun oluşturulması önemlidir.

Hastanın yanında mevcutsa primer rinoplasti öncesi ve sonrası resimlerinin görülmesi yararlıdır. Revizyon öncesinde hastanın önceki ameliyatında yapılanların, hasta beklentisinin ve burun anatomisinin iyi analizi ameliyat başarısına olumlu katkı sağlamaktadır. Ameliyat öncesi hasta bilgilendirilmesi de önemli bir detaydır.

Revizyon rinoplastide sadece ameliyat öncesi gözle görülebilir problemler değil; ameliyat öncesi gözle görülmeyip ameliyat esnasında varlığından emin olunan problemler de düzeltilebilmektedir. Dolayısıyla revizyon rinoplasti ince ve ayrıntılı bir cerrahidir.
 

Ne zaman revizyon cerrahisine girmek mümküdür?

Revizyon rinoplasti ameliyatınıminimal invaziv girişim gerektiren müdehaleler için ilk ameliyattan en erken 6 ay sonra, büyük onarım gerektiren işlemler için ilk ameliyattan en erken 1 yıl sonra yapmak daha uygun olacaktır.

Ameliyat öncesi değerlendirme

Hasta beklentileri, burundaki mevcut şekil bozukluğu (ve varsa fonksiyon bozukluğu), fizik muayene bulguları ve gereğinde çekilen görüntüleme yöntemleri ışığında bir tasarım oluşturulur.

      Revizyon rinoplasti genel mi yoksa lokal anestezi altında mı yapılır?

Revizyon rinoplasti ve primer rinoplastide yaygın olarak genel anestezi seçilmektedir. Genel anestezinin bize sağladığı avantajlar olarak hastanın hareket etmemesi, havayolu güvenliğini sağlaması, daha konforlu, tansiyon değerleri daha kontrol edilebilir ve daha az kanamalı cerrahi imkanı sunmasıdır. Hastanın ameliyat esnasında genel

anestezinin etkisiyle ağrı duymaması ve ameliyat endişesinden uzak rahat bir şekilde uyuması da cabasıdır.

       Ameliyat açık mı yoksa kapalı mı olmalı?

     Revizyon rinoplasti açık ve kapalı teknikle de yapılabilir. Burundaki mevcut deformiteye, hasta beklentisine ve cerrahın tıbbi görüşüne göre açık veya kapalı yöntemlerden biri seçilecektir.

      Rinoplastide genel olarak ne işlemler uygulanmaktadır?
 

1- Cilt Kesileri:
    Kapalı teknikte burun içine cilt kesisi,  açık teknikte ise ilave olarak burun delikleri arasındaki kolumella ismi verilen sütun şeklindeki yapıya cilt kesisi uygulanmaktadır.  Bu kesiler ile burun sırtına ulaşım amaçlanmaktadır. 


2- Burun sırtındaki flebin kaldırılması:

    Kemik ve kıkırdak ana yapı üstünde bulunan dokular (flep) bu ana yapıdan kaldırılır. Revizyon rinoplastide önceki operasyon sonrası gelişen yeni bağ dokular flep kaldırılmasında önceki ameliyattakine göre dikkatli ve özenli bir revizyon cerrahisine güçlük çıkarabilmektedir.

3- Burun sırtındaki yüksek kemerin alınması:
      Burun sırtındaki kemer bazen kıkırdak, bazen kemik yapıda olmakla beraber bazen heriki yapının birlikte görüldüğü yüksek kemer yapısı da olabilmektedir. Primer rinoplastide bazen kemer yeterli alınamayıp yüksek kalabilmektedir. Bu durumda cerrah ideal seviyeye indirmek üzere burun sırtındaki kemeri bir miktar daha alabilir. Bazen de revizyon ameliyatında burun sırtında bazı düzensizlikler ile karşılaşılıp bu pürüzlerin giderilmesiyle burun sırtının yüksekliği ideale ulaşmış olabilir.

4-  Nazal çatının kapatılması:

     Burun sırtında yüksek kemer alınmışsa oluşan açık çatıyı kapatmak için gerekli ise burun yan duvarlarında ve burun kökü bölgesinde guj, mikrotestere ve piezo aleti yardımıyla burun yan duvarları birbirine yaklaştırılmak üzere kontrollü bir şekilde serbestleştirilir. Eğer burun sırtındaki pürüzler giderildikten sonra açık çatı oluşmamışsa ve burun genişliği yeterli ise burun yan duvarlarını birbirlerine yaklaştırmak gerekli olmayabilir.
      Revizyon ameliyatlarında bazen burun yan duvarlarının ideal pozisyondan daha içte veya daha yanda olması ile karşılaşılabilir. Bu durumda burun yan duvarlarının simetrisini saylayıcı önlemlerin alınması önem kazanmaktadır.

5- Burun orta çatısının yeniden oluşturulması:

     Burun solunumun korunması ve kıkırdak orta 1/3 burun çatısının sağlamlığı  ve düzgünlüğü için burun orta çatısı çeşitli kıkırdak greftler ile tekrar oluşturulur. Primer rinoplasti sonrasında bazen ameliyat sonrası burna gelen herhangi bir travmaya bağlı olarak, bazen de önceki cerrahide orta çatı desteğinin yerince sağlanamamasına bağlı olarak çökme veya eğilmeler ile karşılaşılabilmektedir. Bu gibi durumlarda orta çatı desteğinin yeniden sağlanması büyük önem arzetmektedir.

 

6- Burun ucu estetiği:

     Burun alt 1/3 çatısını oluşturan alar kıkırdaklar burun kanatlarının görünümü üzerinde önemli etkiye sahiptirler. Alar kıkırdakların yükseklik ve aşağı-yukarı dönüş pozisyonlarının ayarlanması, burun ucunun belirginliği, bu aşamada ayarlanır. Burun ucu desteği ayarlanır.

      Revizyon rinoplasti öncesinde alt 1/3 çatıda burun delikleri arasındaki kolumella isimli sütünda sarkma, burun kanatlarında sıkılmış görünüm (pinching), burun kanadında çökmeye bağlı nefes tıkanıklığı, burun ucu asimetrisi, burun kanatlarında çekilme gibi deformiteler görülebilmektedir. Bunlar bazen önceki ameliyat sonrası gelişen bağ dokuları nedeniyle bazen de önceki cerrahi sonrasında doku desteğinin azalmasına bağlı oluşabilmektedir. Problemin doğru analizi ve onarımı cerrahi sonrası yüzgüldürücü bir sonuç elde etme ihtimalini yükseltecektir.

 

7- Kapama öncesi son kontroller + Kesi hatlarının dikilmesi +
    Burun içine tampon konulması + Burun sırtının atellenmesi:

      Bu aşama ameliyatın son aşamalarıdır. Kapatma öncesi son kontrollerin önemi büyüktür. Primer rinoplasti sonrasında değişen cilt esnekliği ile beraber nihayi görünümün sağlanması için gerekli müahaleler bu aşamada önem kazanmaktadır.

      Günümüzde burun içine konulan tamponlar genellikle elastik yapıda olup içlerinde nefes almaya yardımcı hava boruları buludurmaktadırlar.

 

   Revizyon rinoplastide ihtiyaç halinde hangi dokulardan yararlanabiliyorsunuz?

   Revizyon rinoplastide eğer önceki cerrahide nazal septumda (burun bölmesinde) yararlanabilecek kıkırdak kalmışsa öncelikle buradan faydanılarak onarım yapılır. Ancak nazal septumda yeterince kıkırdak olmayıp onarım için kıkırdak materyale ihtiyacımız var ise kulak kepçesinden veya kaburgadan da kıkıdak alınıp şekillendirilerek kullanılabilir. Kullanılacağı  bölgelere ve ihtiyaç miktarına göre kulak ve kaburga kıkırdaklarının farklılıkları olmakla beraber bu durumlar göz önünde bulundurularak gereken seçim yapılacaktır.


    Ameliyat Sonrası Bakım

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde baş gövdeden hafifçe yukarıda ve sırtüstü pozisyonda yatılması ödem gerilemesi ve burnun korunması amaçlı önemlidir.

İlk bir-iki gün çok hafif derecede bazen damlama tarzında burundan kan gelebilir. Kanama sürekli oluyorsa veya daha uzun süredir devam ediyorsa hekiminize muayene olmanız önemlidir.

Burunda kabuklanmayı önlemek ameliyat sonrasında da burnunuzdan nefes alabilmenizi sağlayan burun tamponların hava açıklığının devamı için aralıklı tuzlu su ile burun yıkaması yapılması uygundur.

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün şişlik ve morluk oluşumunu minimuma indirmek için aralıklı soğuk uygulama yapılması önerilir. Yeterli ve düzenli yapılan soğuk uygulamalar sonrasında genellikle 48 saatten sonra şişlik ve morluklar gerileme sürecine girecektir.

Ameliyat sonrasında düzenlenen tedavinin düzenli kullanılması önem arz etmektedir.

Ameliyat açık teknik ile yapıldıysa burun ucundaki dikişler genellikle ameliyattan 7 gün sonra alınmaktadır.

Burun sırtına konulan atel genellikle ameliyattan 1 hafta sonra alınmaktadır.

Burun içine konulan delikli tamponlar hasta durumuna bağlı olarak 1 ile 7 gün arasında alınmaktadır.

Ameliyat sonrasında yüz bölgesini güneşten korumak için özellikle yaz ve bahar aylarında şapka kullanılması önerilir.

Gözlük ve güneş gözlüğü burna bası yapabileceğinden gözlük kullanımının ilk 2 ay ertelenmesi önerilir.

Ameliyattan 3 hafta sonra herhangi bir yakınma olmama durumunda denize girilebilir ancak güneş koruyucular ile burun cildinin korunması önemlidir.

Ameliyat sonrasında en az 8 hafta ağır egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)